Norge / Norsk bokmål
You're looking at the Norsk bokmål version of the website. Don’t worry. We’ve all taken a wrong turn before. Choose a different version of the website here.

Terrengsykling på høsten Hva bør du tenke på når du sykler inn i høsten? Les våre tips om oppsett av sykkelen og ha det gøy på dine lokale stier uansett vær.

Terrengsykling på høsten Hva bør du tenke på når du sykler inn i høsten? Les våre tips om oppsett av sykkelen og ha det gøy på dine lokale stier uansett vær.

I mange deler av verden blir stiene våte og glatte i høstmånedene. Våte steiner og røtter kan gi en real utfordring selv for de mest erfarne rytterne. I første del av denne todelte artikkelserien skal vi fokusere på sykkelen. Følg med lenger ned flere tips om høstsykling!

Hvordan sette opp sykkelen

Det er et par ting å ta hensyn til når du sykler på våte stier. Les videre for å lære hvordan du setter opp sykkelen for bedre grep.

Et nærbilde av et terrengsykkeldekk

Dekk

Når du sykler i våte (og kalde)forhold, er det lett å miste grepet. Alle endringer i sykkeloppsettet bør derfor gjøres med den hensikt å forbedre grepet, det vil si hvor godt dekkene holder seg til det røffe og ofte våte underlaget. Dekket er kontaktpunktet mellom bakken og sykkelen, og har derfor størst effekt på hvor stor trekkraften er. Derfor er dekkvalg og oppsett gode utgangspunkt.

Bilde av pumping av et sykkeldekk

Dekktrykk

Før du drar frem dekkspakene og bytter ut med mer beefy gummi, er det enklest å starte med å justere dekktrykket, og best av alt, kjærlighet og luft er jo gratis. Jo lavere trykk, desto bedre kan dekket tilpasse seg formen på underlaget. Generelt betyr lavere dekktrykk større kontaktflate og mer grep. Å finne riktig dekktrykk er alltid et kompromiss mellom grep, rullemotstand og punkteringsmotstand.

Når du går for lavt dekktrykk, som under 20 PSI, øker rullemotstanden og risikoen for at skarpe steiner treffer felgen og forårsaker punkteringer eller ytterligere skade øker. Prøv deg frem ved å justere dekktrykket, hold styr på endringene og resultatene de utgjør og nøy deg med et oppsett som passer din kjørestil og komponentene du bruker.

Bilde av to Bontrager terrengsykkeldekk

Dekkvalg

Hvis endringene i dekktrykketet ikke gir deg ønsket resultat er det å bytte til mer knastede dekk for høstmånedene en idé å prøve. Ikke vær redd for å gå for noen kraftige dekk med aggressive knotter, spesielt hvis forholdene er spesielt krevende.

Det samme gjelder gummiblandingen. Velg de mykere variantene som nesten minner om lakris når du presser fingeren i dekket. Hvis du er helt fersk med softe dekk, kan det være en skikkelig vekker å innse hvor mye trekkraft du kan få selv på de våteste røtter og steiner. Ofte er det greit å vite hva som finnes i begge ender av spekteret, og det gjelder også dekk. Når du vet hva som tilbys, velg den gummien som dekker dine behov best.

For hjelp til å velge riktig dekk, sjekk ut vår MTB-dekkguide.

Sjekk ut guiden >>.
Et nærbilde av et Bontrager Tubeless REady terrengsykkeldekk

Tubeless

Det er flere fordeler med å bruke et tubeless oppsett. Du kan kvitte deg med vekten på slangene og forbedre grepet og kontrollen ved å senke dekktrykket uten risiko for punkteringer. Som en ekstra bonus vil den slangeløse tetningsmassen automatisk forsegle små punkteringer. For en slangeløs konvertering trenger du slangeløse kompatible hjul og dekk, slangeløse felgbånd (eller tape), slangeløse ventiler og tetningsmasse. Våre slangeløse Bontrager-produkter er merket med «TLR».

Se Bontrager TLR-produkter >>

Beskytt felgene dine

Når vi snakker om dekk, må vi også nevne inserts. temaet dekk. Avhengig av modell kan dekk inserts gi en betydelig økt grad av punkteringsmotstand og beskyttelse av felgen. Ved hjelp av disse innleggene kan dekktrykket senkes betraktelig, noe som fører til mer grep. Se hva som tilbys og prøv et produkt som har en god mengde beskyttelse og med en akseptabel vekt.

Produktbilde av Bontrager XR5-dekket

Vår anbefalinger: Bontrager XR5 Team Issue TLR

Disse dekkene gir deg god holdbarhet og godt grep. Det aggresive mønsteret og TM-Grip-blandingen gir deg grep som om du skulle syklet på skinner.

Lær mer her >>
Bilde av en terrengsyklist på en skogssti om høsten

Demperoppsett

Når man snakker om trekkraft og bedre grep, kan man ikke overse viktigheten av riktig demperoppsett. Startoppsettet må være fornuftig til å begynne med. Noen av egenskapene til en velfungerende demping inkluderer minimert friksjon i alle bevegelige deler, riktig dempertrykk som bærer vekten av sykkelen og rytteren mens den fortsatt er følsom, nivået på kompresjonen som er støttende, men som ikke blir hard på større dropp og hopp, og til slutt en riktig mengde returdemping som gir kontroll og gjør sykkelen livlig – med en poppy – følelse.

 

En närbild av en Trek Top Fuel mountainbike

Dempere trenger jevnlig service, så ønsker du topp ytelse her, ikke slurv med serviceintervallet. Forutsatt at serviceboksen er merket av, er det å gjøre små justeringer neste ting på menyen. For å forbedre grepet på luftgafler og/eller bakdemper, senk lufttrykket litt som gir mer smidige kjøreegenskaper som igjen forbedrer grepet. Det er verdt å merke seg at disse endringene ikke bør være drastiske, men kanskje 6-8% på det meste.

Bruk vår demperkalkulator og kom igang her

Til demperkalkulator >>
Bilde av forgaffelen på en Trek Powerfly terrengsykkel

Temperaturen er noe å være oppmerksom på når du tenker på dempejusteringer. Kalde temperaturer øker viskositeten i demperoljen, og gjør dem tykkere, noe som igjen gjør demperen treigere. For å motvirke dette kan du gjøre returen litt raskere ved å åpne opp med 1-3 klikk, avhengig av den aktuelle gaffelen eller demperen.

Les mer om demperoppsett her >>

Oppsummering

Solen skinner kanskje ikke alltid, men med riktig oppsett er sykling på høsten helt latterlig gøy! For å oppsummere hovedpunktene vi dekker i denne artikkelen, se listen nedenfor:

  • Sjekk at dekkvalg og oppsett (trykk) er passende for gjeldende forhold
  • Hold dempere (og sykkelen) godt vedlikeholdt for best ytelse
  • Prøv finjusteringer av demperoppsettet for å finne mer grep. Senk lufttrykket på gaffelen og bakdempemperen litt, og gjør returen i demperne litt raskere i kaldt vær
Trek XR5 mountainbikebanden

Terrengsykkeldekk

Finn det perfekte terrengsykkeldekket for deg. Fra lynraske XC dekk til grove og seige endurodekk, vi har det du trenger.
Se terrengsykkeldekkene
Trek herfstkleding

Kle deg riktig

Å klargjøre sykkelen for høsten er viktig, men vel så viktig er det å kle seg riktig, for å holde seg tørr og varm, sånn at du kan nyte høstturene.
Se klærne her
Trek Mountainbike

Stisykler

Leter du etter den perfekte sykkelen? Våre stisykler er svært allsidige, lekne og morsomme. Velg mellom hardtail eller fulldempet.
Se syklene

Finjuster demperne

Bontrager sin digitale demperpumpe gjør jobben gjort og gir deg riktig trykk med presisjon.
Se produktet

Finn din lokale Trek forhandler

Din lokale Trek forhandler hjelper deg med finne riktig sykkel og tilbehør. De kan også hjelpe deg med service på din sykkel og gi deg verdifufulle råd. Finn din nærmeste forhandler og gi dem en visitt.
Finn din Trek forhandler

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers and change the world by getting more people on bikes.