Sätt stopp för din dåliga bromsteknik Ställ in bromshandtagen och lär dig bromsmodulering på din MTB

Sätt stopp för din dåliga bromsteknik Ställ in bromshandtagen och lär dig bromsmodulering på din MTB

På Trek har vi ett talesätt. Bromsar bara saktar ned dig! Men allvarligt talat, de är antagligen den viktigaste komponenten på cykeln.

Bra bromsar gör att vi kan ta kurvor kontrollerat, undvika hinder och stanna på en femöring när vi upptäcker faror på stigen. Men det är mer med bromsning än att bara klämma på handtaget. Här får vi expertråd från Pinkbikes Christina Chappetta @Cchappetta1 och veta mer om bra och dåliga bromsar.

Håll fingrarna rena oavsett förhållanden medan du övar på perfekt bromsning med butiksverktyg

Bromsa snabbt med bättre grepp med nya Bontrager XR4 Team Issue TLR MTB-däck.

Rätt inställning

Bromsinställning kan vara ganska kontroversiellt och argumenten skiljer sig ofta åt i olika delar av världen. Vi ska hjälpa dig att förstå skillnader mellan olika inställningar för att du lättare ska hitta det som passar just dig.

1. Bromsen på rätt sida

Är inte det höger bak? Det beror på.
I de flesta länder kör man på höger sida av vägen och använder höger bromshandtag till bakbromsen. Men i länder där man har vänstertrafik har landsvägscyklisterna sina bakbromsar på vänster spak (även kallat ”moto-style”). Vilken sida som är rätt debatteras över hela världen, men det viktigaste är trots allt att du använder bromsarna på det sätt som passar dig bäst. Finns det några tunga argument för att ha bromsarna på den ena eller andra sidan? Berätta för oss i kommentarerna.

2. Horisontellt eller vinklat?

Handleden är som starkast när den är något böjd så att du lätt kan röra den och hålla kontrollen på cykeln. Det innebär att om du oftast cyklar i branta nedförslut är det bäst om spaken sitter mer horisontellt, så att du kan nå den när du håller handen längre ut på styret. Omvänt innebär en vinklad inställning av spaken att handen hålls längre in på styret. Handledens böjning minimeras och handpositionen är gynnsam när du cyklar mycket uppför. Prova lite olika inställningar så att du hittar den som fungerar bäst för dig.

Hitta rätt vinkel genom att sitta bekvämt på cykeln med handleden nästan helt rak, bara med en liten naturlig böj, och ställ in bromsen så att pekfingret vilar bekvämt på spaken. Tänk på att du kan behöva justera inställningen några gånger om året beroende på hur mycket din armstyrka förbättras, hur ofta du cyklar och hur din cykling förändras under säsongen.

3. Spel

De flesta cyklar levereras med bromshandtagen tätt mot styret, men när man cyklar är det bästa att låta pekfingret vila på spaken så att övriga fingrar kan greppa om styret. Då har du bäst kontroll på cykeln. För att uppnå detta flyttar du bromshandtaget så att spaken bara täcker så mycket av greppet att du når den med pekfingret. När du bromsar för fullt vill du inte att spaken ska komma i kontakt med resten av fingrarna. Dina lång- och ringfingrar måste gå fria från spaken när du bromsar för fullt för att undvika olyckliga skador om du skulle krascha.

4. Kontaktpunkt

De flesta moderna bromsspakar har en krökt form som är perfekt för att vila pekfingret i när du cyklar. För att det ska vara bekvämt vill du ställa in spakreachen så att pekfingret kan hållas avslappnat på spakänden och inte behöver sträckas ut för mycket när du bromsar. Justera spakens reach till en punkt där du får tillräckligt grepp utan att behöva sträcka fingret.

Vad är egentligen bromsmodulering?

Antagligen har du stött på den här termen ute på stigen, i cykelbutiken och i teknikartiklar. Men vad är bromsmodulering? Enkelt uttryckt handlar bromsmodulering om hur hårt du trycker på bromsspaken. I ena änden av intervallet lägger du inget tryck på bromsen, hjulen rullar fritt och fästet är som bäst. I andra änden bromsar du med fullt utslag, hjulen rullar inte alls och fästet är utraderat.

Det är en konst att lära sig i vilka situationer det är bäst att bromsa maximalt och när du långsamt ska öka trycket på bromsen för att stanna utan att slira. Vi har en bra övning för att öva upp moduleringen, perfekt för de där dagarna när du inte har tid för en lång tur eller när du väntar på att dina kompisar ska anlända till stigen. Allt som behövs är en lätt sluttande väg, en grässlänt eller en liten skogsväg, samt några lämpliga pinnar som kan tjäna som markörer.

Markera

Trampa upp till toppen av sluttningen och lägg en pinne där du börjar rulla utför. Rulla sedan nedför slänten och lägg den andra pinnen där du börjar bromsa. Se till att du rullar så mycket att du får upp lite hastighet.

Varv 1

Börja på toppen av slänten, rulla till din andra pinne och bromsa där med båda bromsarna för att stanna så fort som möjligt. Lägg en pinne där du stannar.

Varv 2

Ta dig upp till krönet igen och upprepa föregående steg, men den här gången ska du endast använda bakbromsen så hårt att du slirar. Observera skillnaden och markera hur långt du har kommit.

Varv 3

Upprepa varv 2, och den här gången ska du modulera bakbromsen så att du inte glider. Lägg en pinne där du stannar. Det du bör lägga märke till är att när du använder bakbromsen gradvis så stannar du fortare än när du bromsar för fullt. Om inte, så får du ta dig upp till krönet igen och göra ett nytt försök.

Varv 4

Nu när du har provat några gånger med bakbromsen är det dags att bli bekväm med frambromsen. Upprepa övningen några gånger, bromsa bara med frambromsen och markera där du stannar. Du bör kunna konstatera att du stannar fortare än med endast bakbromsen.
Förklaringen till att du stannar fortare med bara frambromsen är fysikalisk. När bromskraften (bromsskiva och bromsok) sitter framför tyngdpunkten (din kropp och cykeln) rör sig vikten mot frambromsen och skapar en större bromskraft än när bromskraften drar bakom tyngdpunkten.

Sista varvet

Ta dig upp till krönet igen, upprepa övningen och modulera båda bromsarna när du kommer ned från backen, utan att slira. Under övningen kommer du att märka att du förbättrar din förmåga att snabbt stanna cykeln och lär dig att kontrollera bromsarna.

Nu när du vet lite mer och har övat en del är det dags att pröva din förmåga ute på stigarna. Upplev hur bättre bromsning förbättrar din cykling som helhet.

Har du några andra tips? Berätta för oss i kommentarerna nedan!

Find the MTB tires for you

Our MTB tire guide will help you pick the best tread pattern and tire construction for however and wherever you ride.
Find your tires

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.