Du kan cykelpendle dig sundere Har du overvejet at begynde at cykelpendle til jobbet? Tillykke! Flere undersøgelser viser, at cykelpendling både med og uden elmotor er rigtig godt for sundheden.

Du kan cykelpendle dig sundere Har du overvejet at begynde at cykelpendle til jobbet? Tillykke! Flere undersøgelser viser, at cykelpendling både med og uden elmotor er rigtig godt for sundheden.

Det er nemmere at cykle på arbejde end at få tid til at gå i fitnesscentret“, siger Peder Sahlin, fysioterapeut ved Aktivklinikken i Lillehammer. 

Der er store sundhedsmæssige fordele ved at cykle. For mange er der en ekstra bonus ved at cykelpendle, fordi det ikke tager mere tid, men faktisk ofte sparer tid, hvis det drejer sig om kortere strækninger. Det gavner desuden ofte både pengepungen og miljøet. De sundhedsmæssige fordele ved cykelpendling er dokumenteret i et imponerende antal forskningsprojekter i de senere år. Nogle af de mest kendte rapporter er to store skandinaviske undersøgelser, der meget tydeligt viser, at cykelpendling har en markant positiv effekt på sundheden: at cykle til og fra jobbet reducerer risikoen for en række livsstilssygdomme.

Kvinde og mand cykler på deres Trek-elcykler

Rejsen behøver ikke at være lang

Du behøver ikke cykle særlig langt eller hårdt for at opnå disse sundhedsmæssige fordele, for selv ved så korte strækninger som en kilometer begynder din sundhed at blive bedre. Det nedsætter risikoen for fedme, højt blodtryk, højt kolesteroltal og diabetes. Disse faktorer er som regel også hovedårsagerne til hjerte-kar-sygdomme, som er de sygdomme, der forårsager flest dødsfald i Sverige.  

Den ene undersøgelse fulgte 23.732 svenskere i 10 år. Da undersøgelsen var afsluttet, kunne forskerne pege på en signifikant forskel mellem dem, der cyklede til arbejde, og dem, der brugte passiv transport (bil eller offentlig transport).

“Kortere cykelture er nok til at opnå sundhedsmæssige fordele. Og jo længere deltagerne i undersøgelsen cyklede, jo større var de sundhedsmæssige fordele. Det er også interessant, at effekterne var størst hos dem, der var utrænede”, siger Peder Sahlin. 

En kvinde cykler langs promenaden

El-cykling forbedrer også sundheden

Hvis du vælger en elcykel, kan du træde så hårdt, du vil i pedalerne, selvom du får hjælp fra en elmotor, når det er nødvendigt, og samtidig gør elcyklen det nemmere for dem, der tøver med at cykelpendle, fordi der måske er bakker på vejen eller langt til arbejde. Takket være elcyklen bliver det simpelthen lettere for alle at få de sundhedsmæssige fordele ved cykling. 

Nemmere end fitnesscentret 

Den anden undersøgelse, der er baseret på danske data, viser, at bare en times cykling om ugen har en god effekt med hensyn til at reducere risikoen for hjertesygdomme. Cykling er derfor sundhedsfremmende, uanset om man gør det for at komme fra A til B eller for at træne. Det er godt at vide for dig, der synes, du ikke rigtig har tid til at træne. Det er meget lettere at cykle på arbejde end at få tid til at gå i fitnesscentret. 

Kvinden cykler på sin Trek elcykel og peger mod kameraet

Meget sundere

Ifølge den svenske undersøgelse forbedrede cyklisterne deres chancer for at undgå en lang række ubehagelige sygdomme. Cyklisterne havde: 

 • 39 % lavere risiko for fedme 
 • 11 % lavere risiko for højt blodtryk 
 • 20 % lavere risiko for højt kolesteroltal 
 • 18 % lavere risiko for prædiabetes (forstadium til diabetes) 

Jo længere deltagerne cyklede, jo mere faldt deres risiko for disse sygdomme. Effekterne viste sig at være størst for dem, der var utrænede. 

 

En kvinde cykler på en elektrisk tur i byens centrum

Elige el casco adecuado

Hvad sker der, når du cykler? 

 • Din kondition bliver bedre
 • Du styrker dine muskler
 • Du nedsætter risikoen for at blive syg
 • Din hukommelse bliver bedre
 • Du sover bedre
 • Du får mindre sygefravær
 • Cykling reducerer stress, støj og luftforurening
 • Passive pendlere (bil og offentlig transport) vurderer deres oplevede sundhed lavere end aktive pendlere (fodgængere og cyklister)

Folkhälsoinstitutet (Folkesundhedsinstituttets) publikation “Barns miljöer för fysisk aktivitet” viser, at det har positive sundhedseffekter, når børn går eller cykler, f.eks. i form af bedre koordination, motorik og kondition, og at det reducerer risikoen for nervøsitet, angst, aggressivitet og depression. 

En kvinde cykler i byen på en elcykel

Kilder

Anders Grøntved et al: Bicycling to Work and Primordial Prevention of Cardiovascular Risk: A Cohort Study Among Swedish Men and Women.

Journal of the American Heart Association 2016

Link til forskning

Kim Blond et al: Prospective Study of Bicycling and Risk of Coronary Heart Disease in Danish Men and Women.

Circulation 2016

Link til forskning

Elcykler – spørgsmål og svar

Overvejer du at købe en elcykel? Læs de mest almindelige spørgsmål og svar her.
Læs mere

About the Author: Trek

Missiomme: Valmistamme vain tuotteita, joita rakastamme, tarjoamme uskomatonta vieraanvaraisuutta asiakkaillemme ja muutamme maailmaa saamalla enemmän ihmisiä pyöräilemään.