Udstyr til Touren: Del 1 I den første af tre dele i en serie, der undersøger næsten alle produkter, der bruges af Trek-Segafredo under Tour de France, ser vi på holdets cykler og alt, hvad der foregår på dem

Udstyr til Touren: Del 1 I den første af tre dele i en serie, der undersøger næsten alle produkter, der bruges af Trek-Segafredo under Tour de France, ser vi på holdets cykler og alt, hvad der foregår på dem

At forberede et WorldTour-hold til Tour de France er en massiv opgave – noget helt andet end at samle otte kørere og otte cykler og få dem hen til en startlinje. Cyklerne er komplekse tekniske konstruktioner, der kræver finjustering og konstant vedligeholdelse. Rytternes kroppe er måske endnu mere komplicerede, og de har hver især behov for individuelt tilpasset ernæring og restitution. At være leverandør for et hold i mere end tre uger i Frankrig kræver koordinering på tværs af snesevis af mennesker, der arbejder over hele verden.

Trek-Segafredos tekniske direktør Matt Shriver begynder at forberede sig til næste Tour de France, nærmest så snart den foregående slutter. I august afgiver han ordrer på cykeludstyr og -størrelser, som han mener, holdet vil få brug for næste år. Han er nødt til at gætte, hvordan opstillingen til løbet bliver. Hvis han er god, gætter han måske fem af de otte ryttere korrekt.

“Jeg tror, det er det, folk ikke helt forstår, især når man laver noget særligt eller tilpasset: Man er virkelig nødt til at planlægge langt i forvejen,” siger Shriver. “Og man får alle godkendelserne fra sponsorer, fordi det normalt er et samarbejde. De skal også godkende og se, hvad vi laver.”

Rytterne har brug for en masse udstyr for at komme igennem 21 etaper på 23 dage. Der er brug for masser af ekstraudstyr til at dække slitage (for ikke at nævne det uundgåelige styrt eller to) i så meget løbskørsel i så intens en periode. Her er et skøn over alt det, holdet skal pakke.

  • Mindst tre stel til hver rytter og fire til holdledere.
  • To ekstra stel i hver størrelse fra 50 til 60 cm, ca. 40 stel i alt.
  • 26 SRAM dobbeltklinger og 12 enkelte, der spænder fra 50 til 56 tænder på den store klinge.
  • 54 SRAM-kassetter.
  • 40 kæder.
  • 60 Bontrager hjulsæt.
  • 50 ekstra Pirelli-dæk med lukkede ringe ud over det, der allerede er på cyklerne.
  • 12 Wahoo-computere – en til hver rytter plus fire ekstra.
  • 3.000 (!) vandflasker.

Og det er bare det, der skal bruges til cyklen (vi kommer til resten i anden og tredje del af denne serie). Det er alt sammen helt nyt, så kørerne kan være sikre på, at deres udstyr er i perfekt stand.

Ifølge Shriver er de sidste uger op til Touren relativt afslappede. Størstedelen af turforberedelsen finder sted i løbet af månederne op til. I den periode arbejder Trek-Segafredo tæt sammen med partnere som Pirelli om at teste og perfektionere udstyr, så det passer til deres behov.

“At arbejde med et WorldTour-tophold som Trek-Segafredo kræver en masse arbejde, der foregår bag kulisserne,” siger Davide Valsecchi, Pirellis Digital and Sports Marketing Director of Cycling. “Det hele begynder med de testaktiviteter, der aldrig rigtig stopper i løbet af sæsonen, som definerer, hvad Pirelli skal forsyne kørerne og mekanikerne med. … Generelt tester vi nye løsninger på vintertræningslejrene og årets første etapeløb, så alt er klar inden starten af Grand Tours i maj.”

Sram kettingbladen

Kettingbladen: ga nooit van huis zonder (of enkele tientallen).

Trek-Segafredos serviceområde i nærheden af Gent i Belgien er opstillingsområdet for alle teamets konkurrencer (samt for Trek Factory Racing). SRAM fylder det op med cykelkomponenter i november forud for holdtræningslejren i december, så holdet kan finde de ekstradele, de har brug for, på deres egne hylder. SRAM leverer derefter endnu en omgang udstyr i løbet af sæsonen før Touren, så Trek-Segafredo har de nyeste eller senest opdaterede produkter.

Det avancerede udstyr opnår ofte omtale via performance og feedback fra holdet.

”Vi tester også prototypeprodukter uden for løbene med teamet, hvor vi tager hen til et bestemt område eller terræn for at teste produkter, der er under udvikling,” siger Jason Phillips, direktør for SRAM Racing. “Vi har udviklet en masse komponenter med hjælp og feedback fra Trek-Segafredo.”

Andre partnere som Wahoo og Bontrager benytter sig også af deres adgang til Trek-Segafredo-rytterne for at gøre deres produkter bedre. Da Bontrager er et Trek-mærke, er de afhængige af en eksklusiv kommunikationskanal til holdet, der hjælper dem med at udvikle prototyper af udstyr som hjelme og sko i tidlige løb, der kan bruges i de endelige former under Touren (og senere blive tilgængelige for forbrugerne). Det tætte forhold betyder også, at holdet sjældent har problemer med at få fat i delene.

“Vi er heldige, fordi vi har kørt et WorldTour-løbshold i mange år, så vi ved, hvad der er brug for til de prestigefyldte løb som Tour de France med vejledning fra Trek Race Shop,” siger Sam Foos, Bontragers Marketing Manager. “Fordi vi er så integrerede, får vi mulighed for at dele testdata og viden om alt det udstyr, vi leverer til rytterne. Det giver rytterne mulighed for at vælge de hjul, hjelme og sko, der passer bedst til deres behov. Det er en ekstra bonus, at vi kan fokusere på, hvordan vi kan gøre rytterne hurtigere, ikke kun ud fra stellene, men ud fra alt, der står Bontrager på.

“Det er alt sammen en del af et system, og vi udvikler det på den måde.”

Wahoo er også stolte af deres kommunikation. Virksomheden står for to forsendelser til Trek-Segafredo: Den første før sæsonen, så holdet kan begynde at køre, og den anden for at klare resten af holdets konkurrencebehov for året. Desuden har Wahoo et fastlagt holdsamarbejde, som sørger for, at trænere og mekanikere er up-to-date på deres computere, så de kan hjælpe rytterne efter behov.

Wahoo-medarbejdere er også ofte i nærheden under løbene for at være i kontakt med holdet og hjælpe med at løse eventuelle problemer i sidste øjeblik.

“[Vores kontakt] har altid forskellige reservedele under disse besøg, så holdet aldrig er mere end en time væk og kan modtage et produkt midt i løbet – det er en ret dedikeret og helt unik service!” siger Louis Quinton, Wahoo’s marketingchef for Europa. “Han er også tilgængelig dag og nat hele året for at besvare spørgsmål direkte fra holdet, rytterne og trænerne.”

Wahoo computers

Trek-Segafredo medbringer en masse ekstra udstyr til Tour de France, men nogle gange betyder uforudsete problemer – oftest store styrt – at partnerne skal foretage vareleveringer i sidste øjeblik mellem etaperne. I de situationer kan det betyde en stor forskel i præstationen at have langvarige relationer og erfaring med cykelløb.

“På det punkt [er vores forberedelsesproces] ret selvstændig. Alene på baggrund af så mange års erfaring samt hvor organiseret Touren er, ved vi hvad vi kan forvente. Vi ved, hvordan det fungerer,” siger Shriver. “Så ud fra det perspektiv er [forberedelsen til Touren] ret nem. Det er selvfølgelig årets største og vigtigste løb, men det er også endnu et cykelløb, og vi giver det bare en ny dimension.”

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.