Maastotaidot, joita voit opetella tasaisella alustalla Harjoitteita ja taitoja parkkialuetta ja pihatietä varten

Maastotaidot, joita voit opetella tasaisella alustalla Harjoitteita ja taitoja parkkialuetta ja pihatietä varten

Tietyt tärkeät maastopyöräilytaidot tekevät suuren vaikutuksen maastossa ajamiseen. Sellaisten taitojen oppiminen lenkin lomassa voi olla jopa riskialtista. Sen sijaan, että yrittäisit oppia kaiken lenkillä olessasi, voit opetella seitsemän hyödyllistä ajoteknistä taitoa erikseen omassa pihassasi tai parkkipaikalla.

Kun lenkkikaveri myöhästyy sovitusta ajasta (taas) tai sinulla on vain vähän aikaa, sinulla on hyvä tilaisuus kokeilla pyörääsi ja kehittää taitojasi. Teknisten kikkailujen hallitseminen tasaisella alustalla on hyvä tapa ulkoilla hieman, lämmitellä lenkkiä varten ja valmistautua seuraavaan maastorymyämiseen. Hakeuduimme Pink Biken Christina Chappettan @cchappetta1 seuraan opettelemaan perusteet taidoille, joita voit terävöittää pysäköintialueella. Trial-tyyppiset kikkailuista tiukissa mutkissa on oikeasti hyötyä ja kaverille on tietenkin hienoa näyttää temppuja, kun hän vihdoin ilmaantuu.

Sen sijaan, että pyörittelet peukaloitasi odottaessasi lenkkikaveriasi, ota pyöräsi telineestä, tarkista rengaspaineesi ja ryhdy harjoittelemaan seuraavaa seitsemää taitoa. Ne kehittävät pyöränhallintaa röykkyisissä nousuissa ja kivisissä mutkissa. Aika kuluu kummasti ja kehosi on valmis lenkille heti ensimetreistä lähtien.

1. Etupyörän nostot ja kevennykset
Tärkeä hallita jyrkissä ja teknisissä nousuissa. Keskittyminen etupyörän nostoihin pysäköintialueella tekee liikkeestä ajon aikana niin paljon helpompaa ja luonnollisempaa. Harjoittele asettamalla keppi merkiksi kohdasta, josta haluat tehdä etupyörän noston. Rullaa keppiä kohti pitäen kehoasi hyvässä neutraalissa asennossa pyörän päällä ja painopisteesi aavistuksen verran edessä. Paina haarukkaa niin, että jousitus painuu ja nosta sitten etupyörää ylös ja kepin yli. Kun olet kepin ja noston ajoituksen kanssa sinut, nosta vaikeutta nopeustöyssyn tai reunakivetyksen avulla.

2. Takapyörän nostot
Tästäkin taidosta on eniten hyötyä tiukoissa mutkissa ja teknisissä nousuissa. Takapyörän nostaminen, kun liikut liukkaiden ja märkien kivien yli, minimoi luistamisen ja lisää hallintaa. Käytä apuvälineenä samaa keppiä kuin etupyörän nostojen kanssa ja asetu neutraaliin asentoon pyörän päällä, kantapäät alhaalla. Kun lähestyt keppiä, anna etupyöräsi rullata sen yli ja käytä kauhaisevaa liikettä tuomaan takapyöräsi ylös ja tikun yli – kauhaiseva liike on erityisen tärkeää, kun ajat avopolkimilla, muuten ehkä onnistut vain hyppäämään jaloillasi polkimien päällä. Aivan kuin etupyörän nostojen kanssa, harjoittele tätä liikettä, kunnes se tuntuu mukavalta, ja nosta sitten vaikeustasoa nopeustöyssyn tai reunakivetyksen avulla.

Ajaja keulii maastopyörällään pysäköintialueella, jonka takana on graffitiseinä
Ajaja tekee stoppie-pysähdyksen maastopyörällään pysäköintialueella, jonka taustalla paljon graffiteja

3. Keuliminen
Keuliminen on etupyörän noston täydentäjä. Se on hauska esitellä tekniikkatemppuna ja vielä hauskempaa tehdä maastossa, kun sinun pitää saada etupyörä ylös ja esteen yli. Valmistaudu keuliminseen rullaamalla kevyellä vaihteella, mutta ei niin kevyellä, että joudut polkemaan tiuhaan. Pidä käsivarret ojennettuina ja rintakehäsi avoimena. Vedä ohjaustankoa taakse ja käytä takajarrua hallitsemaan, miten paljon taakse nojaat, antaen jarrulle kevyen napautuksen, kun sinun pitää tuoda etupää takaisin alas. Käytä aikaa jarrujen modulaation harjoitteluun hallitaksesi keulimistasi poluilla.

4. Kapeat ”sillat” ja pitkospuut
Helposti pysäköintialueella harjoiteltava tekniikka on miten ajetaan pitkospuita ja muita kapeita, usein puisia, rakennelmia. Pudota satulaa hieman, jotta kehosi saa enemmän liikkumatilaa pyörän päällä ja tasapainoilu on helpompaa. Valitse sitten pysäköintialueen viiva seurattavaksi. Pidä rintakehäsi ylhäällä ja silmäsi keskittyneenä menosuuntaan, ei eturenkaan alle. Jos pysäköintialueen viivat tuntuvat liian kapeilta, kokeile nopeustöyssyn harjaa saadaksesi hieman enemmän leveyttä – sitä paitsi sen pyöristetty ja nostettu profiili antaa hieman aidomman tuntuman maastossa ajosta.

5. Paikallaan tasapainoilu (track stand)
Huipputaito tasapainon kehittämistä varten. Paikallaan tasapainoilu on kätevä taito poluilla, se antaa sinulle lisää varmuutta pyörän hallintaan, kun sinun pitää pysähtyä ja arvioida ajolinjan valintaa. Harjoittele paikallaan tasapainoilua lukitsemalla jarrusi ja kääntämällä ohjaustankoa puolelta toisella tasapainon ylläpitämiseksi. Tee siitä kisa kaverin kanssa – tasapainotelkaa paikallaan ja katsokaa, kumpi pitää tasapainonsa pidempään ja laittaa jalkansa maahan viimeksi.

6. Stoppiet (etujarrulla pysäytys)
Stoppiet ovat hyvä keino harjoitella etujarrun hallintaa ja painon siirtämistä pyörän päällä. Rullaa eteenpäin ja jarruta riittävästi etujarrulla etupyörän pysäyttämiseksi, älä koske takajarruun. Kehosi ja pyörän takaosa nousevat ilmaan, kun taas ohjaustanko ja etupyörä pysyvät paikoillaan. Jos takapää nousee liikaa, vapauta etujarrua vähän, niin tulet takaisin alas. Kun pääset jyvälle tästä liikkeestä, yritä takapään kiertämistä, kun se on ylhäällä, liikkuen myötä- tai vastapäivään etupyöräsi ympäri. Tämä on erittäin hyödyllinen taito, kun sinun pitää käyttää trial-liikkeitä tiukoissa mutkissa.

7. Kaarreajo
Valmistele itsellesi pujottelurata pysäköintialueella asettamalla keppejä niin lähelle tai kauas toisistaan kuin haluat ja pujottele sitten niiden välissä. Aseta yhdistelmä vaihtelevia etäisyyksiä ja säätele nopeuttasi hallitaksesi nopeammat käännökset ja tarkemmat linjat polulla.

Hymyilevä ajaja tekee teräsmiestempun pyörällään

Hallitsetko jo nämä seitsemän?

Miksi lopettaisit tähän, kun voit ottaa käyttöön kaikki parhaat temppusi seuraavissa bileissä! Kikkaile ja kokeile supermania, flying eaglea tai Ferris wheeliä, nappaa mahtava instagram-kuva ja tägää @trekbikesfinland sosiaalisessa mediassasi. Älä ota asioita liian vakavasti ja vaikka lenkki ei ulottuisi kotipihaa pidemmälle, nauti.

Onko muita taitoja, joihin haluaisit keskittyä pysäköintialueella? Kerro meille niistä kommenteissa.

Tietoa kirjoittajasta: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.