Danmark / Dansk
You're looking at the Dansk version of the website. Don’t worry. We’ve all taken a wrong turn before. Choose a different version of the website here.

Full suspension eller hardtail-mountainbike? Her er guiden til dig, der overvejer en mountainbike med full suspension eller hardtail

Full suspension eller hardtail-mountainbike? Her er guiden til dig, der overvejer en mountainbike med full suspension eller hardtail

Mountainbikes begyndte uden affjedring

Da mountainbikes kom frem i Californien i 1970’erne, var den eneste affjedring de brede dæk. Det var naturligvis ikke tilstrækkeligt, hvis terrænet var ujævnt. Derfor begyndte flere og flere producenter i 1990’erne at fremstille mountainbikes med affjedring. Først var det kun forgaflen, der var affjedret, men der kom hurtigt gode, fuldt affjedrede cykler på markedet – de såkaldte full suspension-modeller.

Den model, der anses for at være den mest banebrydende, fuldt affjedrede cykel, var Gary Fishers RS1. Gary betragtes som en af opfinderne bag mountainbiken og har i mange år været en del af Trek-koncernen. Det betød og betyder naturligvis stadig enormt meget for Treks affjedrede mountainbikes.

I dag domineres mountainbike-scenen fuldstændig af to typer mountainbikes: Mountainbikes med affjedret forgaffel, såkaldte hardtails og fuldt affjedrede. Her guider vi dig til det rigtige valg af den MTB-model, der passer til netop dine behov.

 

full suspension mountainbike

Sådan vælger du full suspension eller hardtail?

Hvis du har svært ved at vælge mellem hardtail og full suspension, er der fire ting, du først og fremmest skal tænke på:

1. Hvor vil du cykle?

Hvis du gerne vil motionere på jævne spor og grusveje, kan du klare dig med en hardtail-MTB. Men hvis du også vil cykle i mere ujævnt terræn, hen over store rødder og kantede sten, vil du få mere glæde af en full suspension-mountainbike, der også giver mere komfort og cykelglæde. Hvis du vil have både en hurtig xc-racer og en mere affjedrende mountainbike, skal du overveje en full suspension-model med kort vandring.

For eksempel Trek Supercaliber eller Trek Top fuel. 

2. Hvordan vil du cykle?

Hvis du betragter cyklen som et motionsredskab, og du ikke er specielt interesseret i mere udfordrende terræn, vil hardtail være et godt valg. Du får faktisk først rigtig glæde af en full suspension-model, hvis du vil køre teknisk svært og hurtigt. Hvis du også kan lide downhill, bør du helt afgjort vælge full suspension.

Hvis du vil kunne cykle i alle former for terræn, er Trek Slash, Trek Fuel EX og Trek Remedy gode allround-valg.

3. Hvad er dit budget? 

Prisen på en mountainbike afhænger af dens komponenter. Da full suspension-cykler har affjedring både for og bag og en mere kompleks rammekonstruktion, er de generelt dyrere end hardtail-mountainbikes. Trods prisforskellen synes mange, at en full suspension-cykel er det oplagte valg, ikke mindst i betragtning af at fuld affjedring giver en bedre cykeloplevelse, når underlaget bliver mere udfordrende. 

4. Hvor meget vil du selv rode med cyklen?

En hardtail-MTB har en mindre kompliceret konstruktion end en full suspension. Det gør den lettere end en full suspension-MTB. En hardtail er desuden nemmere at justere til forskellige ryttere og kræver mindre vedligeholdelse og service. Man skal dog huske, at ingen cykel er helt vedligeholdelsesfri.

cykel over hovedet

Til sidst 

Alt i alt kan man sige, at du bør vælge en full suspension-cykel, hvis du vil udforske de lidt mere ujævne spor, er vild med fart og hældning uanset underlag og er ude efter maksimal cykelglæde. Til hardtailens fordel taler, at den er lettere og dermed hurtigere op ad bakke. Desuden klarer den sig godt på jævne spor og grusveje. Men hvis du vil gå all in på at maksimere downhill-oplevelsen, skal du naturligvis satse på en downhill-cykel. Og så et sidste tip på falderebet: Sats på en Trek Session – som i øvrigt er den model, verdensmesteren Reece Wilson vandt Downhill-VM på.

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.