Bli med inn i Trek-profilens garasje 11 rammer, 11 år for slopestyle-legenden. Her er Cam McCauls minnemuseum.

Bli med inn i Trek-profilens garasje 11 rammer, 11 år for slopestyle-legenden. Her er Cam McCauls minnemuseum.

11 Trek-rammer henger på rekke langs veggen i Cam McCauls garasje. Han er kanskje ikke så godt kjent i Norge, men i slopestyleverdenen er han en legende.

Hver ramme han har hatt representerer et helt år i slopestyle-karrieren hans fra 2004 til 2014. De er minner fra hans beste og verste stunder – solide seire og dristige videosekvenser, voldsomme krasj og skader. Hver ramme sier noe om hvem han var i en viss periode.

Før McCaul bestemte seg for å fortelle historien bak rammene på YouTube-vloggen sin, var han ikke klar over hvor mye han hadde glemt. Han så på rammene hver dag og husket brokker og bruddstykker. Ved å grave frem opptak, noen ganger fra gamle DVD-er, og redigere videobildene, gjorde han historien komplett.

– Jeg ser tilbake på det og ser en 18-åring som ikke aner hva som venter ham, sier McCaul.
– Syklingen er en del av det, men når jeg ser meg selv snakke da, er det liksom: ’Hjelpes, for en uerfaren guttunge.

McCaul er nå 35 år, en «gammel mann» i slopestyle- og freeridesammenheng, ikke så gammel i få andre sammenhenger. Karriereutviklingen hans går hånd i hånd med sportens utvikling. Han var tenåring da slopestyle var i sin spede barndom. Den første sykkelen han viser frem i videoen sin er en Session 77 som Trek spesialbygde for ham fordi de ikke hadde noen slopestylesykler ennå. Han brukte den i terrengsykkel-TV-programmet «Drop In» og hev rundt på den i British Columbia, og skapte seg et navn med sitt artisteri og sin fantastiske humør, samtidig som han viste frem forløperen til Ticket S.

Cams yndlingssykkel er hans Remedy fra 2006, gjennombruddsåret hans. Den ble brukt i et av hans yndlingsklipp, åpningssekvensen i New World Disorder VII, og han vant mange konkurranser på den. Speilfinishen er fortsatt blank, til tross for bulker og riper fra et godt utnyttet år. Rammen har alltid stått Cams hjerte nærmest, men det å lage videoen hjalp ham med å huske hvor mye historie den bærer på.

– Det var helt sprøtt å tenke på hvor mye som skjedde i løpet av ett kalenderår på den tiden, sier McCaul.
– Etter hvert ble det mindre, fordi noen av årene var preget av skader. Noen ganger kommer man tilbake og deltar i en konkurranse, eller blir frisk nok til å filme en sekvens til en film, og det var liksom det du gjorde det året.

Videoredigeringen hjalp ham å sette karrieren i perspektiv. McCaul oppdaget at det han husket best ofte ikke var resultatene som hadde virket så viktige på den tiden. Personen han er i dag er sammensatt av delene han syntes var verdt å spare på. YouTube-vloggen hans er en skattkiste av bekymringsløs moro som føles unik for ham, med heldagseventyr, kreative konkurranser med venner og glimt av hverdagen.

I tillegg til å hjelpe McCaul med å huske det han har glemt, ga videoen ham et gjensyn med deler av ham som han fortsatt kjenner igjen, fakter og en måte å snakke på som han ikke bare har beholdt, men latt gå i arv til sine to barn. Det er likt med rammene, sier han. En Ticket S 2014 ligner ikke noe særlig på en improvisert Session 77 fra 2004, men de er uløselig forbundet via en lang prosess med å finne ut hva som skulle beholdes.

– Se bare hvor antikk den første rammen ser ut, og se hvor finpusset de på enden ser ut. Og rammene på enden er det faktisk bare å bestille og kjøpe nå, sier McCaul.
– Det sier mye både om Treks utvikling av den rammen og deres vilje til å ta til seg den delen av sporten på et så tidlig stadium, men også om selve sportens utvikling.

Cam

Cam McCaul - Bend, Oregon

McCaul hadde ikke forventet at det å lage videoen skulle føles så bra. Ideen kom av at det i hjembyen hans, Bend i delstaten Oregon, var for kaldt og for mye snø til at han kunne sykle slik han vanligvis gjør på YouTube-kanalen sin. Men redigeringen av videoen ga ham tid og rom til å reflektere over hvor langt han har kommet siden han hev seg på «Hop In»-toget i en alder av 18.

– I den alderen er det bestemte ting man konsentrerer seg om, og å tenke langt frem i tid er ikke en av dem, sier McCaul.
– Jeg ville nok blitt stolt av å se hvordan terrengsyklingen har vokst, og at stisyklingen har blitt mer og mer aggressiv. Det er som om slopestyle og freeride har hatt mye å si for hvordan folk sykler, og det har hatt en innvirkning på hvordan produsenter utvikler sykler.

– Det ville gledet meg å se at det fortsatt eksisterer. Og ikke nok med at det eksisterer, det er større enn vi noensinne kunne forestilt oss.

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.