Et middel til forandring Sådan forandrer World Bicycle Reliefs Buffalo-cykel liv og lokalsamfund over hele verden    

Et middel til forandring Sådan forandrer World Bicycle Reliefs Buffalo-cykel liv og lokalsamfund over hele verden    

I udviklingslandene er folk ofte nødt til at gå lange afstande i solen for at klare daglige opgaver. For millioner af mennesker ville bedre adgang til mobilitet virkelig kunne ændre tilværelsen.

World Bicycle Relief har en mission om at gøre det muligt med deres robuste Buffalo-cykler. Cyklerne er robuste, pålidelige og nemme at reparere, og de gør det nemmere for børnene at komme i skole, for læger at besøge patienter og landmænd at komme til markedet.

Dette er historierne om tolv Buffalo-cykelejere, hvis tilværelse har ændret sig til det bedre takket være denne enkle, men utroligt betydningsfulde maskine.

Scholastica – studerende – Kenya

“Med cyklen er det svært for drengene at standse mig. Nu er jeg allerede fløjet forbi dem, før de når det. Især hvis vi cykler som en gruppe af piger. Jeg føler mig sikrere med cyklen. og jeg er ikke længere bange for drenge.”

Georgina – mælkebonde – Zambia

I årevis leverede Georgina kun mælk én gang om dagen, fordi hun bor 12 km fra mælkeopsamlingscenteret og ikke havde nogen gode transportmuligheder. Men Georgina malkede sine køer to gange om dagen, og hun gik glip af den indkomst, som hendes anden malkning kunne give. “Efter jeg fik en Buffalo, har jeg kunnet levere mælk – hver eneste dag.”

Mariangel – studerende – Colombia

“Alt vores håb hviler på Mariangel,” siger hendes bedstemor. “Hun er en dygtig pige, og vi vil have hende til at fuldføre sin uddannelse. Det er vores højeste prioritet – den eneste måde, hun kan have det godt på og også støtte sin familie. Denne cykel er en gave fra himlen.”

Charity – landmand – Zimbabwe

Charity, der er enlig mor, havde længe haft en billig, defekt cykel, der brød sammen, når hun kørte varer fra sin familiegård til salg på markedet. Da hun så sin nabo på en stærk Buffalo-cykel, vidste hun, at det var det, hun havde brug for. Efter flere måneders opsparing købte hun sin egen Buffalo. Da Charity cyklede ud af butikken den dag, udstrålede hun “Livet har ændret sig”. Fire år senere vendte Charity tilbage for at købe to cykler mere – en til sin forretning og en til sin søn, så han kunne cykle til skole.

Aleni – studerende – Malawi

“Efter jeg modtog Buffalo-cyklen har mit skoleliv ændret sig så meget. Jeg klarer mig meget bedre. Nu er min tur til skolen både nemmere og hurtigere. Tidligere forstod mine venner ikke, hvor jeg ville i skole. De sagde: “Hvorfor orker du at gå så langt til skolen? Nu beundrer de samme venner mig. De fleste af dem er tilbage i skole igen i håbet om at få en cykel en dag, ligesom mig.”

Jackton – iværksætter – Kenya

Som testrytter for World Bicycle Relief giver Jackton uvurderlig feedback på cyklernes design. Som påskønnelse af hans vigtige arbejde er han nu den stolte ejer af fem Buffalo-cykler, som han bruger dagligt til sit budfirma. “Denne cykel skaffede mig rigtigt mange kunder, fordi jeg kan transportere større varer. Jeg når ud med tingene præcis til tiden.”

Dilshani – studerende – Sri Lanka

Dilshani modtog en af de allerførste cykler fra World Bicycle Relief i 2005, efter at tsunamien fra det Indiske Ocean hærgede i Sri Lanka. Med sin cykel kunne Dilshani færdiggøre skolegangen og uddanne sig som sygeplejerske. ”Med cyklen kan jeg fortsætte min uddannelse og gøre det, jeg brænder for, nemlig hjælpe gravide kvinder,” sagde hun. Ti år senere kunne den samme cykel transportere hendes lillesøster i skole.

Nebo – sundhedsmedarbejder – Zambia

Som frivillig plejeperson i Zambia bruger Nebo sin Buffalo-cykel til at besøge patienter, der lider af hiv/aids. Da hans nabo Frank blev kritisk syg, kunne Nebo bære ham hen til den nærmeste klinik på cykelstyret, og her blev Frank testet hiv-positiv. På to hjul kan sundhedsmedarbejdere som Nebo besøge op til 88 % flere patienter og give den pleje, de har brug for.

Ayan – studerende – Kenya

“Når jeg cykler som muslimsk pige, bliver folk overraskede. Det at jeg cykler har givet flere muslimske piger mod til at cykle offentligt. Jeg har det godt med, at jeg er med til at ændre vores kultur og vise piger, at alle kan cykle. Det vigtigste, man kan gøre, er at tage sagen i egen hånd.”

Ruth – cykelmontør – Zambia

I 2019 trådte Ruth ind i en Buffalo-cykelbutik for at købe eger, et nav og en fælg. Udenfor fik hun hurtigt opspændt hjulet. Butikschefen blev imponeret og spurgte, om hun havde lyst til at arbejde som cykelmontør for World Bicycle Relief – den første kvinde i den stilling. Siden Ruth kom til, har hun inspireret mange kvinder til at uddanne sig til cykelmontør.

Ngqabutho – feltmekaniker – Zimbabwe

Ngqabutho tilmeldte sig World Bicycle Reliefs mekanikeruddannelsesprogram for at hjælpe børn. “Jeg kan godt lide maskiner. Og jeg er også småbørnspædagog, som beskytter børn mod misbrug. De føler sig trygge ved mig.” En dag opsøgte en pige Ngqabutho med sin cykel, der skulle repareres. Pigen fortalte, at hun blev misbrugt af sin far og havde brug for et sted at bo. Ngqabutho tog hende med ind og gav hende det tøj og den medicin og hjælp, hun havde brug for.

Monica – iværksætter – Colombia

“Alle de cykler i lokalsamfundet giver liv. Det at jeg kan bruge min cykel som et sikkert transportmiddel midt i den her (Covid-19) pandemi har været en stor forandring for mig. Cyklen har været min bedste ven.”

About the Author: Trek