Het nieuwe normaal? Met een speed pedelec naar je werk! Het is gezond, efficiënt en ook gewoon hartstikke leuk.

Het nieuwe normaal? Met een speed pedelec naar je werk! Het is gezond, efficiënt en ook gewoon hartstikke leuk.

Als redacteur van Bicycling kruip ik meerdere keren per week op de fiets. Racefiets, mountainbike, gravelbike, ze zijn me allemaal even lief. Als het maar buiten is en ik mijn spieren, hart en longen mag prikkelen. Het hoeft niet altijd hard, maar lekker is het wel en veel ritjes draaien daardoor uit op iets wat je een fatsoenlijke training zou mogen noemen. Ook woon-werkverkeer doe ik in de zomer regelmatig op de fiets, al is de afstand van 50 kilometer tussen Utrecht en de redactie in Amsterdam eigenlijk nét even te ver om te combineren met een productieve werkdag.

Tekst: Sander Jansen 
Fotografie: Desmond Koppen

Vaak genoeg word ik tijdens zo’n rit op mijn racefiets ingehaald door mensen in spijkerbroek, die met een gangetje van tegen de 45 km/uur langs het Amsterdam-Rijnkanaal rijden. Enige jaloezie is me op zo’n moment niet vreemd, stoempend tegen de wind in. De kans om dit woon-werkverkeer aan het begin van het jaar met de Trek Allant+ 9.9S speed pedelec te doen, greep ik daarom graag aan.

‘Maar je gaat als wielrenner toch niet op een e-bike rijden?’. Het zijn van die opmerkingen die op zo’n moment regelmatig voorbij komen. Het is echter nogal kortzichtig, want zelfs met elektrische ondersteuning moet je nog altijd zelf blijven trappen. Tijdens de ritten die ik op de Allant+ maakte viel me dankzij de ingebouwde vermogensmeter op dat je zelf nog altijd behoorlijk inzet moet leveren als je op hoge snelheid wilt rijden. Een vermogen van tussen de 150 en 180 watt is goed vergelijkbaar met een rustig ritje op de racefiets en al snel besefte ik dat woon-werkverkeer op deze manier ook nog eens een goede basis- of hersteltraining wordt.

Menig ander zou de auto pakken en de e-bike is daarom een uitermate gezond, duurzaam en acceptabel alternatief – ook voor een fitte dertiger die heel erg van fietsen houdt. En het is nog leuk en lekker ook. Misschien komt het door de beperkte weerstand die je op een e-bike voelt als je de elementen probeert te overwinnen. Dat lijkt wel een beetje op een racefiets, waarop je ook makkelijk met een licht verzet snelheid kunt maken.

Iedere sportieve fietser zou dan ook eens de kans moeten pakken om een rit te maken op een speed pedelec als de Trek Allant+ 9.9S, om zelf te ervaren hoe het is. Het voelt als spelen op de fiets, mede dankzij de vier ondersteuningsstanden die je van de Bosch Performance CX motor kunt aanspreken. In de stad schakel je iets terug, eenmaal buiten de bebouwde kom is de Turbo-stand je grootste vriend. En dankzij de Range Boost kon ik de 50 kilometer die ik moest overbruggen helemaal op deze stand afleggen.

Daarnaast is het ook nog eens een fantastische fiets om te zien. Een strak carbon frame met een sportieve uitstraling, met alle kabels mooi weggewerkt en geïntegreerde accu en verlichting. Plus, dankzij het lage gewicht van iets boven de 18 kilo voelt hij niet lomp en onhandelbaar aan, maar juist lichtvoetig.

In de praktijk bleek een speed pedelec ook nog een bijzonder snel en efficiënt alternatief voor de auto of het OV. Files ontweek ik met een glimlach en ik hoefde mezelf niet in een overvolle coupé te proppen. Iets wat in het post-corona tijdperk sowieso ook met een ander besef zal worden gedaan. En over anderhalve meter afstand hoef je je op de meeste wegen ook geen zorgen te maken. Toen ook nog eens bleek dat de fietstijd gelijk was aan de reistijd die ik normaal kwijt ben – op de fiets naar station Utrecht, met de trein naar Amsterdam en met de OV-fiets naar de redactie – was ik overtuigd: de speed pedelec kan ons hele transportsysteem op de kop zetten én tegelijk het fileprobleem oplossen. En dan heb ik het nog niet eens over de gezondheidsvoordelen.

Hoe fijn is het dat de overheid dit nu ook begint in te zien en sinds 1 januari 2020 een nieuwe fietsregeling in het leven heeft geroepen! Deze regeling maakt het fiscaal een stuk eenvoudiger om als werkgever (of ZZP-er) een fiets aan een werknemer beschikbaar te stellen. Je betaalt als werknemer alleen een bijtelling van 7% over de nieuwwaarde van de fiets. Een vergelijkbaar principe als bij de auto van de zaak, alleen met een aanzienlijk lagere bijtelling. En dat geldt dus ook voor racefietsen, mountainbikes, e-bikes en speed pedelecs. Zou dit dan de stimulans zijn die nodig is om mensen uit de auto te krijgen?

Het zou zomaar kunnen. Zeker nu er ook allerlei leaseformules als die van Fietslease Holland uit de grond schieten. Een logisch gevolg, want de aanschafprijs van een speed pedelec ligt behoorlijk hoog en de kosten van onderhoud zijn misschien wel net zo onoverzichtelijk als bij een auto. Met een leasefiets weet je precies waar je aan toe bent en hoeveel je maandelijks kwijt bent. Of dat nu particulier is via private lease, of zakelijke lease die door je werkgever betaald wordt, in beide gevallen staat niemand voor verrassingen.

Voor mij is het zo klaar als een klontje. De speed pedelec is het ‘nieuwe normaal’ transportmiddel voor jonge, sportieve mensen die maximaal 50 kilometer van hun werk wonen. Juist ook voor fanatieke fietsers. Ondertussen kunnen ze ieder ander net zo enthousiast maken over de fietssport. Want als iemand eenmaal op een fiets zit – ook al wordt die elektrisch aangedreven – is de kans een stuk groter dat diegene ook het fietsvirus te pakken krijgt.

Meer over fietslease:

? Rijksoverheid.nl: Fiets van de zaak 
? Fietslease Holland: zakelijk en particulier leasen

Detailfoto van de Allant+

Allant+

Allant+ is onze sportiefste collectie elektrische fietsen, met ondersteuning tot 25 of 45 km/h.
Bekijk Allant+

About the Author: Trek Benelux

Onze missie: We maken alleen producten waar we zelf gek op zijn, we geven onze klanten uitstekende service en dienstverlening en veranderen de wereld door meer mensen op de fiets te krijgen.