Mountainbiking om efteråret Hvad bør man tænke på når efteråret kommer og cyklen stadig bruges? Vi har samlet nogle tips til hvordan du gør din cykel klar til dine lokale trails, uanset hvilket vejr du begiver dig ud i.

Mountainbiking om efteråret Hvad bør man tænke på når efteråret kommer og cyklen stadig bruges? Vi har samlet nogle tips til hvordan du gør din cykel klar til dine lokale trails, uanset hvilket vejr du begiver dig ud i.

Efteråret er ensbetydende med flere regnfyldte dage og dermed en hel del vådere terræn. Glatte sten, rødder og stier kan være en udfordring for selv den mest garvede rytter. I den første del af denne artikelserie vil vi fokusere på cyklen. Læs videre for at få flere tips omkring cyckling om efteråret.

Hvordan gør man din cykel klar?

Der nogle ting man skal tage højde fornår man beguver sig ud på de våde stier. Læs videre for at finde ud af hvordan man gør sin cykel klar.

et billede af et mountainbike dæk

Dæk

Når man cykler i våde (og kolde) forhold kan cyklen let miste grebet. Derfor bør alle ændringer i ens opsætning have til hen sigt at forbedre grebet, altså hvor godt ens dæk holder sig til de våde og glatte underlag. Dækkene er kontaktpunktet imellem underlaget og cyklen, og det er her at man kan forbedre grebet mest. Derfor er det korrekte dækvalg og opsætning et vigtigt udgangspunkt.

Billede af en pumpedyse fastgjort til en cykeldækventil

Dæktryk

Før man nu tager dækjern frem, og bytter sine dæk ud med nogle mere endnu bredere og mere beefy dæk, er det nemmest at starte med at justere dæktrykket. Jo lavere dæktryk, jo bedere grep kan dækket få med underlaget. Generelt betyder lavere dæktryk større kontaktflade og mere greb. At finde det korrekte dæktryk er altdig et kompromis imellem greb, rullemodstand og punkteringsmodstand.

Hvis man vælger at køre med meget lavt dæktryk, under 20 PSI, øges rullemodstanden og risikoen for at skarpe sten kan ramme fælgenog derved forårsage punkteringer eller andre skader. Prøv at justere dæktrykket og hold øje med ændringerne, så man kan finde det perfekte dæktryk til ens kørestil og komponenter.

Billede af to Bontrager mountainbike dæk

Dækvalg

Hvis ændringerne i dæktrykket ikke giver det ønsket resultat, kan man skifte til dæk med større mønster, som måske passer bedre til efteråret og vinteren. Man skal ikke være bange for at vælge dæk med et meget kraftigt mønster, hvis forholdende er krævende.

Det samme gælder gummiblandingen. Man kan gå efter blødere varianter som næsten føles som lakrids når man presser fingeren ned i dækket. Hvis det er første gang man prøver bløde dæk, kan det nærmest være en åbenbaring, hvor meget greb man kan få. Selv under de mest ekstreme forhold. Det er ofte en god ide at finde ud af hvilke dæktyper der findes, og hvilke der er at foretrække. På den måde får man truffet det korrekte valg.

For at hjælpe med vælge det rigtige dæk, kan man tjekke vores MTB-dækguide!

Til guiden >>.
Et nærbillede af et Bontrager mountainbike dæk

Tubeless

Der er flere fordele ved at bruge et tubeless setup. Man undgår vægten af slanger og får bedre greb og kontrol når man sænker dæktrykket, uden risiko for punkteringer. Som en ekstra bonus vil tubeless væsken lukke og forsegle små punkteringer. For at kære tubeless skal man have tubeless-ready hjul og dæk, tubeless fælgbånd, ventiler og væske. Vores tubeless Bontrager produkter er markeret med “TLR”.

Er du klar til at prøve tubeless? Se vores tubeless produkter og guide til hvordan du sætter det op..

Se guiden >>

Beskyt dine fælge

Når man taler om dæk, bør man også nævne fælge. Afhængig af modellen, kan dækindlæg være en stor hjælp imod punkteringer og samtidig beskytte fælgen. Ved hjælpe af disse indlæg kan man sænke dæktrykket betydeligt, hvilket giver bedre greb. Se hvad der tilbydes og prøv et produkt som har en god mængde beskyttelse og en acceptabel vægt.

Produktbillede af et Bontrager XR5 mountainbikedæk

Vores anbefalinger: Bontrager XR5 Team Issue TLR

Disse dæk giver god holdbarhed og godt greb. Det kraftige mønster og TM-Grip blandingen giver greb som cyklede man på skinner.

Læs mere her >>
Et billede af en mountainbiker i skoven om efteråret

Støddæmper setup

Når man taler om greb og trækkraft, må man ikke overse vigtigheden af et korrekt støddæmper setup. Opsætningen skal være fornuftig til at starte med. Et velfungernde setup består af et minimum af friktion i alle bevægelige dele, korrekt støddæmpning som bærer vægten af cyklen og rytteren samtidig med at den stadig er følsom, niveauet på kompressionen er støttende men ikke hård på drop og hop og til slut en god mængde retur-dæmpning som giver kontrol og cyklen livlig – med en poppy feeling.

Et nærbillede af en Trek Top Fuel mountainbike

Støddæmpere trænger jævnligt til service, så derfor skal man overholde serviceintervallerne. Hvis disse er overholdt, kan man gå igang med at lave småjusteringer. For at forbedre grebet på luftgafler eller bagdæmpere, kan man sænke lufttrykket en smule, hvilket giver mere smidige køreegenskaber som igen forbedrer grebet. Dog skal ændringerne i trykke ikke være drastiske – helst ikke mere end 6-8%.

Tip: Brug vores støddæmper beregner og kom igang her

Til beregner >>
Et nærbillede af forgaflen på en mountainbike

Temperaturen er et andet punkt man skal være opmærksom på, når det kommer til støddæmpere. Lave temperaturer øger viskositeten i olien og gør den tykkere. Dette er med til at gøre støddæmpningen mere træg. For at modvirke dette kan man åbne returen en smule – dette kan gøres med 1-3 klik, afhængig af den aktuelle gaffel eller dæmper.

Læs mere om støddæmperopsætning her >>

Opsummering

Solen skinner måske ikke altid, men med den rigtige opsætning er det en fryd at cykle om efteråret. For at opsummere hovedpunkterne i denne arktikel kan se se listen herunder:

  • Tjek at dækvalget og opsætningen (trykket) passer til forholdene
  • Sørg for at vedligeholde støddæmpere (og cyklen)
  • Prøv med finjusteringer af støddæmpere for finde det bedste greb. Sænk lufttrykket foran og bagtil, og gør dæmpningen lidt blødere i koldt vejr

 

Trek XR5 mountainbikebanden

Mountainbike dæk

Find det perfekte sæt MTB dæk- Fra de hurtige XC dæk til de mere rå Enduro dæk - vi skal nok hjælpe dig.
Se mountainbike dæk
Trek herfstkleding

Klæd dig rigtigt på

Lige meget sæsonen, skal du altid forvente at vejret kan skifte. Se vores tøj, der vil holde dig varm og tør.
Se tøjet
Trek Mountainbike

Trail cykler

Leder du efter den perfekte cykel? Vores trail cykler er alsidige og kan bruges til det hele. Vælg enten en hardtail eller en med full-suspension.
Se cyklerne

Finjuster din støddæmpning

Bontragers digitale stæddømper pumpe lader dig justere dæmpningen helt præcist. Det digitale display er akkurat helt op til 300 psi, og ventilen gør det enkelt at få helt korrekte justeringer.
Se produktet

Find din lokale Trek forhandler

Din lokale Trk forhandler kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige cykel og de helt accessories. De kan også hjælpe dig med service af din cykel og komme med gode råd. Find din nærmeste forhandler og besøg ders butik.
Find din Trek forhandler

About the Author: Trek

Missiomme: Valmistamme vain tuotteita, joita rakastamme, tarjoamme uskomatonta vieraanvaraisuutta asiakkaillemme ja muutamme maailmaa saamalla enemmän ihmisiä pyöräilemään.