Udstyr til Touren: Del 3 I denne sidste ombæring af vores artikelserie i tre dele ser vi nærmere på hvert af de udstyrsdele, som anvendes af Trek-Segafredo på Touren; vi taler om dragter, biler og kaffe, altså de ting, der faktisk er drivkraften for rytterne

Udstyr til Touren: Del 3 I denne sidste ombæring af vores artikelserie i tre dele ser vi nærmere på hvert af de udstyrsdele, som anvendes af Trek-Segafredo på Touren; vi taler om dragter, biler og kaffe, altså de ting, der faktisk er drivkraften for rytterne

Faktum: Ingen er blevet langsommere af at se for godt ud.

Derfor tager Santini deres samarbejde med Trek-Segafredo totalt seriøst lige fra træningslejren i december, hvor hver rytter får mere end 200 stykker udstyr i en miljøvenlig kasse helt uden plast. Hvert enkelt eksemplar af strømper, bibshorts og dragter kvalitetskontrolleres, inden de udleveres til rytterne, så de kan præsentere sig fra deres bedste side i udstyr, der passer optimalt.

Santini leverer også beklædning i løbet af sæsonen til klassikerne og Grand Tour. Holdet afgiver sin bestilling til Tour de France omkring to måneder før Grand Départ, så rytterne kan få alt, hvad de ønsker i tide. Hver rytter får sin egen forsendelse leveret, som f.eks. kan være:

  • 2 cykeltrøjer til løb
  • 1 cykeltrøje til sommerbrug
  • 2 langærmede termocykeltrøjer
  • 2 bibshorts
  • 2 dragter til løb
  • 2 sommerdragter til løb
  • 2 dragter til enkelstart

I holdbussen er der to ekstra i reserve af hver beklædningsdel i alle størrelser (XS, S og M), som genopfyldes efter behov på servicepladsen i Belgien mellem løbene.

Deltagelse i et Grand Tour-løb betyder selvfølgelig, at rytterne skal være klar til at have beklædning på i andre farver end deres udleverede dragt. Selve Touren udstyrer rytterne med cykeltrøjen, så de kan ende med at bære gult, grønt, polkaprikket eller hvidt. Men Santini nødudstyrer holdet med bibshorts, handsker og strømper, der matcher, hvis behovet opstår.

Briller er et vigtigt element både med hensyn til form og funktion for et Tour-hold. Koo udstyrer Trek-Segafredo med et farvetema i specialversion af deres Demos-solbriller, der matcher holddragten, samt versioner, der går godt sammen med førertrøjerne i Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta a Espana, hvis en Trek-Segafredo-rytter vinder det generelle klassement i et af disse løb.

I lighed med Santini tager Koo sine produkter meget seriøst, idet firmaet gerne vil mødes med rytterne, så ofte det er muligt for at sikre, at de er tilfredse med deres briller. Desværre har pandemien lagt en dæmper på Koos møder med rytterne.

“I starten af sæsonen holder vi normalt et møde med holdet på deres træningslejr for at møde de nye ryttere og præsentere vores nyheder,” fortæller Simona Tironi, som er marketingkoordinator hos Koo. “Vi indhenter information om behovene og tilbagemeldinger om produktet fra hver rytter for at forbedre vores kollektion og udvikle nye produkter. Desværre forhindrede pandemien os i at mødes med holdet, fordi direkte kontakt ikke var muligt.”

I lighed med Santini har Koo deres egen produktion i Italien, hvilket har hjulpet begge firmaer med at klare sig igennem de forsendelsesvanskeligheder, som mange andre har haft.

Med hensyn til hemmelige våben er det svært at komme uden om med-titelsponsoren Segafredo. Kaffefirmaet genunderskrev sponsorkontrakten med Trek frem til 2023, hvilket betyder, at ingen af rytterne behøver bekymre sig om at få deres næste espresso-fix i en overskuelig fremtid.

Inden Tour de France i 2020 gik Segafredo ekstra langt for at sikre, at holdet aldrig behøver at række langt efter en kop kaffe. Ifølge Véronique Levasseur, som fører tilsyn med firmaets sponsorat ved Tour de France, satte Segafredo sig i forbindelse med alle hotellerne på hver af holdets etaper for at sikre, at de kunne få serveret Segafredo-kaffe til morgenmad. Desuden sørger firmaet for, at holdbussen er velforsynet med kaffekapsler.

Trek-Segafredos tekniske direktør Matt Shriver anslog konservativt, at hver rytter drikker tre espressoer om dagen under Touren, hvilket svarer til 552 i de 23 dage, og det er indtaget blot af rytterne. Det siger sig selv, at koffeinen hjælper med at holde holdet kørende på mere end én måde.

Der er dog intet, der får holdet op at køre så bogstaveligt talt som Toyota. Under en etape i Tour de France kunne der være helt op til syv totalt udstyrede Corolla Trek’er på ruten; to til sportsdirektørerne, fire til transport af mekanikere og soignører til centrale steder på ruten, og af og til en syvende til rekognoscering 20-30 minutter længere fremme ad ruten og tilbagemelding om vejr- og trafikforhold. Servicebilerne er rullende kommandocentre med tv’er, forskellige radiokonfigurationer og tablets til at følge med i alt, hvad der sker i løbet. Corolla Trek’en var desuden en af de første biler i feltet med hybridmotor.

Ud over bilerne har Trek-Segafredo også to Proace Verso-varebiler til rådighed. Disse biler spiller tit afgørende roller med hensyn til at passe på vigtigt udstyr og produkter fra servicepladsen i Deinze i Belgien til destinationer overalt i Frankrig. Nogle gange har holdet måske brug for et nyt hjul, et stel til enkeltstart eller en massagepistol her og nu. I disse situationer kan et pålideligt køretøj være en redningsplanke.

“Som regel er det vores fejl, fordi vi har glemt noget,” griner Matt Shriver. “Eller det er selve løbet, og nogle gange går det for hurtigt. Der sker ét stort styrt, og med et brag har vi brug for meget mere materiel.”

Selv med den intensive planlægning, der medgår til et Tour de France, opstår der uundgåeligt problemer, så der går ged i holdets komplekse processer. I disse situationer gør det en stor forskel at have hurtigt reagerende samarbejdspartnere på løbsdage.

Når alt går, som det skal, kan en holdrytter fejre afslutningen på en Tour-etape med armene strakt i vejret, og publikum har ingen anelse om de mange lag af logistikkoordinering, det har krævet at få rytteren frem dertil.

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.