Mini fietsvakantie over de Veluwe Je hebt ontzettend zin in vakantie, quality time met je partner, je wilt in beweging zijn én zonnestralen vangen, maar je agenda kent slechts twee vrije dagen. Een probleem? Helemaal niet! Het enige wat je nodig hebt is je fiets en een mooie veelzijdige route.    

Mini fietsvakantie over de Veluwe Je hebt ontzettend zin in vakantie, quality time met je partner, je wilt in beweging zijn én zonnestralen vangen, maar je agenda kent slechts twee vrije dagen. Een probleem? Helemaal niet! Het enige wat je nodig hebt is je fiets en een mooie veelzijdige route.    

Mini fietsvakantie over de Veluwe Je hebt ontzettend zin in vakantie, quality time met je partner, je wilt in beweging zijn én zonnestralen vangen, maar je agenda kent slechts twee vrije dagen. Een probleem? Helemaal niet! Het enige wat je nodig hebt is je fiets en een mooie veelzijdige route.    

En zo komt het dat we de Trek Allant+ 5, opzadelen met een fietstas vol lekkere dingen en een toilettas, voordat we in hartje Harderwijk beginnen aan een mini vakantie over de Veluwe.

✍️ Christine Ros
?
Desmond Koppen

De oude hanzestad is nog aan het ontwaken als wij ons comfortabel in het zadel hijsen. De molen verklapt dat er een zuchtje westenwind staat en de ochtendsluier verdampt in het zonlicht zodra we direct na het verlaten van dit historische vissersplaatsje de bossen induiken.

Het mooie van een avontuur op een elektrische fiets is dat je zelf kunt kiezen hoe intensief je tocht is. “Laat mij maar lekker in de eco-stand rijden”, besluit Joost nog fris. En inderdaad, met een zacht briesje in de rug en minimale ondersteuning tuffen we gemakkelijk door naar de witte vlakte van de Hollandse woestijn die uit het niets opdoemt. Het Beekhuizerzand is misschien wel het meest bijzondere natuurgebied dat ik ken. Alsof je direct in een andere wereld bent beland. Een smal fietspad slingert ons door de duinen, de wind waait mijn gedachten weg en het enige wat overblijft is dat gewenste vakantiegevoel, “Wow, het voelt nu al alsof we een paar dagen weg zijn”, lach ik de dag tegemoet.

En omdat ik weet dat mijn actieradius een breed bereik heeft, speel ik vrolijk met de krachtige motor die me geruisloos en soepel een extra duwtje geeft naar het eerste bakje koffie (het is tenslotte vakantie) in het kleinste stadje van Nederland; Staverden.

Het grote kasteel weerspiegelt in de slotgracht en ik kan het niet laten om even prinsheerlijk door de kasteeltuin te draven.

Koffiedrinken op het terras in Harderwijk

Highlights en wildlife

Een verzameling aan highlights en historische parels rijgen we aan onze Trek-tocht voordat we de Allant testen op haar outdoor skills. De robuuste banden waar de fiets mee is bekleed, verzekeren me dat een beetje off-road geen probleem is. En wanneer de route ons dwars door Kroondomein het Loo leidt, draai ik de lock-out van mijn voorvorkvering open. De fiets absorbeert de bosgrond, is vergevingsgezind als je een hobbelig stukje singletrack meepakt en stuurt me wendbaar, maar vol vertrouwen dieper de wereld van de bosbewoners in.

“Chris, ssst”, sist Joost. Met haviksogen tuurt hij tussen de bomen door. Wetend dat de wolf ook zijn weg naar het koninklijk landgoed heeft gevonden, vraag ik mezelf af of ik nou moet remmen of de display opdracht zal geven er in de turbostand vandoor te gaan. “Rijd maar heel zachtjes door”, fluistert hij eerder blij dan alarmerend. Ik dank de motor voor zijn geruisloosheid en zie hoe twee herten lustig aan het loof knagen.

Het is bijna jammer als het bos weer uitdunt, maar morgen zullen we onze safari voortzetten. Eerst is het tijd om onze trouwe rossen te stallen tussen de paarden. We slapen namelijk bij een Bed and Breakfast die het adelijke imago van Vaassen eer aan doet. Waar de gastvrouw ons een lekker drankje voorschotelt en de nog halfvolle accu’s weer energie geeft voor het vervolg.

Fietsend over de Veluwe

Slingerpaadjes en dansende bomen

De tweede dag is al net zo waardevol als de eerste. Met kastelen en bossen. De zon die als een stroboscoop door de kronen van de bomen schijnt, gulzig grazende wilde zwijnen en wederom dat vrije vakantiegevoel wat je hebt wanneer je samen op fietsvakantie bent. Ik prijs mezelf gelukkig met zestig kilometer voor de boeg waarmee ik een veelzijdige verzameling aan mooie uitzichten bij elkaar trap. We nemen de tijd om lekker te lunchen en gooien ons picknickkleed uit, daar waar de bosbessen ons op culinaire wijze begroeten. Glimlachend heupwiegen we over de slingerpaadjes in het oeroude bos van de dansende bomen bij Garderen. Het Speulderbos is sprookjesachtig mooi met al haar knoestige en kronkelende eiken. En ze bewaart vele mysterieuze geheimen en legendes tussen de wirwar van takken. Ik zou er graag willen blijven, als ik niet benieuwd zou zijn naar het volgende decor vol uitgestrekte heide, met als toetje de voormalige oever van de Zuiderzee waar handelsschepen en vissersboten de geschiedenis hebben getekend. Hier in Harderwijk. De wieken van de molen slaan nog altijd ritmisch in de wind als ik mijn pedalen tot stilstand breng, daar waar ik voor mijn gevoel een week geleden startte. Ik kan met recht zeggen dat al mijn wensen zijn vervuld en klop daarom dankbaar op het zadel van mijn Allant. Wat heerlijk dat zij altijd twee dagen vrij heeft voor een ware vakantie, quality time en lekker sporten in de buitenlucht.

Route Veluwe fietsvakantie

Route en overnachting

Waarom de Allant+ 5 

 • De voorvorkvering en solide wielen nodigen je uit om de geasfalteerde weg ook eens te verlaten
 • Prettig voor zowel woon-werk verkeer als fietsvakantie avonturen
 • Krachtige, geruisloze en efficiënte ondersteuning met een ruime actieradius
 • Hoogwaardige, maar betaalbare e-bike
 • De geometrie verzekert een sportieve en comfortabele houding

Highlights route

 • Historisch vissersstadje Harderwijk
 • Bos, heide en zandverstuiving op het Beekhuizerzand
 • Kasteel Staverden & kasteel Cannenburch
 • Kroondomein het Loo
 • Het Solse gat en het dansende bos
 • Schaapskooi en het Romeinse Marskamp bij Ermelo

Route:
118,2 kilometer
Startplaats: Havendijk 9, 3846 AC Harderwijk
Download de route
Bekijk de route op Komoot

Overnachting:
B&B Bed en Stal
Isendoornweg 10
8171PW Vaassen

Detailfoto van de Allant+

Allant+

Allant+ is onze sportiefste collectie elektrische fietsen, met ondersteuning tot 25 of 45 km/h.
Bekijk Allant+

About the Author: Trek Benelux

Onze missie: We maken alleen producten waar we zelf gek op zijn, we geven onze klanten uitstekende service en dienstverlening en veranderen de wereld door meer mensen op de fiets te krijgen.