“Mijn benen hebben een heel raar jaar gehad” Maarten van der Weijden vertelt over zijn nieuwe sport

“Mijn benen hebben een heel raar jaar gehad” Maarten van der Weijden vertelt over zijn nieuwe sport

Zo aan het einde van 2020, spreken we Maarten van der Weijden.
Je weet wel, de man van de ontiegelijk lange zwemtochten, maar ook de man die zich onvoorwaardelijk inzet voor de strijd tegen kanker, zelf het geluk had er van te genezen en een olympische medaille veroverde.

De laatste jaren kunnen we van der Weijden zijn sportprestaties gerust extreem noemen. Denk aan de Elfstedenzwemtocht, Wereldrecord 24 uur zwemmen en een dubbele kanaaloversteek. Maar het is altijd zwemmen wat de klok slaat. Tijdens zijn sportcarriere zwemt Maarten zo’n zeven uur per dag. Geen andere sporten, niet fietsen, niet hardlopen, geen krachttraining. Enkel wat oefeningen voor de rompstabiliteit. “Het voordeel van zwemmen is, dat het niet zo’n belastende sport is. Je kunt relatief makkelijk veel uren maken”.

Maarten tijdens de Elfstedenzwemtocht

Van der Weijden tijdens de Elfstedenzwemtocht ? Raymond van Olphen

Gesloten zwembaden

Als afgelopen maart de wereld verandert én de zwembaden dichtgaan, begint Maarten met hardlopen “Voor hardlopen heb je niet zoveel nodig. Hardloopschoenen aan en je kunt gaan”, legt hij die keuze uit. “Maar ik vind elke dag sporten wel prettig en elke dag lopen is geen optie. Tenminste, niet als je net begint. Toen bedacht ik dat fietsen handig zou zijn voor de afwisseling. Tuurlijk heb ik toen wel gedacht dat een hele triathlon in de toekomst wel tof zou zijn”, geeft hij toe. “Maar als je net een half uurtje kunt hardlopen, is het flauwekul om meteen aan een hele triathlon te denken.”

Van zwemmer naar triatleet

In april begint hij met fietsen en dan komt de triathlon toch al snel om de hoek kijken. “Ik vind het altijd wel fijn om een plan te hebben. Als zwemmer had ik altijd een heel jaarplan. Dus ik besloot om een trainingsschema te maken en voor een triathlon te trainen. Ik ben altijd enthousiast, schat mijn eigen mogelijkheden heel hoog in. Dus ik was een paar dagen bezig en toen kreeg ik opeens zere knieën. Niks zo frustrerend als je een jaarplan maakt en er na 4 dagen achterkomt dat je het niet vol gaat houden, dat is echt vreselijk.”

Gelukkig kan hij nog steeds bouwen op zijn netwerk met coaches die hem advies geven op sportief gebied. Het advies luidt vooral je benen trainen, of dat nou fietsen of lopen is, dat maakt niet uit. “Mijn benen hebben een heel raar jaar gehad. Ik had weinig spierkracht in mijn benen, tijdens het zwemmen gebruikte ik ze nooit. Ik kan me nog een sportkeuring herinneren, waar de sportarts letterlijk ‘papperige benen’ in het medisch rapport schreef.”

Hoe anders moet dat nu zijn. “Ik beleef heel veel plezier aan trainen, ik train ook heel veel. Ik heb afgelopen jaar 9.000 kilometer gefietst. M’n eerste fiets had ik in april. Trainingsbelasting is niet het probleem. Maar als je ergens naar toe kunt trainen, is dat fijn voor de motivatie.”

Maarten tijdens de Roermond Triathlon. ? Bram Pollaert

9 uur sporten zonder een meter vooruit te komen

Komend weekend is het zover. Bij gebrek aan echte wedstrijden en hele triathlons, organiseert Maarten zijn eigen thuistriathlon. 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer lopen en dat zonder een meter vooruit te komen.
“Mijn streeftijd is binnen tien uur, maar stiekem wil ik wel in de buurt van de negen uur komen, dat betekent dan 45 minuten zwemmen, 4.30 uur fietsen en 3.45 uur lopen. Maar ik denk dat dat net te hoog gegrepen is.”
Hoe zo’n thuistriathlon eruitziet? “Zwemmen doe ik in de tuin in het stromingsbad. Dan denk ik dat ik wel rennend naar zolder ga”, zegt hij nog wat vertwijfeld. “Zeker met de streeftijd van 9 uur in mijn achterhoofd, zullen de wissels wel snel moeten. Dus ook mijn fietsschoenen zet ik dan al vast op de pedalen van mijn Madone.”
Op zijn zolder is alles ingericht voor de Thuistriathlon. De Trek Madone staat op de Tacx, een loopband, voeding staat klaar en uit de luidsprekers komt bij voorkeur dance muziek.

Maarten zit volop in de cijfers en data. Hij heeft het over pacers op Zwift, die 2,5 watt per kilo trappen, 40 gemiddeld. Dat stayeren met triathlon eigenlijk niet is toegestaan, laat hij in deze thuistriathlon even voor wat het is. Want als ‘ie deze bij kan houden, is het fietsen met 4,5 uur klaar en dat is toch ook wel prettig.

Data, wattages en gemiddelde snelheden

Of hij liever buiten of binnen sport? “Afgelopen zomer heb ik echt wel genoten van het buiten fietsen, de omgeving ontdekken, het Brabantse Biesbosch was prachtig. Ik ben een sporter die zich motiveert door data, tijden, wattages en gemiddelde snelheden. Daardoor kan ik me binnen op de Tacx prima vermaken eigenlijk. Mijn horloge staat zo ingesteld dat ik regelmatig tussentijden te zien krijg. Andere sporters vragen zich af waarom, je moet toch ook gewoon wat gevoel doen en wat genieten? Maar dat heb ik helemaal niet. Tijden, tijden, tijden.”

“Ik voelde me als een jongen in een snoepwinkel”

Triatleten worden vaak gezien als materiaalfreaks. Dat is nogal een verandering voor iemand die al jaren volstaat met alleen een zwembroek en een brilletje. “Ik begeef me in een hele nieuwe wereld, van fietsmetingen, instelling van mijn Tacx, sporthorloge en hardloopschoenen. Ik heb me de afgelopen tijd wel als een jongen in een snoepwinkel gevoeld.”
Voor Maarten staat het sporten voorop. “Ik ben niet gaan fietsen om de technische snufjes, maar omdat ik het fietsen leuk vindt. Sterker nog, ik heb jarenlang gedacht dat fietsen een hoop gedoe is. Schoonmaken, lekke banden, onderhoud.” “Het is nog steeds niet mijn hobby”, lacht hij. “Maar ik haal er nu wel plezier uit om ervoor te zorgen dat mijn materiaal in orde is en daardoor alles goed verloopt.”

Maarten heeft zijn zolder ingericht voor de thuistriathlon

Maarten heeft zijn zolder ingericht voor de thuistriathlon

Sport samen met Maarten van der Weijden

Sporten is voor Maarten echt een middel voor het inzamelen van geld voor de MvdW Foundation. Eerder deed hij dit succesvol met onder andere de Elfstedenzwemtocht. Voor wie wel van een sportieve activiteit houdt, moedigt hij aan om zelf thuis of buiten mee te sporten. “Meedoen willen we zo laagdrempelig mogelijk houden. Je kunt via Zwift een stuk meelopen of fietsen, of als je die dag liever buiten wilt lopen of fietsen is dat ook prima. We willen die dag de saamhorigheid creeren van het samen sporten en hopen dat mensen een profiel gaan maken en ook zelf geld inzamelen of doneren.”

Zijn inzet en motivatie voor de oprichting van de MvdW Foundation komt voort uit dankbaarheid: “Ik heb het geluk gehad dat ik herstelde van leukemie, dat ik goud won op de Olympische spelen en dat ik twee prachtige kinderen heb gekregen. Als ik dan een groot deel van mijn tijd kan inzeten om iets terug te doen om het geluk van anderen die minder geluk hebben iets groter te maken, doe ik dat heel graag!”

? ? ?
Sport zaterdag 9 januari met Maarten mee
Meld je aan! 

Madone Speed Disc

Madone Speed heeft de snelheid, handling en aerodynamica van de ultieme racefiets, plus de veelzijdigheid van aerobars die je installeert voor de wedstrijd en verwijdert wanneer je ze niet nodig hebt.
Bekijk de Madone Speed Disc

About the Author: Trek Benelux

Onze missie: We maken alleen producten waar we zelf gek op zijn, we geven onze klanten uitstekende service en dienstverlening en veranderen de wereld door meer mensen op de fiets te krijgen.