Trek heeft zich aangesloten bij de Responsible Packaging Movement Door mee te doen met tientallen andere merken bij een initiatief dat gestart is door PrAna, heeft Trek Bicycle zich gecommitteerd aan de Responsible Packaging Movement om plastic te verwijderen uit consumentenverpakkingen

Trek heeft zich aangesloten bij de Responsible Packaging Movement Door mee te doen met tientallen andere merken bij een initiatief dat gestart is door PrAna, heeft Trek Bicycle zich gecommitteerd aan de Responsible Packaging Movement om plastic te verwijderen uit consumentenverpakkingen

Als onderdeel van onze inspanningen om niet-herbruikbare plastics en overtollig afval in verpakkingsmateriaal te elimineren, heeft Trek samenwerking gezocht met de Responsible Packaging Movement die is opgezet door kledingmerk PrAna. De beweging wordt gevormd door een groep gelijkgestemde bedrijven die hun positie gebruiken om de enorme hoeveelheden afvalplastics in de oceanen in te dammen. Samen zoeken deze bedrijven naar mogelijkheden voor een wereld waarin minder plastic wordt gebruikt.

Kennisdeling is winst

Misschien is de grootste winst van deze beweging wellicht de gezamenlijke kennis over alternatieven voor plastics die andere leden al hebben gevonden om een positieve verandering in het milieu te bewerkstelligen, zonder dat het effect heeft op de bescherming van producten. Deze samengestelde lijst met oplossingen voor plastic afval zal een enorme invloed hebben op onze voortgang bij het verwijderen van plastics uit verpakkingsmaterialen van Trek en Bontrager.

Om iets te doen aan het groeiende probleem van plastic afvalmateriaal, zullen alle Trek-faciliteiten in 2024 afvalneutraal worden, onze fietsverpakkingen zullen geen plastics meer bevatten en alle consumentgerichte verpakkingen zullen vrij zijn van niet-herbruikbare plastics.

In een tijd waarin het verminderen van de CO2-uitstoot centraal staat in de duurzaamheidsdiscussies, vragen velen zich wellicht af waarom we zoveel aandacht besteden aan onze plastic voetafdruk. Om te beginnen zijn schuimmaterialen op basis van plastics enorm moeilijk te recyclen. Verder kunnen dunne verpakkingsmaterialen vaak helemaal niet worden hergebruikt, waaien weg uit het afval en belanden in de oceaan of langs de wegen waarover je volgende fietsrit gaat. Ten slotte eindigen kabelbinders bijna altijd op de stortplaats en ze zijn moeilijk herbruikbaar zodra je ze hebt verwijderd. Om het grotere plaatje te schetsen: wereldwijd groeit de afvalberg jaarlijks met 1,3 miljard ton afval en de Ellen MacArthur Foundation heeft onderzocht dat de oceanen in 2050 meer plastic afval dan vissen bevat als we het gebruik van niet-herbruikbare plastics niet sterk inperken.

We kunnen niet wegkijken als het gaat om de duidelijke impact die onze verpakkingssystemen hebben op het milieu.

Op naar een plasticvrije toekomst

Door ons aan te sluiten bij de RPM, zetten we een eerste stap richting plastic-vrije verpakkingen. Vóór 2020 bevatte een fietsdoos voor een Marlin-fiets 24 stuks niet-herbruikbaar plastic verpakkingsmateriaal om jouw nieuwe fiets netjes bij je dichtstbijzijnde dealer af te leveren. Nu zijn dat er nog maar 12. Maar we doen niet alleen aan fietsen. Elk Bontrager shirt, bibshort, jack of ander kledingitem is gewikkeld in een zak van polyethyleen om het materiaal te beschermen tegen vuil en kleuroverdracht als gevolg van vochtigheid. Handschoenen, bidonhouders en andere accessoires worden met nylon kabelbinders vastgemaakt aan hun kartonnen hanglabels. Er is een hoop denkwerk nodig om deze systemen opnieuw uit te vinden en daarom gaat een netwerk van verpakkingspioniers ons helpen.

Beschermende verpakkingen zijn essentieel om de producten ongeschonden bij onze klanten te krijgen (en dat lukt heel goed), maar de eigenaren van nieuwe producten én onze dealers blijven zitten met een hele berg plastic afval. Door mee te doen met de Responsible Packaging Movement, zetten we onze inspanningen naar een plasticvrije toekomst voor onze dealers en klanten extra kracht bij zodat we uiteindelijk een betere wereld krijgen om in te leven en te fietsen.

Klik hier voor meer informatie over de prAna Responsible Packaging Movement.

A cardboard Trek bike box in front of a stack of chopped wood.

Zo recycle je je fietsverpakking

Fietsverpakkingen met minder plastic hebben geen zin als ze niet op de juiste manier worden gerecycled! Volg deze stappen om verpakkingen op een verantwoorde manier weg te gooien en leer wat wel en niet mag worden gerecycled.
Volg de stappen

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.