Hoe maak je trailbouwers blij? Zeven dingen waar trailbouwers een hekel aan hebben en vijf dingen waar ze blij van worden

Hoe maak je trailbouwers blij? Zeven dingen waar trailbouwers een hekel aan hebben en vijf dingen waar ze blij van worden

We beschouwen de trails waarop we rijden vaak als vanzelfsprekend. Op veel plekken lijkt het alsof ze er altijd zijn geweest. Maar soms kom je onderweg een ploeg vrijwilligers tegen die aan het werk zijn om jouw trails mooier, veiliger en bovenal leuker te maken.

Goede trails ontstaan niet vanzelf. Er komt veel planning en handwerk bij kijken om een trail te bouwen en te onderhouden. Uiteindelijk zijn de trailbouwers de onvolprezen helden die zorgen dat wij onze sport kunnen uitoefenen. Zonder hen zouden we nog steeds op saaie gravelwegen rijden of over smalle wildpaadjes dwars door kwetsbare bossen crossen.

Hoe zorgen we ervoor dat onze trailbouwers het leuk blijven vinden wat ze doen? Om eerlijk te zijn is elke bouwer een individu met zijn of haar eigen voorkeuren, maar Christina Chappetta @Cchappetta1 zocht contact met bouwers en gravers over de hele wereld om uit te zoeken wat hen motiveert en gelukkig maakt.

Het slechte voorbeeld

Hoewel er talloze meningen zijn over wat je vooral niet moet doen op de trail, zijn er een paar onderwerpen waar alle trailbouwers het over eens zijn. Als we allemaal proberen deze dingen niet meer te doen, dan zullen er veel blije trailbouwers rondlopen.

1. Rijden op afgesloten trails

Het vermijden van afgesloten trails ligt erg voor de hand, maar er zijn handenvol rijders die toch onder de afzetlinten doorkruipen of de waarschuwingsborden negeren. Trails worden niet zonder reden afgesloten – er kan een boom zijn omgevallen, er kan een obstakel liggen, er zijn werkzaamheden met grote machines, het is extreem modderig of er zijn andere onvoorziene omstandigheden. Het rijden op afgesloten trails toont niet alleen een gebrek aan respect, het kan ook zeer gevaarlijk zijn.

Naast het eenvoudigweg vermijden van afgesloten trails, is het ook belangrijk dat je andere aanwijzingen volgt, zoals de rijrichting. Ga niet afdalen op een klimtrail of klimmen op een afdaling.

2. Vuil achterlaten

Een van de fijnste dingen van het mountainbiken is dat je veel tijd kunt doorbrengen in de prachtige natuur, en het beste wat we kunnen doen is zorgvuldig omgaan met die natuur. Simpel gezegd: neem spullen mee voor onderweg, maar laat geen afval achter. En aarzel ook niet om de trail schoner achter te laten dan je hem aantrof. Als je rommel ziet die anderen hebben achtergelaten, neem het dan mee zodat je iets nuttigs doet om de natuur netjes te houden.

3. Slippen

Slippen. De freeride-flick. Driften – hoe je het ook noemt, het is een rijtechniek die je zoveel mogelijk moet vermijden. Driften door de bochten zorgt voor slijtage en slippen op de trails verplaatst veel zand. In de loop van de tijd raken bochten zo uitgesleten dat er afwateringsproblemen ontstaan en kunnen er remgaten ontstaan die erg moeilijk zijn te herstellen.

In plaats van slippend door elke bocht te rijden, kun je beter tijd besteden aan het leren om gedoseerd te remmen. Dit vermindert niet alleen de slijtage aan de trails, maar verhoogt ook je rijtechniek.

4. Afsnijden en verleggen

Trailbouwers hebben de beste bedoelingen als ze nieuwe paden aanleggen. Er wordt veel tijd besteed om een trail op een bepaalde manier te ontwerpen en dat doen bouwers om het plezier te verhogen, ongewenste obstakels te vermijden, de beste lijn voor het volgende trailobject aan te leggen of simpelweg om de natuurlijke loop van het terrein te volgen en natuurschade te voorkomen.

Als we afsnijden en bochten vermijden die trailbouwers voor ons hebben ontworpen, of trails verleggen in een andere richting, dan veranderen we de afwateringsstructuur en verhogen de erosie. Je kunt op die manier ook een bocht missen die als functie had om je snelheid te verlagen of je voor te bereiden op de volgende hindernis.

5. De trail veranderen

Heel eenvoudig gezegd, pas geen trailobjecten aan zodat ze alleen bij jouw rijstijl passen. Het is niet alleen een gebrek aan respect voor de trailbouwers, maar het kan ook gevaarlijk zijn voor andere rijders. Breng geen verandering aan in bepaalde trailuitdagingen omdat je onvoldoende rijvaardigheden hebt – zie deze objecten juist als doelen waar je aan moet werken. En vergelijkbaar: maak geen jumps en drops in trails waar ze nog niet bestonden. Ga dan op zoek naar een trail die wel de kenmerken heeft waar je naar zocht.

6. Rijden in de modder

Het rijden in de modder is een nogal gevoelig onderwerp en het is zeer plaatsgebonden. Als de trails goed overweg kunnen met water en voorzien zijn van een goede afwatering, of je hebt speciale trails die een verharding hebben en perfect zijn voor natte dagen, ga dan vooral rijden. Als je echter op een zachte kleibodem rijdt, is de kans groot dat de trail verandert in een dikke pindakaas-achtige brij die zo hard wordt als beton zodra de zon weer gaat schijnen. Onderzoek vooraf of de trails waar je gaat rijden goed overweg kunnen met water en vermijd het rijden op plekken waar je geulen en gaten in de modder trekt.

Aanvullend daarop is het ook van belang dat je in de winter goed in de gaten houdt wanneer het vriest of dooit. In de wintermaanden is de grond kwetsbaar. Door verandering in de vochtigheid zakt de bodem in of zet hij juist uit. Dat betekent dat bij een hardbevroren trail de grond uitzet ten opzichte van de zomerse situatie, en als het warmer wordt en er sprake is van opdooi, dan wordt de toplaag zacht en verandert in modder want het water kan nog niet in de bodem zakken. Op de korte termijn maak je dan vervelende sporen in de ondergrond als je gaat rijden tijdens opdooi, maar op de lange termijn kan dit ook betekenen dat de toplaag scheurt waardoor de trail permanent beschadigd raakt.

7. Gebrek aan respect voor het gebied

Oneerbiedigheid kan zich op vele manieren uiten. Het kan zijn dat rijders burnouts doen op de grindstroken van de parkeerplaats, of goedbedoeld schreeuwen naar de trailbouwers die aan het werk zijn. Maar het kan ook zijn dat mensen buiten de aangewezen plekken parkeren of zich vervelend gedragen ten opzichte van andere trailgebruikers of vrijwilligers. Wees een beetje aardig naar anderen op de trail, waardeer het werk dat gedaan is om jou een leuke tijd te bezorgen en wees positief.

De beste manier om je rit te starten is door een Bontrager Blaze Wavecel helm op je hoofd te zetten om jezelf te beschermen bij valpartijen.

De juiste schoenen om trailonderhoud te doen of lekker over de singletracks te scheuren: de Bontrager Flatline mountainbikeschoen.

De Bontrager XR4 Team Issue TLR banden hebben voldoende grip om zonder slippen de bocht te nemen zodat de schade aan de trail vermindert.

De goede dingen

Hoewel er dingen zijn die we kunnen vermijden op de trails, is er gelukkig ook genoeg dat we kunnen doen om het beter en leuker te maken. Hier zijn een paar dingen die het leven van vrijwilligers en trailbouwers leuker maken zodat zij met plezier kunnen blijven graven en trails maken waar we gek op zijn.

1. Help beginners en jonge rijders

Er zijn maar weinig dingen die trailbouwers blijer maken dan het zien dat nieuwe rijders plezier beleven aan het mountainbiken. Veel trailbouwers roepen dat ze het fantastisch vinden als ze zien dat kinderen beter leren rijden op hun plaatselijke trails. Ook is het mooi om te zien als doorgewinterde rijders de tijd nemen om anderen iets bij te brengen.

2. Wees proactief op de trail

Als je een tak op het pad tegenkomt, haal die dan weg als het gaat. Als de tak te groot is, geef dan de locatie door aan de trailbouwers of gebruik social media om te waarschuwen. Ruim zoveel mogelijk zelf op en wees een ambassadeur voor het gebied waarin je rijdt.

3. Organiseer onderhoudsdagen

Heb je een gebied waar je graag rijdt? De plaatselijke vrijwilligers organiseren vaak onderhoudsdagen voor je favoriete trailnetwerk. Schrijf je in en doe mee. Ook het adopteren van een trail is een uitstekende methode om iets terug te doen. Zo laat je plaatselijke trailbouwers weten dat je waardeert wat zij doen. Voor lokale vrijwilligers is het fijn als er meer mensen betrokken raken, want vele handen maken licht werk.

4. Vriendelijkheid doet zoveel goeds

Bedank de plaatselijke trailbouwers als je ze tegenkomt tijdens je rit. Laat ze weten dat je die nieuwe kombocht geweldig vindt of dat die landing na de jump nu perfect is. Dat motiveert vrijwilligers om te blijven doen wat ze doen.

5. Als je zelf niet kunt helpen graven

Niet iedereen heeft de tijd en mogelijkheden om te komen helpen graven, maar er zijn andere manieren om toch iets te doen. Neem contact op met je plaatselijke trailbouwers en vraag hoe je iets kunt doen, of zoek contact met landelijke coördinerende organen om manieren te vinden om iets bij te dragen. Als je de middelen hebt, dan zijn financiële bijdragen al een grote stap in de goede richting, maar je kunt ook andere vaardigheden die jij hebt aanbieden. Het maakt niet uit hoe je iets terug doet, het belangrijkste is dat je contact zoekt.

Is er iets wat jij doet om je plaatselijke trailbouwers blij te maken? Laat het ons weten in de comments!
Vanuit Trek ondersteunen wij de routes in Nijmegen en Harderwijk.

Uitrusting voor mountainbikers

Epische avonturen starten met een perfecte uitrusting
Bekijk het hier

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.