Udstyret og klar til sporcykling i vådt føre Hvis man cykler året rundt, undgår man ikke at blive våd

Udstyret og klar til sporcykling i vådt føre Hvis man cykler året rundt, undgår man ikke at blive våd

Hvis du bor et sted, hvor der er kraftigt mudret lerjord, er der en pæn risiko for, at du må indstille cyklingen, når føret er vådt. Heldigvis er der de fleste steder gode muligheder for, at der er spor, som tåler lidt nedbør, og der er ingen grund til ikke at cykle i regnvejr.

Uanset om du cykler på velbefæstede spor eller spor med den helt rigtige hældning, så vandet kan løbe fra, kalder cykling i vådt føre altid på grin i mudrede ansigter. I nogle lande er det normalen at cykle i regnvejr, men vi kan alle godt bruge nogle gode råd til, hvad man gør, når det vælter ned. Lige fra beklædningen til rengøringen bagefter gennemgår vi det grundlæggende, som du bør vide før, under og efter cykling i regnvejr.

Christina Chappetta @cchappetta1 fortæller, hvad der skal til for at cykle i terræn i regnvejr.

08:56

play video

Når sporene derude er våde, er det vigtigt at vide, hvilke spor der godt kan cykles på i regnvejr. Hold dig væk fra naturligt skabte spor, eller spor, hvor der dannes tyk mudder. Blot en hurtig tur på et naturligt skabt spor i vådt føre kan forårsage skader, som tager sporbyggere ugevis at reparere. Hold dig til tekniske spor med godt vandafløb og med masser sten og rødder, så jorderosion undgås.

Når du har fundet et velegnet spor, så brug vores guide, så du er klar til alt, hvad vejrguderne og Moder Jord kan finde på for at forstyrre din cykling.

MTB-handsker

Brug det rigtige cykelværktøj, der er beregnet til det.

MTB-shorts

Brug det rigtige cykelværktøj, der er beregnet til det.

MTB-jakke

Brug det rigtige cykelværktøj, der er beregnet til det.

Forberedelse

1. Et godt inderlag
I dårligt vejr er tøjlag din bedste ven, og den bedste måde at starte er med et godt inderlag. Start med et åndbart inderlag af uld eller syntetisk materiale mod huden til at borttransportere fugt og varme, og slut af med dine normale termobib-tights eller bibshorts med indlæg til ekstra varme nederst.

2. Beskyt underkroppen
Til at holde regnen ud og varmen inde bruger vi cykelbukser , men i regnvejr om sommeren er vandtætte shorts klart det bedste. Hvis du har brug for mere varme og beskyttelse, så på med knæbeskyttere mod elementerne.

3. Beskyt overkroppen
Husk temperaturen, når du vælger en cykeltrøje. Når termometeret falder, er det tid til en langærmet termocykeltrøje, men ved moderate temperaturer er din normale cykeltrøje absolut velegnet. Brug lagdelt beklædning med en vandtæt skaljakke yderst med ventilationshuller med lynlås til at lukke varmen ud på opkørsler og holde varmen inde på nedkørsler.

4. Husk hænderne
Beskyt hænderne med et par robuste handsker, og sørg for at have nogen i reserve, især i bjerge. Det første par bliver typisk småkolde og våde på vej op, og dine hænder vil klappe ad den tørre varme på vej ned. Vandtætte strømper er en super måde at holde varmen i fødderne på. Men hvis du ikke er klar til det endnu, er et par af uldblanding også velegnet. Uld holder på varmen, når det er vådt, og derfor fungerer det godt til cykling i regnvejr.

5. Husk øjnene
Beskyttende briller er et must på spor i vådt føre. Brug cykelbriller eller beskyttelsesbriller til at undgå mudder, snavs og fremmedlegemer i øjnene. Undgå hjulsprøjt med en nemt monteret skærm på forgaflen som en ekstra beskyttelse mod mudder.

6. Juster dæktrykket
Trækkraften forbedres på glatte og løse underlag ved at sænke dæktrykket 1-2 psi, så dækmønstret er i bedre kontakt med jorden.

Christina Chappetta i sving i vådt terræn

Når du cykler

1. Tag den med ro
Glatte spor skaber usikre situationer. Sæt farten lidt ned, og vælg din linje med omhu. Vent med at gå efter personlige rekorder til dage, hvor der ikke er vådt.

2. Sådan bremser du
Når der skal bremses, er vilkårene anderledes i vådt føre. Våde bremser er ikke så driftsikre som tørre, og hurtigt aktiverede bremser får nemt cyklen til at skride ud. Brems tidligere, træk lettere i bremsegrebene, og øv dig i at bremse gradvist. Brems forudseende, så du gør det de bedste steder, og undgår de forkerte. Undlad frem for alt at bremse på våde træunderlag.

3. Kend terrænet
Cykeldæk kan sagtens få godt greb på nogle stenfyldte sporstrækninger, også i vådt føre. På andre sporstrækninger kan der være trærødder, som er glatte og lumske. Lær at kende, hvilke sten der er glatte, og på hvilke sten dækkene har godt greb, og læg din linje ud fra det. Når du cykler hen over rodnet, så sørg for at passere så vinkelret hen over rødderne som muligt. Men hvis rødderne følger sporet i længderetningen, skal du ikke undgå dem. Rul hen over dem, og undlad så vidt muligt at bremse på vej op og over dem.

Christina Chappetta på cykel i vådt terræn

Rengøring

1. Vask cyklen
Vask cyklen snarest muligt efter cykling. Vådt mudder fjernes nemt med en vandslange, men hvis det får lov at tørre og størkne, kan det være svært at fjerne senere, og det kan oven i købet give pletter i lakken.

2. Kædepleje
Rens og smør kæden hver gang efter cykling i vådt føre, så den roterer let og uhindret (og rustfrit).

3. Tør og varm
Af med mudret og vådt tøj, så snart du er færdig med at cykle, og kom det i en vandtæt taske. En nem måde at holde sig varm på efter en kold og våd tur på cyklen er ved at tage en varm hættetrøje på; og du undgår klassikeren med at mudre din kammerats bil til på vej hjem.

Har du et godt tip eller råd til at cykle i vådt føre? Så skriv det i kommentarfeltet nedenfor!

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.