Hur är det på en tävlingsdag i enduro? Häng med Josefine till en MTB Enduro-tävling på Isaberg

Hur är det på en tävlingsdag i enduro? Häng med Josefine till en MTB Enduro-tävling på Isaberg

Alltsedan sin början i franska Alperna under tidigt 2000-tal har enduro vuxit starkt. I gränslandet mellan cross country och downhill hämtar enduro inspiration från enduro på motorcykel och tävlingar där cyklister/förare måste köra specialsträckor på tid, men också ta sig till starten för varje specialsträcka helt på egen hand.

På samma sätt som sina motoriserade motsvarigheter tävlar endurocyklister på banor som ofta är fokuserade på branta tekniska utförslöpor, men de skiljer sig från downhill på så sätt att det också förekommer klättringar och planmark. Och när man har kommit ned? Då är det dags att ta sig upp till toppen igen och starten på nästa specialsträcka…..

Enduro är ett verkligt test på cyklisternas tekniska förmåga, men lika mycket på styrka och uthållighet. Precis som inom cross country krävs ganska mycket av tävlingsambitioner för att beta av varje specialsträcka och avsluta tävlingen. Det är definitivt inte enkelt, men roligt, och det allra bästa är att endurotävlingar växer i popularitet. Det finns nu fler och fler tävlingar som ger möjligheter för cyklister på alla nivåer att ta sig an enduro, oavsett om man är nybörjare på mountainbike eller en erfaren stignötare. Vi har träffat det svenska enduroproffset, tillika Trek-ambassadören, Josefine Björkman för att få några tips för cyklister som vill prova på endurotävling!

Cykeln

Specialsträckorna i en endurotävling är ofta riktigt utmanande och emellanåt tekniska. De kan beskrivas som obanade naturstigar snarare än som välunderhållna flowiga banor. Det kräver en cykel som tål ständiga stötar som i en lång utförslöpa i downhill, men också fungerar uppför. Cyklisten vill upp till toppen igen utan att behöva slösa för mycket på sina krafter eller stiga av och leda cykeln.

-Trek Slash är den ultimata endurocykeln tycker jag för cykelns mångsidighet.

Den är stabil och rolig utför men klättrar samtidigt bra uppför. Den 170 mm långa slaglängden på gaffeln gör också att inget hinder känns för stort.

Jag älskar också förvaringsfacket i ramen där jag får med mig både verktyg och extra energi under långa dagar på cykeln.

-Specialsträckorna i en endurotävling är ofta riktigt utmanande och emellanåt tekniska. De kan beskrivas som obanade naturstigar snarare än som välunderhållna flowiga banor. Det kräver en cykel som tål ständiga stötar som i en lång utförslöpa i downhill, men också fungerar uppför. Cyklisten vill upp till toppen igen utan att behöva slösa för mycket på sina krafter eller stiga av och leda cykeln.

 

Förberedelser inför en MTB tävling i Enduro

Specialsträckorna i en endurotävling är ofta riktigt utmanande och emellanåt tekniska. De kan beskrivas som obanade naturstigar snarare än som välunderhållna flowiga banor. Det kräver en cykel som tål ständiga stötar som i en lång utförslöpa i downhill, men också fungerar uppför. Cyklisten vill upp till toppen igen utan att behöva slösa för mycket på sina krafter eller stiga av och leda cykeln.

 

Före en tävling så tränar jag alltid på banorna. Antingen flera gånger som man får i Sverige eller en gång som man får ute på världscupen.

Ibland kan jag även gå banorna innan jag tränar på dem, men det gäller främst utomlands där jag kanske inte har kört tävlingssträckorna innan.

När jag tränar på banorna kör jag alltid med en kamera för att filma mina åk som jag sedan kan sitta och studera. Det hjälper mig väldigt mycket då jag i huvudet får repetera mina linjeval.

Efter träningen går jag igenom cykeln och ser till att allt fungerar, tvättar cykeln, smörjer kedja, kontrollerar lufttryck i däck och dämpare osv.

Rätt däcktryck ger bästa grepp och hastighet

Viktigt på tävlingsdagen

Precis som på andra tävlingar ska man vara förberedd för den stora dagen och ha planerat för alla eventualiteter. Det är självklart att ha mat och vatten med sig, vatten går också ofta att fylla på längs banan. Det är ingen idé att lasta på sig för mycket av den varan eftersom extra vikt inte är till någon glädje medan du klättrar upp till toppen inför nästa specialsträcka. Tanken med endurotävlingar är att du ska klara dig själv och det är viktigt att du har med dig de nödvändigaste verktygen och även ett extra klädlager om du tävlar sent på året. Tävlingar kan avbrytas då och då och ett lättpackat klädlager kan göra dagen så mycket mer behaglig om förseningarna skulle göra att du t.ex. blir stående på toppen av ett berg.

Så här säger Josefine om vad som är viktigt att ha med.

-Under en tävling har jag alltid med mig:

Vatten/sportdryck, energibars, sportgels, verktyg som t.ex. ett multiverktyg, CO2-patron, lagningskit till punktering, kedjelås, vajer och lite reservskruvar.

Uppvärmning

Eftersom du måste ta dig till starten på varje specialsträcka på egen hand kan du ofta använda vägen till den första sträckan för att få igång benen och kroppen. Före starten kan det vara bra att hitta en lugn del av stigen för att känna på cykeln, i synnerhet om du har gjort några ändringar på den efter bangenomgången/övningsturerna. Josefine ger råd om uppvärmning före tävlingarna för att prestera som bäst på varje tävling.

Hur man behöver värma upp skiljer sig mycket från person till person, men oftast i enduro så cyklar man upp till första tävlingssträckan och då brukar man bli tillräckligt uppvärmd. Men om tid finns så brukar jag tycka att det är skönt att köra en kort bana nedför för att känna in cykeln lite före tävlingens start, men jag vill inte värma upp för mycket då jag vet att det är en lång dag framför mig. Som uppvärmning för huvudet tar jag alltid och kollar mina filmer från träningen eller läser igenom mina anteckningar från träningen och sitter sedan och visualiserar varje sträcka i huvudet. Det kan vara svårt att komma ihåg allt om det är väldigt långa banor (10 – 15 minuter), men då har jag skrivit ner viktiga linjer under sträckan som jag lägger fokus på istället.

Tävlingen

När du är uppvärmd och står vid starten inför den första klättringen till den första specialsträckan ska du tänka på att det är ett maraton och inte en sprinttävling! Det är så lätt att dras med i upphetsningen och cykla iväg med full fart, men ta det lugnt och spara på dina krafter. Transportsträckorna mellan tävlingssträckorna är ett utmärkt tillfälle att prata med andra tävlingsdeltagare, kanske dela med sig av observationer eller bara förbereda sig inför nästa specialsträcka.  I enduro kommer cyklisterna in en och en så du hittar oftast någon medcyklist att tjata med innan nästa specialsträcka börjar.

– När tävlingen sedan är igång fokuserar jag på det jag ska göra. Under transporten till tävlingssträckorna går jag återigen igenom nästa tävlingssträcka i huvudet så att jag vet hur jag ska köra. När jag gör detta tar jag även bort en del av min nervositet och det hjälper mig att fokusera på mitt och inte vad alla andra gör. Sen är det bara att ge allt och lita på att man har gjort sin träning både före och under träningen på sträckorna.

Njut av cyklingen och tänk på att alla cyklar för att ha roligt! Att tävla i enduro handlar om upplevelsen och utmaningen, att träffa likasinnade och samtidigt ha en underbar dag på cykeln. Det kanske låter som en kliché, men det är att delta som räknas, resultatet betyder mindre när du har roligt. Mountainbike är en publiksport, så du kan förvänta dig att få se människor längs banan som hurrar på varje cyklist som rusar nedför backen. Njut av atmosfären för det här är något som du endast får uppleva när du cyklar innanför banden på en tävlingsdag!

Efter tävlingen

Det är roligt att cykla. Om det inte vore det skulle ingen cykla. Och det är också roligt att tävla! Det är gemenskap, du tänjer på gränser både fysiskt och mentalt och du är ute hela dagar på din cykel. Resultat kan vara viktigt för en del, men det kan aldrig förta det faktum att tävling är riktigt kul. Josefine säger:

– Det är såklart alltid lättare att tycka att det är roligt om man får en bra placering, men jag försöker alltid att tänka på hur min åkning kändes, om jag satte mina linjer, gjorde mitt bästa och om jag hade kul.

Cykla och tävla gör jag för att jag tycker det är roligt och det är en viktig tanke att ha med sig, även om man kanske inte presterar på topp i varje tävling.

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.