Suomi
You're looking at the Suomi version of the website. Don’t worry. We’ve all taken a wrong turn before. Choose a different version of the website here.

Kuninkaalliset Tutustu teiden kuningattariin ja kuninkaisiin, jotka polkevat kohti inklusiivisempaa pyöräilyn tulevaisuutta

Kuninkaalliset Tutustu teiden kuningattariin ja kuninkaisiin, jotka polkevat kohti inklusiivisempaa pyöräilyn tulevaisuutta

Philadelphia tunnetaan rikkaasta pyöräkulttuuristaan, mutta huolimatta sen helposti lähestyttävässä suhtautumisessa pyöräilymaailmaan, lajin pariin sukeltaminen ei ole aina ollut helppoa. Pyöräilyn aloittaminen voi tuoda jyrkän oppimiskäyrän ja ylimääräisiä haasteita monille, erityisesti muille kuin valkoisia edustaville etnisille ryhmille. Kings Rule Together- ja Queens Rule Together -pyöräilykerhojen kaltaisten ryhmien ansiosta oppimiskäyrä on kuitenkin tasoittumassa ja Curran J:n sekä Yasmeen Watsonin kaltaisten vetäjien avulla pyöräily tarjoaa yhä hienompia kokemuksia.

Eräänä onnekkaana sunnuntai-iltapäivänä Curran J lainasi veljensä pyörää ja kypärää osallistuakseen porukkalenkille. Hän tiesi välittömästi, että hän halusi ajaa enemmän, joten hän ryhtyi etsimään itselleen omia varusteita. Koska hänen tietonsa pyöristä ja pyöräilyvarusteista olivat tuolloin rajallisia, Curran tutki asioita viikkojen ajan murehtien, mitä hänen kannattaisi ostaa ja maksaa.

Lopulta Curran löysi itselleen oikean pyörän. Hän kuitenkin tiesi, ettei hän halunnut muiden uusien ajajien – erityisesti etnisiä ryhmiä edustavien ajajien – joutuvan kokemaan samoja turhauttavia hankaluuksia. Tämä inspiroi häntä perustamaan Kings Rule Together -pyöräilykerhon.

”Suhtaudun intohimoisesti kaikkien pyöräilyn vasta-alkajien oppimisprosessin nopeuttamiseen”, hän kertoo, ”koska tarpeellisten tietojen avulla he voivat keskittyä siihen millä on oikeasti merkitystä – ulkoiluun ja pyöräilyyn.”

Viime vuosien aikana Curran on ajanut kaikenlaisista eri taustoista ja kaikilta elämänaloilta peräisin olevien ihmisten kanssa. Jokainen tulee pyöräilyn pariin erilaisilla taidoilla ja varusteilla. ”Jotkin kohtaamani pyöräilijät ovat hankkineet kaikki tarpeelliset pelit ja vehkeet jo ennen ensimmäistä ajoaan, kun taas toisilla ei ole edes perusvarusteita, kuten kypärää tai juomapulloa.”

Hänen tulevaisuuden tavoitteensa on tehdä tästä erosta mahdollisimman pieni. ”Toisten mielestä pyöräily on kallis laji. Minusta se on niin kallis kuin jokainen haluaa sen olevan. Trek Bike 101 -työpajan kaltaisten asioiden avulla pystymme madaltamaan kustannuskäyrää ja estämään ajajia luopumasta pyöräilysuunnitelmistaan raha-asioiden vuoksi.”

Työpajassa uudet jäsenet saavat olennaisia tavaroita, kuten kypärän, valot ja renkaiden korjaussarjan, jotka valmistavat heidät pyöräilykauteen. Tätäkin tärkeämpää on se, että Kings Rule Together ja sen työpajat tarjoavat ajajille mahdollisuuksia pyöräilytietämyksen hankkimiseen ja suhteiden luomiseen samanhenkisten ihmisten kanssa – kaikki tämä auttaa uusia ajajia suuntaamaan kaduille luottavaisin mielin ja aidon toveruuden tunteen kera.

Yasmeen Watson oli aikoinaan yksi tällaisista ajajista. Nykyään hän on löytänyt paikkansa pyöräilylenkkien vetäjänä Queens Rule Together -pyöräilykerhossa, Kings Rule Togetherin naisten versiossa.

Yasmeen Watson on ollut aina pyörien lähettyvillä. Varttuessaan hän ajoi kilpaa sisarustensa kanssa naapurustossa, näki isänsä ja isoisänsä ajavan moottoripyörillä ja katseli nuorten miesten keulivan iloisina. Jatkuvasta pyörien läsnäolosta huolimatta pyöräily ei ollut asia, jota hän kuvitteli ryhtyvänsä harrastamaan – ennen vuotta 2020.

”Alun perin pyöräily ryhtyi kiinnostamaan minua nähtyäni (sosiaalisen median kautta), miten paljon hauskaa ihmisillä oli ajaessaan. En ollut koskaan nähnyt mustia ihmisiä maantiepyörien satulassa, joten ajatus uuteen kasvavaan kaupungin yhteisöön kuulumisesta viehätti minua”, hän kertoo.

Hän löysi pian Queens Rule Together -pyöräilykerhon, naisten version Kings Rule Togetherista, ja se muutti kaiken. ”Se tuntui kuin perheeltä alusta lähtien”, hän sanoo. ”Ryhmän rohkaisu, tuki ja energia ovat verrattomia, ja minusta on mahtavaa tavata vertaisiani ja tehdä yhdessä jotain puhdasta, terveellistä ja positiivista, josta voimme kaikki nauttia.”

Vaikka ryhmän jäsenten välinen yhteys on syntynyt pyöräilyn parissa, se ulottuu kauas porukkalenkeillä tapaamisen ulkopuolelle. ”Enimmäkseen vähemmistöpohjaisena kerhona sen kautta luomamme verkosto on korvaamaton. Se on antanut meille kaikille mahdollisuuden tukeutua toisiimme voimavarojen, neuvojen ja asiantuntemuksen parissa.”

”Kerhomme motto on ’Strength in Numbers’ (vahvuutta lukumäärästä)”, hän jatkaa, ”ja toimimme ymmärryksessä, että yhdessä muiden kanssa meillä on kyky olla paras versio itsestämme. Patistamme toisiamme yksilöllisten ja kollektiivisten tavoitteiden saavuttamisessa niin lajin parissa kuin jokapäiväisessä elämässämme.”

Tietoa kirjoittajasta: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.