Danmark / Dansk
You're looking at the Dansk version of the website. Don’t worry. We’ve all taken a wrong turn before. Choose a different version of the website here.

Han kører el-mountainbike hele vinteren Michael konkurrerer i mountainbike, men alligevel vælger han at få et ekstra boost

Han kører el-mountainbike hele vinteren Michael konkurrerer i mountainbike, men alligevel vælger han at få et ekstra boost

Trek E-Caliber "Go By Bike" - February 2021, Jönköping Trek launch with E-Caliber by inspiring riders to "Go by Bike" and commute whatever the season.
Michael Stjernquist var allerede en rutineret cyklist, da han prøvede en el-mountainbike – og det var kærlighed ved første blik.
– Man kan cykle længere og hurtigere – og man har det sjovere på cyklen.

Det er svært at forestille sig nogen, der går mere op i sin cykel og cykling end Michael Stjernquist. Han konkurrerer på eliteplan. Han cykler over 300 dage om året. Og han cykelpendler i alt 22 km hver dag til og fra sit arbejde som butikschef i en cykelbutik. Michael har siden sidste vinter trampet mest i pedalerne på en el-mountainbike.

– Som barn dyrkede jeg mange forskellige sportsgrene. Fodbold, hockey, floorball og meget andet. Men det var, da jeg i begyndelsen af 1990’erne som ti-årig for alvor begyndte at cykle, at jeg opdagede, at det var det, jeg virkelig brændte for, siger han og fortsætter:

– Jeg havde kun et gammelt vrag af en cykel, men det var alligevel supersjovt. Det passede perfekt til mig. Jeg kunne godt lide både at rode med min cykel og køre på den bagefter. Jeg blev nok ret nørdet med det samme.

Cykelist står stille med mountainbike

Cykling blev den store interesse

Michael begravede sig i cykelbrochurer, læste cykelblade og meldte sig ind i en cykelklub. Allerede ved den allerførste træning beordrede træneren alle til at deltage i en konkurrence den næstkommende weekend.

Det kickstartede Michaels engagement i cykling. Året efter kørte han 20 cykelløb. Og sådan er det fortsat.

I 2019 endte han på sejrsskamlen i både Cykelvasan og Lidingöloppet MTB. En usædvanlig stærk præstation i betragtning af at Michael både har et fuldtidsjob og en familie med tre børn.

Michael cykler over forhindring

Michael konkurrerer i mountainbike

Michael konkurrere i mounatinbike

Huskvarna MTB Tour 2021 for Trek Sverige

Kører el mountainbike om vinteren

Da han første gang testede en el-mountainbike, blev endnu en dør ind til cykelverdenen åbnet for ham.

– Det var i forbindelse med, at vi skulle introducere Trek E-caliber i Norden, at jeg første gang prøvede en elcykel i skoven. Der skulle tages nogle billeder, og der var faldet lidt sne. Det var simpelthen så sjovt.

Derefter lånte Mikael en e-MTB i den butik, hvor han arbejder. Han fortæller, at der var faldet så megen sne, at det var umuligt at cykle i skoven på en almindelig mountainbike.

– Men med el-assistance fungerede det rigtig godt. Det var bare at køre til, når det gik op ad bakke. Det gav mig den idé, at jeg ville kunne cykle endnu flere dage om vinteren, hvis jeg havde en elcykel. Så jeg købte straks en e-MTB, en Trek Rail 7.

 

Pendler på elcyklen

I dag bruger Michael sin el-mountainbike næsten hver dag. I den koldeste vinterperiode bruger han ekstra tykke dæk; 2,8″ med 400 pigge pr. dæk. De er selvfølgelig noget langsommere at køre på, men med el-assistance er det ikke noget problem, uanset vejforholdene.

Selv om Michael tilhører eliten i Sverige og klarer sig bedre end de fleste selv uden el, foretrækker han som regel at pendle til arbejde på sin elcykel.

– Når jeg taler med kunderne i butikken, tror de ofte, at en el-mountainbike kun er beregnet til dem, der ikke kan klare at cykle rigtigt. Men sådan er det ikke. Jeg vælger ikke elcyklen, fordi jeg er doven eller mageligt anlagt. En elcykel er jo ikke det samme som en knallert eller motorcykel – du skal selv træde i pedalerne for at komme frem, siger han og forklarer:

– Når du træder i pedalerne, får du hjælp af elmotoren op til 25 km/t. Og jeg skal love for, at jeg kan køre mig selv virkelig træt også på elcyklen. Det er bare sådan, at jeg kan cykle hurtigere og længere med el-assistance. Og måske er man mindre tilbøjelig til at droppe cykelturen, hvis man føler sig lidt træt eller udmattet, når man ved, at man kan få hjælp fra elmotoren.

Mange bliver overraskede, når de prøver en elcykel

Han forklarer, at mange mennesker bliver overraskede, når de prøver en elcykel første gang. Dels fordi det er så nemt at lære, hvordan den fungerer, og dels fordi man faktisk føler, at man bliver en bedre cyklist.

– Jeg tror, at mange flere ville få lyst til at cykelpendle hele året, hvis de prøvede en el-mountainbike, siger Mikael.

– Bakker, der tidligere var umulige at forcere med en almindelig mountainbike, bliver meget lettere at komme op ad. Du kan desuden cykle længere og meget hurtigere.

Michael mener, at elcyklen får det bedste frem i cyklisten.

– Jeg elsker jo at føle mig i topform. Og når jeg cykler på en el-mountainbike, føles det altid, som om jeg har gode ben og er i form. Jeg kan virkelig køre til, når det går op ad bakke, og det er en fantastisk følelse. Det er bare ren cykelglæde.

Michael på en el-mtb i skoven

Navn: Michael Stjernquist

Bor: Barnarp, 10 km syd for Jönköping, Sverige
Født: 1981
Km om året: I 2021 blev det til mere end 10.000 km fordelt på 328 cykeldage og 500 timer.
Tre vigtige former for vintercykeludstyr: Sportsbriller, rigtig gode cykelbukser og en pandelampe.

Michael Stjernquists fire bedste tips til dig, der overvejer en el-mountainbike:

  1. Du kan få brug for lidt mere tøj, når du cykler med el-assistance, fordi det går hurtigere, og du i højere grad bliver udsat for vind. Beskyt især fødder, hænder og hoved.
  2. Sikkerheden. Når du får mere kraft, bliver du hurtigere, og hvis underlaget er glat, er der større risiko for, at dækkene mister vejgrebet. Jeg strittede længe imod pigdæk, men har indset, at de er helt fantastiske, når det er glat.
  3. Cykler kan ikke lide salt. Hvis du cykler, hvor der er saltet, skal du skylle cyklen ren for salt så hurtigt som muligt efter turen. Hold også kæden ren, og smør den, men tør alt overflødigt olie af, så der sætter sig mindre snavs fast.
  4. Cyklen har det bedst indendørs mellem cykelturene. Hvis du opbevarer såvel cykel som batteri ved stuetemperatur, husker at tørre cyklen, vil både cykel og batteri holder længere. Husk altid at oplade batteriet ved stuetemperatur.

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.