Vinterværksted: hold din cykel i form til glade dage i terrænet Skrub vinterens blues væk, og giv din cykel en kærlig hånd i de kolde, mørke nætter

Vinterværksted: hold din cykel i form til glade dage i terrænet Skrub vinterens blues væk, og giv din cykel en kærlig hånd i de kolde, mørke nætter

Hvad enten du kører i vinterens våde og vilde vejr eller pakker din cykel væk og venter på varmere dage, så giver de lange nætter, de kølige temperaturer og de korte dagtimer masser af tid til at give din cykel lidt ekstra opmærksomhed. Gå ud i garagen med noget dejligt vamt i koppen og din yndlingsskruenøgle, og få vores bedste tips til at passe og pleje din cykel i vintermånederne.

At cykle om efteråret og vinteren kan give nogle virkelig spændende dage på trailet – desværre kan de gode stunder tit gå ud over vores cykler. Masser af mudder, skidt fra vejen, regn og sne kan været hårdt for drivlinjen, det kan ødelægge lejerne og fylde de bevægelige dele med snavs. Den gode nyhed er, at vi i de kolde måneder har meget mere tid indendørs, så i stedet for at binge-watche din næste serie denne weekend, kan du bruge et par minutter på at give din cykel lidt kærlighed. Du vil være glad for det på de næste mange ture.

10 tips til at forvandle din vinterslidte cykel til en frisk og sprød ganger.

1. Mal den sort (men ikke bogstaveligt)

Nogle af os har aldrig forladt goth-fasen i teenagealderen, men selvom du kan lide en garderobe fuld af farver, anbefaler vi, at du ifører dig noget helt mørkt tøj, når du skal stå på hovedet i cykelvedligeholdelse. Fedt, skidt og snavs sviner det meste tøj til, men vil ikke ses i de sorte nuancer. Hvis du ikke har noget sort tøj, er du villig til at snavse til, kan du tage et butiksforklæde eller tøj på, som godt må blive beskidt.

2. Rengør din snavsede jernhest

Det er bedst at skylle din cykel efter hver vintertur for at undgå, at mudderet sætter sig fast på stellet, men det er endnu vigtigere, når du skal have den ind på værkstedet. Hold dit arbejdsområde rent ved at give din cykel en god overhaling med cykelvask-spray og dit praktiske børstesæt. Skyl derefter med et let vandtryk, og vær forsigtig omkring bøsninger, pakninger og lejer for at undgå at presse mudder ind i dem. Tør din cykel af med en ren klud, og tag dig tid til at rengøre pakningerne på gaflen, dropper post’en og dæmperne, hvis du kører med fuld affjedring, før du indleverer den i butikken.

3. Kædepleje

Anbring din cykel i stativet, og brug en kæderenser eller en gammel tandbørste til at rengøre hvert led i kæden, og brug tid på at kontrollere alle led for slitage. Din kæde har tendens til at blive slidt hurtigere end nogen anden del af transmissionen, og hvis du bruger tid på at rengøre den grundigt, vil det forlænge levetiden. Når kæden er blevet helt rengjort, skal den smøres med en våd smøreolie, og lad der gå 5 til 10 minutter, til smøreolien er trængt ind i kædens ruller og led. Våd smøreolie er bedre end tør smøreolie til vinterkørsel på grund af dens tykkere viskositet. Tør kæden af for overskydende olie med en ren, tør klud, så du undgår, at den samler støv og snavs.

4. Beskyt dit stel

Du kan undgå, at vand og mudder sætter sig på cyklen, ved at spraye beskyttende forseglingsvæske på en ren klud eller et håndklæde og tørre stellet af. Undgå at sprøjte beskyttende forseglingsvæske direkte på stellet, da det kan forårsage problemer, hvis det kommer i kontakt med bremseklodserne eller rotorerne.

rengøring af cykelkassette med tandbørste

5. Kontrollér møtrikkerne og boltene

Brug en momentnøgle til at spænde alle bolte på din cykel til deres specifikke spændingskrav. En momentnøgle er især vigtig ved tilspænding af bolte omkring kulfiberkomponenter og på stellet, hvor overspænding kan forårsage revner og alvorlig skade. Arbejd fra fronten og bagud, hvor du begynder med forakslen og bremseadapteren, bevæg dig op til frempinden, headsettet, gearvælgerne og bremsegrebene, derefter ned til pedalarmene, op mod pivotbolte, sadelpind og sadelrørsklampe og til sidst tilbage til bagenden af din cykel med fokus på bageste bremseadapter, gearskifter og aksel.

6. Hjulsnak

Giv dine hjul et hurtigt tjek. Kontroller dækkene for slitage på slidbanen, og skift til et nyt dæk, hvis de har brug for lidt kærlighed. Fyld den slangeløse opsætning op ved at fjerne ventilindsatsen og bruge en lille flaske forseglingsvæske til at hælde nogle friske gram punkteringsbeskyttelse på dækket. Sæt ventilindsatsen på igen, og pump op igen til det ønskede dæktryk. Brug et par minutter på at kontrollere dine eger – egerne bliver ofte glemt i løbet af cykelsæsonen, så giv dem et hurtigt tjek, og tilspænd dem, der føles lidt løse, med hånden.

7. Skift op og ned

Skift gennem kassetten fra top til bund og bund til top for at sikre, at alt skifter præcist. Hvis det ikke gør, skal du justere grænserne på gearskifteren, så den passer, eller tage den med ind i cykelforretningen, så den kommer til at skifte helt rigtigt.

cykelværktøj på væggen

Find den rigtige cykelholder til bilen, så det er nemt og hurtigt at tage cyklen med til sporet uden at få mudrede dæk ind i bilen.

en flaske med cykelsmøremiddel

Vinterkørsel kan være hårdt for kæde og pakninger. Giv din cykel noget tiltrængt kærlighed med cykelsmøremidler og opløsningsmidler, der kan modstå elementerne.

flaske med dækforseglingsvæske til slangeløs

Find den rigtige cykelholder til bilen, så det er nemt og hurtigt at tage cyklen med til sporet uden at få mudrede dæk ind i bilen.

cykelreparationsstander

Find den rigtige cykelholder til bilen, så det er nemt og hurtigt at tage cyklen med til sporet uden at få mudrede dæk ind i bilen.

8. Bremsekraft

Fjern bremseklodserne fra bremsecaliperne, og efterse dem for slitage. Hvis klodserne har et glaseret udseende, skal du bruge lidt fint sandpapir til at opkradse overfladen på dem og fjerne belægningen. Kontrollér, hvor tykke bremseklodserne er – hvis ribberne på bremserne stikker længere ud end bremseklodsen, er der sandsynligvis kun et par ture tilbage i dem, og det er tid til at udskifte dem med et nyt par.

9. Pump it up

Det er usædvanligt at miste meget luft eller luft overhovedet i affjedringen i løbet af sæsonen, men det er altid en god idé lige at kontrollere det, mens du har din cykel i butikken. Kontrollér trykket i gaflen og baghjulsaffjedringen ved hjælp af en affjedringspumpe, og foretag de nødvendige justeringer af affjedringen. Slut af med at give din affjedring et hurtigt tjek med lidt affjedringsspray på gaffelbenene for at sikre en glat overflade og holde tingene kørende.

10. Husk lejerne

Polér de vigtigste lejer på cyklen, så du får en mere jævn køretur. Kørsel om vinteren giver masser af snavs, og hvis du holder skidtet væk, forlænger du levetiden for dine komponenter. Træk i pedalarmen for at rengøre krankboksen, og tag gaflen af for at rengøre alle lejerne i headsettet, og smør dem derefter, så de er klar til de frosne trails forude.

mekaniker arbejder på cykel i butik

https://www.trekbikes.com/fi/fi_FI/py%C3%B6r%C3%A4ilyvarusteet/py%C3%B6rien-lis%C3%A4varusteet/py%C3%B6rien-ty%C3%B6kalut-ja-huolto/c/E319/

At tage sig tid til at skrue lidt på cyklen er en god måde at bruge tiden uden for sæsonen på. Det gør dig klar til et bedre forår, beskytter din cykel på vinterturene og giver dig lidt tid til at lære alle de irriterende lejer at kende og forhindrer uønskede knirkelyde de kommende måneder. Giv lidt kærlighed, og få masser af gode ture forude.

Har vi glemt noget? Fortæl os dine bedste tips til vintervedligeholdelse i kommentarfeltet!

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.