Din guide til elcykler Får mere at vide om, hvordan du får et boost i hverdagen

Din guide til elcykler Får mere at vide om, hvordan du får et boost i hverdagen

Med en elcykel kan man klare flere ting og komme længere omkring, end de fleste tror. Og ikke mindst have det sjovt undervejs! I det følgende vil vi komme ind på nogle af de emner, vi dækker i vores omfattende guide til elcykler, inkl. deres fordele, hvordan de fungerer, hvilken type, du skal vælge, hvordan man kører sikkert på elcykel og hvordan man passer og plejer dem. Du kan finde vores komplette guide til elcykler her og se vores sortiment her.

Hvad er nogle af fordelene ved elcykler?

Der findes en elcykel til enhver, uanset om man ikke har haft en cykel i årevis, er ved at komme sig efter en skade, vil kunne følge med hurtigere ryttere eller bare vil have en god oplevelse på hver eneste cykeltur. Elcykler giver medvind på cykelstien, kan lastes med tungere oppakning og hjælper med at spare på bilturene. Og du får stadig fordelene ved en traditionel cykel! Med en elcykel får du mere motion, frisk luft, frihed fra trafikpropper og meget mere.

Få mere at vide

Hvordan fungerer elcykler?

Elektriske cykler (også kaldet elcykler eller cykler med elektrisk assistance) fungerer ved at en elmotor og et batteri hjælper dig med at drive cyklen fremad. Batteriet giver strøm til motoren, og du styrer mængden af drivkraft fra systemet med en controller, som typisk er monteret på styret.. De to mest almindelige metoder til at overføre kraft fra motorsystemet til cyklen er med pedalassistance eller speederstyring.

På elcykler med pedalassistance bestemmer du, hvor meget systemet skal hjælpe til. Denne assistance er kun til stede, når du træder i pedalerne. Elmotoren forstærker din trædekraft i pedalerne helt naturligt, så det er som at køre på en almindelig cykel – bare med den forskel, at det føles som at have superstærke ben!

Få mere at vide om, hvordan elcykler fungerer

Få mere at vide om elcyklernes indretning og dele

Hvor hurtige er elcykler?

En elcykels hastighed afhænger af motorens ydelse og konstruktion samt den maksimale fart, som den lokale lovgivning tillader for elcykler. De fleste elcykler i Danmark giver assistance op til 25 km/t. Hurtige elcykler, også kaldet Speed Pedelecs, har særlige motorer, som giver assistance op til 45 km/t.

Man kan stadig godt cykle hurtigere end sin cykels maksimale assistancehastighed, fx når man suser ned ad bakke, men motoren vil ikke længere yde assistance, når hastigheden kommer over 25 hhv. 45 km/t. Under 25 (eller 45) km/t er farten afhængig af det aktuelle gear, hvor meget man træder i pedalerne og det valgte assistanceniveau. Forskellige niveauer hjælper med at få mere fart på ved at yde en højere kraft. For eksempel vil en Turbo-indstilling give det højeste assistanceniveau og hjælpe mest til en høj fart.

Få mere at vide

Hvor lang rækkevidde har en elcykel?

Det generelle estimat af rækkevidden for en elcykel varierer fra 30 til 150 km på en enkelt opladning. Ja, det er et meget bredt estimat! Årsagen er, at en elcykels rækkevidde afhænger af mange faktorer og kan være ret indviklet at beregne. Visse faktorer har du kontrol over, og andre ikke. Kontrollérbare faktorer er bl.a. størrelse af batteriet, motorens effektivitet, det valgte niveau af motorassistance samt hvor meget vægt, der er på cyklen. Ukontrollérbare faktorer er bl.a. vind, vejr, temperatur og terræn. Vi anbefaler at du bruger et værktøj til beregning af elcyklers rækkevidde, hvis du vil finde frem til et mere præcist estimat for din elcykel.

Få mere at vide

Hvilken elcykel skal jeg vælge?

Det første skridt på vejen til at finde den perfekte elcykel er at tænke over, hvilken slags cykling du mest kommer til at foretage dig. Ligesom med traditionelle cykler er forskellige typer elcykler lavet til forskellige formål, som fx mountainbiking, cykling i byen, daglig pendling eller landevejscykling.

Find din elcykel

Elektriske hybrid- og pendlercykler

Disse elcykler giver dig et ekstra kraftoverskud, så du kan cykle længere, fragte mere, køre mindre i bil og have det sjovt med venner og familie.

Find elcykler til cykelpendling

Elektriske landevejscykler

Landevejscykler med elmotor gør det muligt at følge med hurtigere grupper og udfordre sig selv til at cykle længere. Desuden giver de et strategisk skub på de hårdeste bakker.

Find elektriske landevejscykler

Elektriske mountainbikes

På en e-MTB får du kræfterne til at udforske flere spor og køre flere omgange end nogensinde før. Du kan komme op ad de stejleste bakker, som var du din egen shuttlebus.

Find el-mountainbikes

Sådan vedligeholder du din elcykel

Elcykler kræver ikke meget mere vedligeholdelse end en traditionel cykel. Det vigtigste er, at man skal passe godt på batteriet, ligesom med en bærbar computer eller en mobiltelefon. Og så skal man benytte en kvalificeret cykelmekaniker, som har erfaring med elcykelsystemer. Se vores guide og lær hvordan du holder din elcykel ren, vedligeholder den, opbevarer den og meget mere.

Få mere at vide

Sådan cykler man på en elcykel

Det er skønt at pendle eller bare cykle for sjov på en elcykel. Du kan have mere med, mens du sveder mindre, du cykler hurtigere med mindre besvær end på en traditionel cykel, og du skal ikke bekymre dig om trafikpropper og parkeringsbøder. Og så er du ude i den friske luft og får motion.

Ligesom på en traditionel cykel er det en fordel at vide, hvordan du kan cykle og pendle sikkert på en elcykel. I vores guide dækker vi alt fra, hvordan du optimerer din elcykels rækkevidde til tips om sikrere cykling i hverdagen og hvordan du kan beskytte din elcykel.

Få mere at vide

Elcykler – spørgsmål og svar

Overvejer du at købe en elcykel? Læs de mest almindelige spørgsmål og svar her.
Læs mere

About the Author: Trek