Fulldempet eller halvdempet terrengsykkel? Her er en guide for deg som vurderer å gå til anskaffelse av terrengsykkel, full- eller halvdempet.

Fulldempet eller halvdempet terrengsykkel? Her er en guide for deg som vurderer å gå til anskaffelse av terrengsykkel, full- eller halvdempet.

Terrengsykkelens start uten dempegaffel

Til å begynne med, i California på 1970-tallet hadde alle terrengsykler stiv gaffel, som vil si ingen demping. Den eneste dempingen var de tykke dekkene og det er ikke alltid nok i ulendt terreng. Dette endret seg imidlertid på 1990-tallet, da stadig flere produsenter begynte å lage terrengsykler med demping. Til å begynne med var det bare forgaffelen som var dempet, men snart kom også funksjonelle fulldempede sykler ut på markedet.

 
Gary Fishers RS1 var kanskje den mest banebrytende modellen med full demping. Gary, som regnes for en av oppfinnerne bak terrengsykkelen, har i mange år samarbeidet med Trek-konsernet. Det har betydd og betyr enormt mye for Treks dempede terrengsykler.

 

I dag er det to typer terrengsykler som dominerer: halvdempede (hardtail) og fulldempede (full suspension). Her guider vi deg til riktig valg av terrengsykkel.

 

full suspension mountainbike

Slik velger du – fulldempet eller halvdempet?

Hvis du er usikker på om du skal velge en halvdempet eller en fulldempet terrengsykkel, er det først og fremst fire ting du bør tenke på:

 

1. Hvor skal du sykle?

Hvis du skal mosjonere på jevne stier og grusveier, holder det med en halvdempet terrengsykkel. Hvis du derimot vil sykle i mer ulendt terreng, over grove røtter og knudrete steiner, er det bedre med en fulldempet sykkel, som i tillegg er mer komfortabel og gir større sykkelglede. Vil du ha både en rask XC-racer og en mer medgjørlig terrengsykkel, bør du vurdere en fulldempet modell med kort vandring.

 

Velg for eksempel Trek Supercaliber eller Trek Top Fuel.

2. Hvordan skal du sykle?

Hvis sykkelen er et mosjonsverktøy for deg og du ikke er spesielt interessert i å sykle i mer utfordrende terreng, kan en halvdempet sykkel passe bra. Du vil imidlertid ha større glede av en fulldempet modell jo mer teknisk og jo raskere du vil sykle. Hvis du også liker utforkjøring på sykkel, skal du definitivt velge fulldempet.

Vil du sykle i alle typer terreng og er litt ekstra glad i nedkjøringene er Trek Slash, Trek Fuel EX og Trek Remedy gode allroundvalg.

3. Hvor mye vil du betale?

Prisen for en terrengsykkel avhenger av komponentene. I og med at fulldempede modeller har demping både foran og bak, i tillegg til en mer kompleks rammekonstruksjon, er de generelt sett dyrere enn halvdempede terrengsykler. Til tross for denne forskjellen i pris synes mange at en fulldempet sykkel er det opplagte valget, ikke minst med tanke på at den gir bedre sykkelopplevelse på mer krevende underlag.

4. Hvor mye vil du mekke?

En halvdempet terrengsykkel har en mindre komplisert konstruksjon enn en fulldempet modell. Dette gjør den lettere enn en fulldempet sykkel. En halvdempet terrengsykkel er enklere å stille inn for syklisten og krever mindre vedlikehold og service. Men husk at ingen sykler er helt vedlikeholdsfrie!
cykel over hovedet

Og til slutt …

For å oppsummere kan vi si at du bør velge en fulldempet sykkel hvis du vil utforske litt mer ulendte stier, liker fart uansett underlag, skråning og er ute etter maksimal sykkelglede. En fordel med en halvdempet sykkel er at den er lettere og dermed raskere i oppoverbakke, og den er også utmerket på jevnere stier og grusveier. Hvis du vil gå «all in» for å maksimere utforopplevelsen, er en utforsykkel det naturlige valget. Og da er vårt tips ganske nærliggende: Sats på en Trek Slash eller en Trek Session– som for øvrig er den modellen Reece Wilson vant utfor-VM på sist.

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.