Hyvä tietää ennen ensimmäistä endurokisaasi Näin ajat enduroa adrenaliinin täyteisistä alamäistä keuhkoja repiviin siirtymiin

Hyvä tietää ennen ensimmäistä endurokisaasi Näin ajat enduroa adrenaliinin täyteisistä alamäistä keuhkoja repiviin siirtymiin

2021 Enduro World Series, Canazei, Italia

Endurokilpailu on yksi maastopyöräilyn vaativimmista alalajeista. Se koettelee meitä niin henkisesti kuin fyysisesti ja haastaa kestävyytemme. Kilpailuihin kuuluu kaikkia ajotaitoja koettelevia alamäkiosioita sekä pitkiä ja uuvuttavia siirtymiä etappien välillä.

Mutta vaikka enduro on haastavaa, se luultavasti on myös hauskin maastopyöräilyn kilpailumuoto. Se testaa kykyjäsi kokonaisvaltaisesti ja antaa sinun nauttia pidemmistä ajomatkoista. Siinä on omat nyanssinsa, joten käännyimme endurokuski Christina Chappettan (@Cchappetta1) puoleen ja kysyimme häneltävinkit, joilla ensimmäisen endurokilpailun osallistuminen helpottuu.

Mitä enduro oikein on?

Maastopyörillä ajettava endurokilpailu tarkoittaa kisaa, joka on jaettu useisiin erikoiskokeiksi kutsuttuihin etappeihin. Alamäkeen ajettavista erikoiskokeista mitataan aika kun taas alamäet toisiinsa yhdistävistä siirtymätaipaleista aikaa ei mitata. Useimmat endurokilpailut alkavat siirtymällä, joka vie ensimmäisen alamäen huipulle, ja päättyvät viimeiseen alamäkietappiin. Kilpailun jälkeen voittaja määritetään laskemalla yhteen kunkin ajajan erikoiskokeiden ajat ja selvittämällä niiden perusteella kenellä on nopein kokonaisaika.

Jotkut endurokilpailut voivat olla nopeita suhteellisen helpoilla siirtymillä ja lyhyillä alamäkiosuuksilla, kun taas toiset voivat kestää yli kuusi tuntia sisältäen raskaita ylämäkiä ja pitkiä, teknisiä alamäkietappeja. Tutustu paikalliseen kisatarjontaan ja etsi kilpailu, joka sopii omiin kykyihisi.

Siirtymät

Useimmat kilpailut alkavat siirtymällä, joka vie ensimmäisen alamäkietapin huipulle, ja loput siirtymätaipaleet kulkevat jokaisen alamäkietapin juurelta taas seuraavan huipulle. Siirtymätaipaleilta ei mitata aikaa, mutta yleensä niillä on maksimiaika, jolla varmistetaan että kilpailu etenee tehokkaasti. Tämän vuoksi siirtymiä ei kannata ajaa liian hitaasti.

Joissain kisoissa voidaan käyttää lähtöaikoja, jolloin jokaisen ajajan on aloitettava seuraava alamäkietappinsa. Ole siis selvillä, täytyykö mäen huipulla olla tiettyyn aikaan vai onko kyseessä vapaamuotoisempi kilpailu. Saapuminen myöhässä määrättyyn lähtöaikaan voi johtaa hylkäykseen tai aikasakkoon. Monissa kisoissa ei käytetä määrättyjä lähtöaikoja, ja se voi tarjota hauskan mahdollisuuden ylämäkien nousemiseen suuremmalla joukolla kisakumppanien kanssa kivassa tunnelmassa.

Tutustu rataan, jotta tiedät siirtymätaipaleiden pituudet ja paikat, joissa kävely on pyöräilyä parempi vaihtoehto.

Endurokävely

Ensimmäisessä endurokisassasi näet todennäköisesti osan kokeneimmista ja hyväkuntoisimmista ajajista kävelevän etappien välit. Tämä on erinomainen keino energian säästämiseen, ja se voi olla erityisen tärkeä, jos edessä olevat alamäet ovat hyvin teknisiä, pitkiä ja vaativat räjähtävää voimaa vauhdin ylläpitoon. Seuraavan lähdön aloitusajan tietämisen ohella sinun kannattaa tehdä kaikki voimiesi säästämiseksi, vaikka se tarkoittaisi pyörän kantamisharjoitusta.

Alamäkietapit

Tervetuloa hauskan ajamisen pariin. Alamäkietapeilta mitataan aikaa, joten ota itsestäsi kaikki irti ja polje jokaisessa mahdollisessa tilanteessa.

Ajat ja matkan pituudet voivat vaihdella alamäkiosuuksilla erittäin paljon. Jotkin etapit ovat nopeita kolmen minuutin pyrähdyksiä, joissa sinun on painettava niin kovaa kuin pystyt heti lähtöportista päästyäsi. Toiset etapit taas voivat kestää jopa puoli tuntia, mikä vaatii energiankäytön hallintaa ja polkemispaikkojen suunnittelua sekä sen pohtimista, miten saat ajettua mahdollisimman tehokkaasti vauhtia ylläpitäen.

Aja vahvuuksiesi mukaan. Jos olet hyväkuntoinen ja sinulla on kestävyyttä, hyödynnä pitkät alamäet ja polje kovaa tasaisemmilla osuuksilla lisätäksesi nopeutta. Jos olet tekninen ajaja, anna kaikkesi, kun poluilla on paljon juuria ja isoja kiviä.

Ruokailualueet

Ota selvää, onko reitillä ruokailualueita ja niiden sijainnit, sillä se auttaa sinua tietämään, mitä sinun kannattaa pakata mukaasi. Jos kuljet ruokailualueiden ohi useita kertoja päivän aikana, voit selvitä hieman pienemmällä pakkaamisella. Sinun kannattaa kuitenkin varmistaa, että pärjäät omillasi mahdollisen väsähtämisen estämiseksi.

Ota mukaasi helposti syötäviä eväitä, joista saa hyvin energiaa, kuten energiapatukoita ja energiakarkkeja. Pidemmille ajomatkoille voit pakata jopa voileivän. Syö aikaisessa vaiheessa ja usein. Kisapäiviä ei ole suunniteltu normaalien ruokailuaikojen ympärille, joten muista nauttia riittävästi kaloreita kilpailun aikana, jotta energiatasosi ei romahda kriittisellä hetkellä.

Ota mukaasi myös runsaasti vettä sekä elektrolyyttejä tehostaaksesi nesteytystä ja nopeuttaaksesi palautumista.

Huoltopisteet

Reitillä mahdollisesti olevat huoltopisteet voivat olla avuksi, mutta mukaan kannattaa silti ottaa kaikki, mikä voi tulla tarpeeseen. Suosittelemme ottamaan mukaan monitoimityökalun, renkaan paikkatulppia, käsipumpun, CO2-patruunan ja -pumpun, ketjutyökalun ja ketjulukon, nippusiteitä ja ylimääräisen takavaihtajan korvakkeen, joiden avulla on helppo tehdä pikakorjauksia.

Huoltopisteellä voi olla tarvikkeita joihinkin korjaustoimiin, mutta isoja osia niistä ei todennäköisesti löydy. Jos siis tarvitset tiettyjä osia, jotka ovat ajamisen kannalta ratkaisevia, ota ne mukaasi.

Pukeutuminen

Valitse ajoasuksi itsellesi mukavin kokonaisuus. Suosittelemme ajopaitaa, ajoshortseja ja bib-ajohousuja, joissa on taskuja varusteille, sekä eri kehonosien suojia sekä käsineitä. Ja tietysti myös kypärää.

Endurossa kypärät ovat usein säänneltyjä, joten muista kiinnittää huomiota myös pienellä kirjoitettuun osaan ilmoittautuessasi kilpailuihin. Joissain kilpailuissa vaaditaan fullface-kypärä kun taas toisissa voi kilpailla avokypärällä. Suojauksen kanssa kannattaa aina pelata varman päälle, ja koska kisapäivinä ajetaan usein mahdollisimman nopeasti ja pyörällä tehdään aggressiivisia liikkeitä, suosittelemme fullface-kypärän käyttöä joka kerralla.

Käytä aina ajolaseja. Laskettelutyyppiset ajolasit ovat mukavat fullface-kypärän kanssa, mutta kevyemmät ajolasit sopivat ihanteellisesti kuumille päiville, jolloin laskettelutyyppiset ajolasit voivat huurtua.

Ajanottojärjestelmät

Tuntemalla erilaiset ajanottojärjestelmät ja niiden käyttötavat voi helpottaa oman kisansa alkua ja pitää oman ajanottonsa mahdollisimman tarkkana.

Yleisin ajanottojärjestelmä on porttijärjestelmä, joka on helppokäyttöisin. Siinä käytetään ajajaan tai pyörään kiinnitettävää sensoria, joka rekisteröi ajan ajettaessa lähtö- ja maaliportin läpi. Ole varovainen oleskellessasi lähtöportin ympäristössä tällaisen sensorin kanssa, koska liian lähelle siirtyminen voi rekisteröidä lähtöajan kauan ennen varsinaisen kisasuorituksen aloittamista ja kasvattaa kokonaisaikaa.

Toinen yleinen endurokilpailuissa käytetty ajanottomenetelmä on napautusjärjestelmä. Se koostuu sensoreista, jotka on kiinnitetty puihin, pylväisiin tai muihin liikkumattomiin kohteisiin, ja ajajan (yleensä ranteeseen kiinnitetystä) sensorista, jota napautetaan fyysisesti lähtö- ja maalisensoria vasten ajan rekisteröimiseksi. Tämä voi olla haastavaa pitkissä alamäissä, joten harjoittele napauttamista ennen kuin lähdet ykkösetapille, jotta osaat tehdä liikkeen oikein.

Harjoitukset

Kun on aika harjoitella, varmista että osaat kilpailun säännöt. Monissa korkeatasoisissa endurokilpailuissa ajajat saavat tehdä reitillä vain yhden harjoituskierroksen, jotta olosuhteet säilyvät mahdollisimman hyvinä.

Jos tämä koskee kilpailuasi, aja harjoituskierros rauhassa jonkinlaisella nopeudella ja tutki jatkuvasti ympäristöä tutustuaksesi polkuihin. Kun kohtaat teknisiä osioita tai haastavia olosuhteita, käy ne läpi kävellen ja koeta ajaa niistä kaikilla mahdollisilla ajolinjoilla. Vaikka sinulla saattaa olla suosikki, et välttämättä muista, mitä ajolinjaa sinun piti ajaa, kun olet väsynyt useiden etappien ajamisesta. Kaikkien ajolinjojen kokeilu auttaa sinua olemaan valmis kaikkeen eteesi tulevaan. Jos sinulla on mahdollisuus ajaa kisareitti useamman kerran läpi, käytä harjoitteluun aikaa ja aja muutama hyvä kierros tutustuaksesi ajolinjoihin ja maastonmuotoihin.

Hitaus tekee ajosta sujuvan, sujuva ajo takaa nopeuden. Aja harjoituskierroksilla tavallista hitaammin, jotta opit polut niin hyvin kuin mahdollista. Jos sinulla on GoPro tai jokin muu kamera käytettävissäsi, kuvaa ajoreitti tarkastellaksesi sitä myöhemmin kisaan valmistautumisen yhteydessä.

Ota huomioon kisanauhat. Toisin kuin lyhemmissä alamäkiajokilpailuissa, enduroreittiä ei ole merkitty kokonaan kisanauhalla. Monesti kisanauhalla merkitään isoja maastonkohtia, suljettuja ajolinjoja ja jyrkkiä kaarteita sekä varoitetaan jyrkänteiden kaltaisista vaarallisista alueista. Opettele ajamaan siten, että pystyt havaitsemaan kisanauhan näkökenttäsi reunoilla, ja käytä tätä taitoa hyödyksesi.

Lähde kilpailemaan!

Jos olet valmistautunut huolellisesti kisapäivääsi sekä henkisesti että fyysisesti, paras on vielä tulossa. Jäljellä on enää reitin ajaminen, omien voimien säätely ja hauskanpito nauhojen välissä.

Kun ajastin käynnistyy, puske kovaa eteenpäin, säästä aikaa missä voit ja polje!

Onko sinulla vinkkejä ensimmäistä endurokilpailua varten? Kerro meille kommenteissa!

Tietoa kirjoittajasta: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.