Viikossa lisää nopeutta poluille Kehitystä ei välttämättä tapahdu yön yli, mutta entäs viikossa?

Viikossa lisää nopeutta poluille Kehitystä ei välttämättä tapahdu yön yli, mutta entäs viikossa?

Kaikki toivomme että voisimme yhtäkkiä eräänä aamuna herätä tekemään uudet henkilökohtaiset ennätyksemme, mutta todellisuudessa kehitys vaatii aikaa. Mutta jos aika ei ole puolellamme, onko mahdollista tulla nopeammaksi ajajaksi viikossa?

Vaikka jotkut ajajat luottavat onnensukkiensa tuomaan vauhtiin kisapäivinä, emme kuitenkaan voi luottaa saavamme taikauskon avulla johdonmukaista tulosvauhtia. Pärjäämme paremmin ja tasaisemmin tuloslistoilla kun teemme määrätietoisesti työtä pidemmällä aikavälillä. Mutta jos aika on kortilla, voit keskittymällä oikeisiin asioihin saavuttaa merkittävää kehitystä vain seitsemässä päivässä. Otimme yhteyttä Pinkbiken Christina Chappettaan @cchappetta1, ja hän näyttää mihin asioihin kannattaa keskittyä saavuttaaksemme mahdollisimman suuret kehitysaskelet silloin, kun aika on kortilla ja nopeus tavoitteena. Omistautumalla rakentamaan oikeita tekniikoita, voit jopa lyhyessa ajassa kehittyä isoin askelin.

Kuinka tulet nopeammaksi ajajaksi viikossa

Ensi alkuun pitää pystyä mittaamaan sitä, oletko todella saanut lisää nopeutta. Sinun on siis hyvä pistää pystyyn jonkinlainen koejärjestely sen määrittämiseksi, muuttuvatko nopeimmat aikasi pitkällä aikavälillä. Alla olevan harjoituksen avulla voit määrittää nykyisen nopeutesi ja myös nähdä kehityksesi viikon päätteeksi.

1. Valitse sopiva polku etenemisesi mittaukseen

Jos haluaa saavuttaa kehitystä viikossa, tärkeintä on olla pohja-aika ja pitäytyä samassa koejärjestelyssä koko ajan. Et voi vertailla nopeutesi kehitystä, jos vaihdat polkua kesken prosessin, joten pysy samalla reitillä koko viikon.

2. Ota kaveri mukaan

Paras tapa kehittyä pyöräilijänä on saada siihen vähän ulkopuolista näkökulmaa. Tämä tarkoittaa jonkun sellaisen mukaan ottamista, joka on vähän sinua nopeampi ja jolla on näkemystä parempien ajolinjojen sekä tekniikoiden valinnasta, joiden avulla hoidat tehokkaammin erityisen hankalat paikat.

Mutta kyse ei ole pelkästään vinkkien saamisesta kavereilta. Ajo-olosuhteet voivat muuttaa nopeuttamme merkittävästi. Jos aloituspäivänäsi alusta on kuiva ja tarjoaa vuoden parasta pitoa, ja viimeinen harjoituspäiväsi onkin liukas ja märkä, voi lopputuloksesi olla kehityksestä huolimatta hitaampi… Kun ajat ystävän kanssa, voit saada tarkemman kuvan kehittymisestäsi vertailemalla molempien aikoja ja laskemalla oma aikasi hänen aikansa prosenttiosuutena – tarvitaan vain vähän matikkaa avuksi.

Jokaisen kellotetun reittiosuuden jälkeen jaa ystäväsi aika omalla ajallasi, niin saat laskettua minkä prosenttimäärän olet nopeampi tai hitaampi kuin ystäväsi. Jos tiedät että ensimmäisenä päivänä olet ollut 8 % ystävääsi hitaampi, on helpompaa nähdä miten olet viikon aikana edistynyt vaikka olosuhteet olisivatkin muuttuneet.

Tässä on pikakaava nopeutesi laskemiseen ystäväsi nopeuden prosenttiosuutena:

Ystäväsi aika sekunneissa = X

Sinun aikasi sekunneissa = Y

Aikojen erotus = Z

Kaava: X / Y = Z

Esimerkki:

Ystäväsi aika = 97 sekuntia

Sinun aikasi = 103 sekuntia

97 / 103 = 0,94

Siirrä pilkkua kaksi kertaa oikealle, niin saat desimaaliluvusta prosenttiluvun. Näin huomaat että nopeutesi on 94 % ystäväsi nopeudesta, eli toisin sanoen olet tässä vaiheessa 6 % tätä hitaampi.

Miksi tämä on tärkeää?

Tiedämme että ajo-olosuhteet voivat muuttua, mutta prosentuaalinen ero sinun ja ystäväsi aikojen välillä edustaa nopeuttasi. Jos olosuhteet muuttuvat viikon kuluessa, tämä vaikuttaa sekä sinun että ystäväsi ajoihin, mutta jos pystyt kuromaan kaulaa 8 %:sta 6 %:iin, tiedät että ajosi on tullut nopeammaksi, vaikka olosuhteet hidastaisivat menoasi.

3. Uusi standardi

Vedä kaverisi kanssa harjoituskierros, että saisitte tuntumaa polkuun ennen kuin poljette menemään täydellä teholla. Kun harjoituskierros on paketissa, koita ajaa sama reitti läpi kovinta mahdollista vauhtia ja kellota aika tähdäten omaan huippusuoritukseesi. Merkkaa aikasi ylös ja käytä yllä annettua pikakaavaa nopeutesi laskemiseen ystäväsi nopeuden prosenttiosuutena. Pidä merkinnät tallessa, niin tiedät minkä pohjan asetit, sitten kun viikon päästä lähdet taas vauhtiin.

4. Jaa se osiin

Voi olla hankalaa lähteä tarkkailemaan koko reittiä, kun etsitään parantamisen paikkoja, mutta reitin voi jakaa lyhyempiin osiin, niin siitä tulee yksinkertaisempaa. Ajattele reittiä neljänä tai useampana segmenttinä – sen pituudesta riippuen – joita rajaavat määrätyt maamerkit (kuten polkujen risteys, käyrä puu tai polun piirteet), niin voit kunnolla ottaa huomioon mikä kohde sijaitsee missä, missä järjestyksessä ne tulevat, mitä niiden jälkeen ja niitä ennen tulee, ja missä kohtaa ajosi sujui erityisen hyvin ja missä kaipaat vielä työtä.

5. Tilaa kehitykselle

Jos sinulla on mahdollisuus käyttää GoProta tai muuta kameraa, käytä sitä kuvaamaan materiaalia jokaisesta ajosta – näin saat tietoa missä menetät nopeutta, missä saat juuri oikean tekniikan kohdalleen, ja missä tarvitset vielä harjoitusta. Jos sinulla ei ole kameraa, ei huolta, koita vain pitää mielessäsi miltä ajo vaikuttaa tai pyydä ystävääsi seuraamaan ajoasi takaa päin. Pistä muistiin ajosi tuntuma ja miten muut näkivät ajosi.

Vaikuttiko yläosuus erityisen rankalta ja kivuliaalta?

Ehkä lukitsit kyynärpääsi rytyyttäessäsi kivikossa sen sijaan että olisit myötäillyt polkua?

Et ole varma missä paras ajolinja menee juurakkoisessa jyrkässä kaarteessa?

Pistä muistiin alueet, jotka aiheuttivat viivästyksiä, ja aja niitä muutamia kertoja. Koita seurata ystävääsi näiden osuuksien läpi kerran tai pari, niin voit tarkkailla hänen linjanvalintaansa ja miten hän eri tavalla suhtautuu maastoon. Ajakaa vuorotellen edellä ja perässä, niin voit harjoitella ystäväsi linjan valintaa, tai voit saada ohjeita ja näkökulmaa kun hän tarkkailee ajoasi.

6. Harjoitus tekee mestarin

Vanhassa sananlaskussa on perää, ja pitkä kokemus maastossa on suurin tekijä, joka voi parantaa ajoasi. Viikossa voit tehdä työtä reitin jokaisen osuuden hallitsemiseksi kunnes tunnet ajosi itsevarmaksi ja sujuvaksi. Aja hankalat kohdat erikseen, sido ne sitten yhteen osuuksiksi ja lopuksi tuo kaikki segmentit mukaan yhtenäisiksi alusta loppuun kulkeviksi reiteiksi. Älä pelkää pyöräsi tunkkaamista välillä, jotta pääset kunnolla keskittymään ajoasi hidastaviin kohtiin.

7. Merkitse etenemisesi, valmiina, nyt

Kun olet viimeistellyt viikon verran tiukkaa treeniä ja tarkkaan mietittyjä ajolinjoja, on aika testata kehitys. Kutsu paikalle kaverisi, jonka kanssa ajoit ensimmäisenä päivänä, ja suunnatkaa takaisin polulle. Ottakaa taas harjoituskierros päivän olosuhteisiin tottumiseksi, ja toistakaa sama ajoitusmenettely kuin ensimmäisenä testipäivänä. Laskekaa numerot Vaiheen 2 kaavalla, niin saatte selville uuden aikasi ja ystäväsi uuden ajan prosenttisuhteen.

Miten meni? Olitko nopeampi viikon jälkeen?
Kerro meille kommenteissa!

Tietoa kirjoittajasta: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.