Zo verander je de wereld Hoe de Buffalo-fietsen van World Bicycle Relief wereldwijd levens en gemeenschappen veranderen    

Zo verander je de wereld Hoe de Buffalo-fietsen van World Bicycle Relief wereldwijd levens en gemeenschappen veranderen    

In ontwikkelingslanden moeten mensen vaak heel lang door de hitte lopen om dagelijkse taken te volbrengen. Miljoenen mensen zouden enorm geholpen zijn als ze zich makkelijker konden verplaatsen.

World Bicycle Relief heeft dit als missie met hun robuuste Buffalo-fietsen. Deze fietsen vormen een degelijk, betrouwbaar en onderhoudsarm vervoermiddel voor kinderen op weg naar school, artsen naar patiënten en boeren naar de markt.

Hier zijn de verhalen van twaalf eigenaren van een Buffalo-fiets die een beter leven hebben dankzij dit eenvoudige, maar verbazend cruciale apparaat.

Scholastica—Student—Kenia

“Met deze fiets kunnen jongens me nauwelijks tegenhouden. Nu ben ik ze al voorbij voordat ze de kans krijgen. Zeker als we met een groep meisjes rijden. De fiets heeft mijn zelfvertrouwen vergroot en ik ben niet meer bang voor jongens.”

Georgina—melkveehouder—Zambia

Georgina kon jarenlang slechts één keer per dag melk afleveren omdat ze 12 km van het afhaalpunt woont en geen geschikt vervoermiddel had. Maar Georgina molk haar koeien tweemaal per dag en liep het inkomen mis dat de tweede melkbeurt kon opleveren. “Met de Buffalo kan ik elke dag al mijn melk afleveren.”

Mariangel—Student—Colombia

“Al onze hoop rust op Mariangel,” zegt haar grootmoeder. “Ze is een slimme meid en we willen dat ze door kan leren. Dat vinden wij het belangrijkste, want alleen dan kan ze tot bloei komen en haar familie helpen. Deze fiets is een godsgeschenk.”

Charity—boerin—Zimbabwe

Alleenstaande moeder Charity werd vaak genekt door een goedkope, gebrekkige fiets die onderweg kapot ging als ze goederen van haar familiebedrijf naar de markt bracht. Toen ze haar buurvrouw op een stevige Buffalo-fiets zag, wist ze wat ze nodig had. Na maanden zoeken kocht ze haar eigen Buffalo. Toen ze de winkel uitreed, straalde Charity: “Mijn leven is verbeterd.” Vier jaar later kwam Charity nog twee fietsen kopen, één voor haar bedrijf en één voor haar zoon om naar school te fietsen.

Aleni—Student—Malawi

“Sinds ik de Buffalo-fiets kreeg, ziet mijn schoolleven er heel anders uit. Mijn prestaties zijn sterk vooruitgegaan. Nu kan ik makkelijker en sneller naar school. Mijn vrienden raadden me af om naar school te gaan. Dan zeiden ze: “Waarom doe je zo moeilijk? Het is zo ver lopen naar school. Dezelfde vrienden bewonderen me nu. De meesten gaan weer naar school, hopend dat ze ook ooit een fiets krijgen zoals ik.”

Jackton—Ondernemer—Kenia

Als proefrijder voor World Bicycle Relief geeft Jackton waardevolle informatie over het ontwerp van de fietsen. In ruil voor zijn onmisbare werk is hij nu de trotse eigenaar van vijf Buffalo-fietsen, waarmee hij dagelijkse zijn bezorgingen doet. “Met deze fiets heb ik veel nieuwe klanten gekregen, want ik kan heel veel vervoeren. Ik kom altijd op tijd.”

Dilshani—Student—Sri Lanka

Dilshani kreeg in 2005 één van de eerste fietsen van World Bicycle Relief na de tsunami in de Indische oceaan die Sri Lanka trof. Met haar fiets heeft Dilshani haar school afgemaakt en een opleiding tot verpleegkundige gevolgd. “Met de fiets kan ik verder leren en mijn passie volgen om zwangere vrouwen te helpen,” vertelt ze. Tien jaar later rijdt haar jongere zusje op dezelfde fiets naar school.

Nebo—Maatschappelijk gezondheidswerker—Zambia

Als vrijwilliger in de zorg in Zambia gebruikt Nebo zijn Buffalo-fiets om patiënten te bezoeken die lijden aan HIV/AIDS. Toen zijn buurman Frank ernstig ziek werd, kon Nebo hem op het stuur naar de dichtstbijzijnde kliniek brengen. Daar testte Frank positief op HIV. Gezondheidswerkers op twee wielen zoals Nebo kunnen 88% meer patiënten bezoeken om hun de zorg te geven die ze nodig hebben.

Ayan—Student—Kenia

“Mensen zijn verrast dat ik als moslimmeisje op een fiets rijd. Doordat ik fiets, durven meer moslimmeisjes in het openbaar te fietsen. Ik ben blij dat ik kan bijdragen aan een cultuurverandering en meisjes kan laten zien dat iedereen kan fietsen. Het belangrijkste dat je kunt doen is voor jezelf opkomen.”

Ruth—Fietsmonteur—Zambia

In 2019 kocht Ruth in een Buffalo-fietsenwinkel spaken, een naaf en een velg. Buiten spaakte ze vlotjes het wiel. De winkelier was onder de indruk en beval haar aan als fietsmonteur voor World Bicycle Relief, als eerste vrouw. Sindsdien heeft Ruth veel vrouwen geïnspireerd om een opleiding tot monteur te volgen.

Ngqabutho—Ambulant monteur—Zimbabwe

Ngqabutho meldde zich aan voor het trainingsprogramma van World Bicycle Relief om kinderen te helpen. “Ik hou van machines. Ook ben ik maatschappelijk werker om kinderen te beschermen tegen mishandeling. Ze voelen zich veilig bij me.” Op een dag ging een meisje naar Ngqabutho op zoek om haar fiets te laten repareren. Het meisje vertrouwde hem toe dat ze door haar vader was mishandeld en een veilig onderkomen zocht. Ngqabutho nam haar in huis en gaf haar kleding, medicijnen en de hulp die ze nodig had.

Monica—Ondernemer—Colombia

“Al die fietsen blazen onze gemeenschap nieuw leven in. Het betekent heel voor mij om een fiets als veilig vervoermiddel te hebben in deze coronapandemie. De fiets is mijn beste vriend.”

Geef een fiets, verander een leven

Dit jaar is onze Fiets van het Jaar de Buffalo bike. Samen helpen we wereldwijd levens en gemeenschappen veranderen door de fiets.
Help mee!

About the Author: Trek