Udstyr til Touren: Del 2 I denne anden ombæring af en artikelserie i tre dele, hvor vi ser nærmere på næsten alle de produkter, som anvendes af Trek-Segafredo i Tour de France, taler vi om restituering og det grej, der tæller for både cykelryttere og deres udstyr

Udstyr til Touren: Del 2 I denne anden ombæring af en artikelserie i tre dele, hvor vi ser nærmere på næsten alle de produkter, som anvendes af Trek-Segafredo i Tour de France, taler vi om restituering og det grej, der tæller for både cykelryttere og deres udstyr

At forberede et WorldTour-hold til Tour de France er en massiv opgave, der handler om meget mere end blot at få samlet otte cykelryttere og otte cykler og få dem frem til startlinjen. Cyklerne er de vellykkede resultater af kompliceret teknik, der kræver finjustering og konstant vedligeholdelse. En cykelrytters krop er jo nok endnu mere kompliceret, og hver især har rytterne brug for individuelt sammensat ernæring og restituering. At forsyne et hold med alt, hvad det skal bruge i mere end tre uger i Frankrig kræver koordinering af adskillige mennesker overalt i verden.

En god præstation i Tour de France handler ligeså meget om vedligeholdelse som at præstere. Cykelrytterne skal ikke blot være hurtige, men også bruge den tid, de ikke er i sadlen, rigtigt og sammensætte deres ernærings- og restitueringsprogrammer rigtigt, for at de kan cykle effektivt dag efter dag efter dag.

Og deres cykler har brug for stort set lige så megen kærlighed og omsorg. Trek-Segafredo-mekanikerne arbejder utrætteligt for at holde holdets cykelflåde i tiptop stand, så risikoen for mekaniske problemer i de afgørende øjeblikke i løbet er næsten lig nul.

Holdet kværner sig igennem en masse materiel under Touren.

For at cyklerne kan fungere rigtigt igennem de tre uger, kræver det, ifølge Trek-Segafredos tekniske direktør Matt Shriver, næsten 10 l Finish Line EcoTech-kæderens, 6 flasker 120 ml kædesmøremiddel, en bøtte smørefedt til alle hjul og lejer og mindst 10 dåser 800 ml rensemiddel til skivebremser.

Når det gælder ernæring, er tallene endnu mere overvældende. Ifølge Elvio Barcella, som er soignør for Trek-Segafredo, forbruger holdet følgende mængder Enervit-produkter under Touren: 800 energi-geler, 400 energibarer, 30 kg drikkeblanding under løbet og 2 kg restitueringsdrik.

Alene mængderne af produkterne, som stuves i holdbussen, biler, varebiler og lastbiler, kræver nærmest konstant kommunikation mellem samarbejdspartnere og holdet, for at det kan nå frem i tide til hver etape i Touren. Som for stel og komponenters vedkommende til cyklerne afgiver Trek-Segafredo bestillinger sidst i den foregående sæson på de ting, som holdet mener, at det får brug for i hele den kommende løbssæson, inkl. på Touren. De mangeårige relationer, som holdet har med mange af sine samarbejdspartnere, gør processen forholdsvis ustresset.

Lähikuva Trek Madone -pyörästä, jossa on paikallaan Enervit-juomapullot

Enervit og Trek-Segafredo arbejder særligt tæt sammen, hvilket ikke er nogen overraskelse i betragtning af, hvor individuel ernæring kan være. I november eller december, inden der starter en ny sæson, mødes sælgere fra Enervit med Trek-Segafredos personale, primært holdets ernæringsfysiolog Stephanie Scheirlynck, for at få holdets tilbagemeldinger og præsentere en række produkter. Fordi Enervit ikke outsourcer deres produktion, kan de forholdsvis hurtigt udvikle nye produkter specielt til Trek-Segafredo-holdets mål.

“Efter Stephanies ønske udviklede vi en bestemt drik til løbene, som vi kalder “Carbo Trek”,” fortæller Filippo Casarotto, der er Sports & Fitness Brand Manager hos Enervit. “Vi forsøger altid at imødekomme holdets ønsker, fordi vi er et firma, der producerer over 80% af vores produkter internt.”

Lähikuva maantiepyörän ketjun voitelusta

Finish Line har leveret smøre-, affedtnings-, rense- og poleringsmidler til Trek-Segafredo i mere end 10 år. Firmaet har distributionscentre overtalt i verden, bl.a. den belgiske distributør NOW Company, som står standby til at ekspedere alle distributionsbestillinger til Touren.

“Med vores globale forsyningskæde kan Finish Line støtte Trek-Segafredo effektivt,” fortæller Alex Barouh, der er Director of Global Sales hos Finish Line. “Vi er stolte over at levere vores uundværlige vedligeholdelsesprodukter direkte til holdets mekanikere inden for et par dage efter bestillingen.”

Trek Speed Concept -pyörä kiinnitettynä harjoitusvastukseen

Coronaviruspandemien har skabt logistiske problemer for mange af Trek-Segafredos samarbejdspartnere, hvilket har skabt problemer med forsendelse og øget efterspørgslen efter cykler og alle produkter i den forbindelse. Det, der hidtil havde været en veletableret proces, blev pludselig langt mere kompliceret.

Saris producerer de H3 smart-cykeltrænere, som Trek-Segafredo bruger på Touren. Holdet har 10 med sig rundt i Frankrig, hvoraf otte er med på bussen (en til hver rytter), og to er med i reserve i holdlastbilen. De modeller, som Trek-Segafredo bruger, er akkurat de samme, som kan købes i handlen. For at kunne producere dem under sikre forhold på deres fabrik i Madison i Wisconsin måtte Saris skaffe personlige værnemidler og foretage indretningsændringer, så medarbejderne kunne holde social afstand. Samtidig skulle de dække den kolossale efterspørgsel efter deres produkter.

“Det er en fortsat udfordring i dag,” fortæller Brian Turany, der er Category Manager hos Saris. “Vi sender flere komponenter med fly, end vi ønsker, men det er den eneste måde, hvorpå vi kan følge med efterspørgslen. Heldigvis er holdet gode til at vedligeholde og passe på deres udstyr, så vi ikke har behøvet at “nødgenopfylde” på servicepladsen.

“I dag, og i langt højere grad end tidligere, er indkøbsafdelingen hos Saris den vigtigste i firmaet.”

Enkelte knaster har ikke kunnet undgås. Feedback Sports har været en pålidelig samarbejdspartner for de cykelhold, de har forsynet med cykelværktøj og -trænere igennem 15 år, og gradvist opskaleret deres støtte, i takt med at deres produkter er blevet stadigt mere populære. Til Grand Tour-løb fremover vil de stille med specialbyggede cykelstande for at markere og hylde deres hold og stemningen ved løbene. Men i lighed med mange andre firmaer, der fremstiller robuste produkter, har de i det seneste år haft svært ved at dække kundernes behov så hurtigt, som de gerne vil.

“Heldigvis er vores produkter bygget til at holde, så det har ikke været et stort problem, og vores hold har været fantastisk forstående,” fortæller Thomas McDaniel, som er marketingdirektør hos Feedback Sports. “Men vi føler, at vi skylder dem det produkt, de har bedt om, og det nager os dagligt ikke at kunne dække efterspørgslen. For at undgå, at det her sker igen, afgiver vi en ordre i anden uge af juni for at levere produkter til Europa til næste sæsons træningslejre i forventning om, at vi kommer til at stå med de samme leveringsudfordringer.”

Trek-Segafredo -tallin urheilija palautumassa tiimin bussissa

Hyperice, der fremstiller et sortiment af restitueringsprodukter, bl.a. massagepistoler og kompressionsstøvler, er også vokset markant i en tid, hvor forsendelse og produktion har været ekstra vanskeligt. Komplikationer som f.eks. skibe, der sidder fast i kanaler, skaber logistikmareridt af den værste slags, men servicering af højt profilerede kunder på mikroplan byder også på udfordringer.

I Tour de France har hver rytter sin egen Hyperice Hypervolt-massagepistol, og i holdbussen er der to par Normatec-kompressionsstøvler, som rytterne deles om (selvom nogle dog beder om at få deres egen). Hvis der er udstyr, som holder op med at fungere, eller hvis en rytter glemmer en oplader på hotellet fra den foregående etape, træder Hyperice til og leverer erstatningsprodukter så hurtigt som muligt.

“I Frankrig holder vi øje med, hvem der har brug for hvad, og vi sørger for at sende det hurtigt med en garanteret leveringsdato på en bestemt dag, formentlig en eller to etaper efter, så det ikke kan glippe,” fortæller Jessica Miller, der er Director of Partnership for Endurance hos Hyperice. “Der er tit ryttere, som bruger et produkt på bussen mere, end de nogensinde før har gjort, og de er glade for det: “Jeg vil have det her.” Så kontakter de os, og vi koordinerer leveringen til dem, så de har det til den næste etape og kan bruge deres helt eget produkt på resten af Touren.”

Heldigvis er nogle af Trek-Segafredos partnerskaber relativt kaossikre. Unior leverer typisk nyt værktøj til holdets mekanikere om vinteren inden sæsonen. Under normale omstændigheder tager Unior ud og besøger holdet under løb for direkte at få tilbagemeldinger om deres produkter. Disse personlige samtaler kunne ikke finde sted i et pandemiår, men holdet havde i forvejen det, de skulle bruge.

“Da vores værktøj er med levetidsgaranti, er det reelt kun nødvendigt at levere nye værktøjer, som vi udvikler efter tilbagemeldinger fra holdet hvert år,” fortæller Bruce Fina, der er marketing- og salgschef hos Unior. “Heldigvis har vi haft en stærk relation med holdet i mange år og kan derfor dække alle behovene via telefon og e-mail.”

Heldigvis er der nogle ting, som er tidløse.

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.