Maastopyöräily syksyllä – Pyörän säätö Mitä sinun tulisi huomioida kun lähdet syksyiselle maastopyörälenkille? Lue vinkkimme pyörän säätöön syksyä varten ja olet valmis pitämään hauskaa poluilla säästä riippumatta.

Maastopyöräily syksyllä – Pyörän säätö Mitä sinun tulisi huomioida kun lähdet syksyiselle maastopyörälenkille? Lue vinkkimme pyörän säätöön syksyä varten ja olet valmis pitämään hauskaa poluilla säästä riippumatta.

Useimmissa osissa maailmaa ja erityisesti meillä Suomessa, polut muuttuvat syksyn myötä märiksi ja liukkaiksi. Märät juuret ja kivet haastavat kokeneemmankin ajajan. Lue lisää siitä, kuinka löydät pitoa haastavimmissakin olosuhteissa! Tämän kaksiosaisen artikkelisarjamme ensimmäinen osa käsittelee pyörän säätämistä syksyisille poluille sopivaksi. Toisessa osassa saat vinkkejä itse ajamiseen, joten muista palata blogiimme!

Pyörän säätäminen

On muutamia asioita, joita kannattaa huomioida maastopyöräsi säätöjen suhteen jos aikomuksenasi on lähteä ajamaan syksyiseen metsään, jossa alusta on kostea tai märkä. Lue alta muutamia perusvinkkejä, joiden avulla löydät kallisarvoista pitoa renkaidesi alle.

Renkaat

Märällä (ja usein myös kylmällä) kelillä ajaessa, pito on usein kortilla. Kaikki pyörään tehtävät muutokset tähtäävätkin lähes yksinomaan pidon parantamiseen eli siihen, että renkaat saavat paremman otteen vaihtelevasta ja usein märästä maastosta. Renkaat ovat kontaktipiste ajoalustan ja pyörän välillä. Niillä onkin merkittävin vaikutus siihen, kuinka paljon pitoa on mahdollista löytää. Tämän tiedon pohjalta, rengasvalinta ja rengaspaineiden säätäminen ovat erinomainen aloituspiste!

Kuva pumpun suuttimesta kiinnitettynä polkupyörän renkaan venttiiliin

Rengaspaineet

Ennen rengasrautoihin tarttumista ja karkeampiin renkaisiin vaihtamista, rengaspaineiden hienosäätö on helppo ja ennen kaikkea ilmainen toimi. Mitä matalampi paine, sitä paremmin rengas pystyy mukautumaan alustan muotoihin. Yleistäen, matalampi rengaspaine tarkoittaa suurempaa kontaktipinta-alaa ja siten parempaa pitoa. Sopivan rengaspaineen löytäminen edellyttää aikaa ja kokeilua. Kyseessä on aina kompromissi pidon, rullaavuuden ja läpilyöntikestävyyden välillä.

Hyvin matalilla rengaspaineilla ajaessa, rullausvastus lisääntyy ja riski läpilyönneille kasvaa, sillä terävät kivet pystyvät painumaan syvemmälle renkaan rungon sisään. Vanteelle asti osuessaan lopputuloksena voi olla rengasrikko tai jopa vakavampia vaurioita. Hyvä tapa sopivien rengaspaineiden etsimiseen on tehdä pieniä muutoksia kerrallaan, tarkkailla niistä saatavaa vastetta ja pitää kirjaa havainnoista – jos ei suoranaisen kirjanpidon, niin ainakin tarkkaan muistiin painamisen muodossa.

Kuva Bontragerin maastopyörärenkaista

Renkaiden valinta

Jos rengaspaineiden muutoksilla ei saada toivottuja muutoksia, voimakkaammalla nappulakuvioilla varustettuihin renkaisiin vaihtaminen syyskuukausien ajaksi on suositeltava ajatus. Tässä kohtaa ei pidä pelästyä voimakkaastikin kuvioituja rengasmalleja, etenkin jos kotipolut ovat säännönmukaisesti haastavassa kunnossa tai syksy on runsassateinen.

Sama pätee kumiseokseen. Suosi pehmeitä seoksia, jotka tuntuvat kädellä puristamalla lähes lakritsilta. Asianmukaisilla renkailla varustettuna pitoa voi löytyä liukkaimmillakin juurilla ja kivillä niin paljon, että kokemus voi olla silmiä avaava, jos vastaavaa rengastyyppiä ei ole ollut ennen alla. Usein onkin hyödyllistä tietää, mitä kalustopuolen molemmissa päädyissä on tarjolla, niin rullaavammasta kuin pitävämmästä päästä renkaiden kohdalla. Kun tietää, mitä on tarjolla ja mitä ominaisuuksia eri vaihtoehdot tarjoavat, omaan ajoon ja käyttöön parhaiten soveltuvan rengasmallin valinta on suoraviivaista.

Tarvitsetko apua renkaiden valintaan? Tutustu maastopyörärenkaiden oppaaseemme!

Oppaaseen>>.

Parempaa suorituskykyä tubelessina

Tubeless ei ole varsinaisesti uusi juttu, mutta se on yksi edullisimmista tavoista vaikuttaa maastopyöräsi suorituskykyyn. Sisärenkaiden pois jättämisestä on seuraavia hyötyjä:

  • Vähemmän pyöriviä massoja (parempi kiihtyvyys)
  • Mahdollisuus ajaa matalammilla rengaspaineilla ilman rengasrikon vaaraa (parempi pito)
  • Tiivistysaine paikkaa pienet pistoreiät ennen kuin rengas ehtii tyhjentyä

Valmis jättämään sisärenkaat pois? Tutustu tubelesstarvikkeisiimme ja asennusohjeeseen.

Näytä ohje >>

Suojele vanteitasi

Renkaista puhuttaessa, rengasinserttejä ei voi jättää mainitsematta. Mallista riippuen, insertit voivat tarjota merkittävän määrän suojaa renkaalle ja vanteelle matalilla paineilla ajettaessa. Inserttien avulla rengaspaineita voi laskea jopa merkittävästi, mikä johtaa puolestaan entistä parempaan rengaspitoon. Tässäkin kohtaa on hyvä tutustua tarjontaan ja kokeilla tuotetta, joka tarjoaa sopivan yhdistelmän suojaavuutta hyväksyttävällä painolla.

Suosituksemme: Bontrager XR5 Team Issue TLR

Kun tarvitset kestävän renkaan, joka tarjoaa luottamusta herättävää pitoa, XR5 ei tuota pettymystä. Aggressiivisen pintakuvion ja TM-Grip -kumiseoksen ansiosta navigoit vauhdikkaatkin kaarteet kuin kiskoilla.

Tutustu renkaaseen tästä >>

Jousituksen säätö

Pidosta ja sen lisäämisestä puhuttaessa, jousituksen säätöjen tärkeyttä ei voi korostaa liiaksi. Ensin on kuitenkin tarpeen lähteä oletuksesta, että lähtöpiste on hyvällä tai vähintään hyväksyttävällä tasolla. Seuraavat ominaisuudet ovat ominaisia hyvin toimivalle jousitukselle:

  • Mahdollisimman alhainen kitka
  • Sopiva jousivakio, joka kantaa pyörän ja kuskin painon ollen samalla riittävän herkkäliikkeinen
  • Sisäänpäinvaimennuksen määrä, joka tarjoaa tukea, mutta reagoi silti nopeisiin iskuihin
  • Paluuvaimennuksen toiminta, joka tarjoaa hallintaa ja pitää pyörän eloisana

Säännöllisten huoltotoimien tekeminen on ensimmäinen tehtävä jousituksen toimintaa parannettaessa. Olettaen, että tämä on hoidettu asianmukaisesti, pienet säädöt ovat seuraava toimi. Pidon lisääminen ilmajousella varustetulla keulalla ja/tai iskarilla onnistuu laskemalla painetta hienoisesti. Tällä aikaansaadaan pieni lasku jousivakiossa, mikä tekee jousituksen toiminnasta hieman herkempää. Kun renkaat pystyvät seuraamaan maaston epätasaisuuksia paremmin, pitoa on tarjolla enemmän. On syytä huomauttaa, että muutokset paineissa eivät pitäisi olla suuria, korkeintaan 6-8 %.

Vinkki: Käytä jousituslaskuriamme löytääksesi sopivat aloitussäädöt

Jousituslaskuriin >>

Ulkolämpötila on seikka, johon on syytä kiinnittää huomiota jousituksen vaimennussäätöjen kohdalla. Kylmä lämpötila nostaa vaimennusöljyjen viskositeettia, mikä tekee niistä ”paksumpaa”. Viskositeetiltaan suurempi öljy aiheuttaa virratessaan suuremman vastuksen, mikä saa aikaan suuremman vaimennusvoiman. Lämpötilamuutosten aiheuttamien vaikutusten tasapainottamiseksi, vaimennussäätöjä voi kokeilla avata 1-3 naksua, riippuen keula- tai iskarimallista.

Haluatko syventää tietämystäsi jousituksen säädöistä? Tutustu oppaaseemme!

Jousitusopas >>

Yhteenveto

Kuivaa kesäkeliä ei kestä koko vuotta, mutta sopivilla pyörän säädöillä ja kehittämällä ajotaitojasi voit pitää hauskaa maastossa myös kostealla syyssäällä. Alla lyhyt muistilista tässä artikkelissa käsitellyistä asioista.

  • Varmista, että sinulla on olosuhteisiin sopivat renkaat ja oikeat rengaspaineet
  • Pidä jousituksesi (ja koko pyöräsi) asianmukaisesti huollettuna ja hyvässä kunnossa
  • Tee säätöjä vähän kerrallaan parantaaksesi renkaiden pitoa. Vähennä joustohaarukan tai takaiskarin painetta hitunen kerrallaan ja avaa vaimennuksen säätöjä naksu tai kaksi

Ja muista palata blogin pariin, seuraavassa osassa saat hyödyllisiä vinkkejä ajotekniikkaan liittyen!

Maastopyörän renkaat

Löydä käyttöösi täydellisesti sopivat Bontrager-maastorenkaat. Mallistomme kattaa maastopyörän renkaat aina kevyistä ja nopeista XC-renkaista vahvistettuihin endurokumeihin.
Tutustu renkaisiin

Pukeudu sään mukaan

Säätila vaihtelee vuodenajasta riippumatta. Muista pukeutua oikein, jotta pysyt kuivana ja lämpimänä koko lenkin ajan ja maksimoit hauskanpidon huonollakin säällä.
Näytä vaatteet

Trail-pyörät

Täydellinen pyörä syksyn ajoihin? Trail-maastopyörämme ovat monipuolisia, suorituskykyisiä ja hauskoja ajettavia. Palaa perusasioiden äärelle jäykkäperäisellä mallilla tai valitse käyttöösi sopiva joustomatka täysjoustopyörien valikoimastamme.
Tutustu pyöriin

Säädä jousitus tarkasti

Tarkkuussäädä jousituksesi Bontrager Digital Shock Pump -iskaripumpun avulla. Digitaalinen mittari on tarkka aina 300 psi:hin (20 bar) asti ja ilmanpoistoventtiilin avulla saat säädöt varmasti kohdalleen.
Näytä tuote

Etsi Trek-jälleenmyyjä

Trek-jälleenmyyjäsi auttaa sinua sopivan pyörän ja lisävarusteiden valinnassa. He myös huoltavat pyöräsi ja neuvovat sinua tarpeen tullen. Etsi lähin kauppasi ja piipahda vierailulla!
Jälleenmyyjähaku

Tietoa kirjoittajasta: Trek

Missiomme: Valmistamme vain tuotteita, joita rakastamme, tarjoamme uskomatonta vieraanvaraisuutta asiakkaillemme ja muutamme maailmaa saamalla enemmän ihmisiä pyöräilemään.