Locadian tarina Lastenhoitaja ja naisten säästöryhmän johtaja, joka vie yhteisöään eteenpäin polkupyörän voimalla

Locadian tarina Lastenhoitaja ja naisten säästöryhmän johtaja, joka vie yhteisöään eteenpäin polkupyörän voimalla

Locadia on Hwangen kaupungissa Zimbabwessa asuva kahden lapsen äiti. Hän työskentelee lastenhoitajana ja naisten säästöryhmän johtajana. Locadia kävelee päivittäin noin 10 kilometriä huolehtiakseen perheestään ja yhteisönsä muista perheistä. Hän aloittaa jokaisen päivänsä nostamalla porakaivosta vettä, valmistamalla ruokaa ja tekemällä muita kotitöitä ennen kuin hän aloittaa matkansa töihin jalan.

Locadia johtaa naisten ja lasten hyvinvoinnin parantamiseen tähtäävän vaikuttamistyön kokouksia Hwangessa, ja hän myös vierailee kodeissa, joista on raportoitu lastensuojelun piiriin kuuluvia tapauksia. Alueella, jossa naiset kohtaavat merkittäviä kulttuurisia esteitä koulutuksen, terveydenhoidon ja työllisyyden suhteen, Locadia opettaa naisille, kuinka he voivat muuttaa elämänsä säästämällä rahaa – yhdestä dollarista alkaen. Hän järjestää näissä säästöryhmissä lainapalveluita ja opettaa naisille pienyritysten perustamista.

Tämä on antanut yhä useammille hänen yhteisönsä naisille mahdollisuuden ostaa esimerkiksi vuohia, karjaa ja sementtiä olematta riippuvaisia miehistään.

Locadian on kuitenkin käveltävä pitkiä matkoja – joskus jopa 34 kilometriä – päästäkseen eräiden johtamiensa ryhmien luo. Tämä jättää vähemmän aikaa kotitöille, ja se on pakottanut hänet luopumaan monista välittämistään ryhmistä.

Tämä oli tilanne, kunnes Locadia sai World Bicycle Relief -järjestöltä Buffalo-polkupyörän. Sen avulla Locadia voi kulkea pitkiä matkoja entistä nopeammin ja jatkaa yhteisönsä jäsenten voimaannuttamista.

”Polkupyörän omistaminen antaa valtavasti motivaatiota ja mahdollisuuden tavata useampia ihmisiä yhden päivän aikana”, Locadia kertoo. ”Ehdin sen avulla myös kotiin tekemään ruokaa perheelleni ennen pimeää.”

Koronavirus rasitti Locadian perhettä ja ympäröivää yhteisöä taloudellisesti. Lisäksi turismi, yksi alueen päätulonlähteistä, on vähentynyt. Buffalo-polkupyörä on kuitenkin antanut Locadian kaltaisille naisille mahdollisuuden työntekoon ja osoittautunut tärkeäksi työkaluksi myös muille Locadian perheenjäsenille.

”Mieheni käyttää polkupyörää askareiden hoitamiseen kaukana sekä eläinten ajamiseen pois pieneltä viljelysmaaltamme, mikä on auttanut ruokaturvamme kanssa”, Locadia sanoo.

World Bicycle Relief -järjestön Mobilized Communities -ohjelmamalli edistää pitkäaikaista polkupyörän käyttöä Locadian yhteisön kaltaisissa maaseutuyhteisöissä luomalla kestävää kehitystä tukevan polkupyöräekosysteemin tarvittavassa laajuudessa. Tämä malli antaa paikallisille yhteisöille mahdollisuuden muokata ohjelmaa parhaiten tarpeisiinsa sopivaksi. Malli myös kouluttaa paikallisia mekaanikkoja huoltamaan ja korjaamaan osallistujien polkupyöriä.

”Nyt”, Locadia sanoo, ”voin jakaa tietoni entistä useampien naisten kanssa, jotta he voivat saada paremman elämän.”

Haluatko auttaa Locadian kaltaisia ihmisiä saamaan Buffalo-polkupyörän?

Lahjoitus World Bicycle Reliefille auttaa resurssien puutteesta kärsiviä yhteisöjä saamaan tarvitsemansa työkalut pitkien välimatkojen taittamiseen ja tavoitteidensa toteuttamiseen. Trek lahjoittaa 31.12.2022 asti jokaista lahjoitusta vastaavan summan aina 500 000 dollarin kokonaissummaan saakka.

Lue lisää ja lahjoita nyt

Tietoa kirjoittajasta: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.