Täysjousto vai jäykkäperäinen? Vinkit maastopyörän valintaan Jos mietit, pitäisikö sinun hankkia täysjousitettu vai jäykkäperäinen maastopyörä, niin tämä opas on tarkoitettu juuri sinulle.

Täysjousto vai jäykkäperäinen? Vinkit maastopyörän valintaan Jos mietit, pitäisikö sinun hankkia täysjousitettu vai jäykkäperäinen maastopyörä, niin tämä opas on tarkoitettu juuri sinulle.

Ensimmäiset maastopyörät olivat täysjäykkiä

Maastopyöräilyn alkuaikoina, 1970-luvun Kaliforniassa, kaikki maastopyörät olivat täysin jäykkiä eli niissä ei ollut lainkaan iskunvaimennusta. Vaimennusta tarjosivat ainoastaan leveät renkaat, mikä ei riitä kovin pitkälle epätasaisessa maastossa. 1990-luvulla yhä useammat merkit valmistivat kuitenkin jo jousitettuja maastopyöriä. Aluksi jousitus oli saatavilla vain etuhaarukkaan, mutta pian markkinoille tulivat myös täysjousitetut pyörät.

Täysjousitettujen pyörien kenties uraauurtavimpana mallina pidetään Gary Fisherin RS1-pyörää. Gary, jota pidetään yhtenä maastopyöräilyn keksijöistä, on työskennellyt Trekillä jo vuosia. Useimmat ovat varmasti yhtä mieltä siitä, että tällä on ollut, ja on edelleen, paljon vaikutusta Trekin jousitettuihin maastopyöriin.

Nykyään maastopyörämarkkinoita hallitsee kaksi pyörätyyppiä: etujousitetut maastopyörät eli ns. jäykkäperäiset pyörät ja täysjousitetut mallit. Seuraavaksi opastamme sinua valitsemaan juuri sinun tarpeisiisi sopivan maastopyörän.

full suspension mountainbike

Näin valitset – täysjousto vai jäykkäperäinen?

Jos olet kahden vaiheilla jäykkäperäisen ja täysjousitetun maastopyörän välillä, niin sinun on syytä ottaa huomioon neljä tärkeää asiaa:

1. Missä aiot pyöräillä?

Jos aiot pyöräillä tasaisilla poluilla ja sorateillä, pärjäät hyvin jäykkäperäisellä maastopyörällä. Mutta jos haluat ajaa myös haastavammassa maastossa, paksujen juurien ja epätasaisten kivien yli, hyödyt täysjousitetusta maastopyörästä, joka tarjoaa myös enemmän mukavuutta ja pyöräilyn iloa. Jos taas haluat sekä nopean XC-kilpapyörän että anteeksiantavamman maastopyörän, kannattaa harkita lyhytjoustoista täysjousitettua mallia, kuten Trek Supercaliber tai Trek Top fuel.

2. Miten aiot pyöräillä?

Jos näet pyöräsi liikuntavälineenä, etkä ole erityisen kiinnostunut haastavammista maastoista, jäykkäperäinen maastopyörä voi olla oikea valinta sinulle. Periaatteessa mitä teknisemmin ja nopeammin haluat ajaa, sitä enemmän nautit täysjousitetusta mallista. Jos pidät myös alamäkipyöräilystä, kannattaa ehdottomasti valita täysjousto.
Jos haluat ajaa kaikenlaisissa maastoissa, Trek Slash, Trek Fuel EX ja Trek Remedy ovat loistavia yleispyöriä tähän tarkoitukseen.

3. Mikä on budjettisi?

Maastopyörän hinta määräytyy sen komponenttien mukaan. Koska täysjousitetuissa pyörissä on sekä etu- että takajousitus ja monimutkaisempi runkorakenne, ne ovat yleensä kalliimpia kuin jäykkäperäiset maastopyörät. Hintaerosta huolimatta täysjousitetut pyörät ovat monille itsestään selvä valinta, eikä vähiten siksi, että täysjousto tarjoaa paremman pyöräilykokemuksen haastavammalla alustalla.

4. Kuinka paljon haluat huoltaa pyörääsi?

Jäykkäperäisen maastopyörän rakenne on yksinkertaisempi kuin täysjousitetun maastopyörän. Siksi se on myös kevyempi kuin täysjousitettu pyörä. Jäykkäperäinen pyörä on helpompi säätää eri ajajille sopivaksi, ja se vaatii vähemmän huoltoa ja kunnossapitoa. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei mikään pyörä ole täysin huoltovapaa.

cykel over hovedet

Lopuksi…

Johtopäätöksenä voidaan todeta, että jos haluat tutustua haastavampiin polkuihin, nautit vauhdista kaikilla alustoilla ja kaltevuuksilla ja etsit maksimaalista pyöräilyn iloa, niin silloin sinun kannattaa valita täysjousitettu pyörä. Jäykkäperäisen pyörän etuna on, että se on kevyempi ja siten nopeampi ylämäessä, ja se pärjää loistavasti tasaisemmilla poluilla ja sorateillä. Jos haluat tehdä kaikkesi alamäkikokemuksen maksimoimiseksi, silloin oikea valinta on alamäkipyörä. Tuotevinkkiämme ei tarvitse hakea kaukaa: valitse Trek Session. Se on malli, jolla maailmanmestari Reece Wilson voitti edellisen kerran alamäkiajon maailmanmestaruuden.

Tietoa kirjoittajasta: Trek

Missiomme: Valmistamme vain tuotteita, joita rakastamme, tarjoamme uskomatonta vieraanvaraisuutta asiakkaillemme ja muutamme maailmaa saamalla enemmän ihmisiä pyöräilemään.