Työmatkapyöräilyllä terveemmäksi Oletko harkinnut työmatkapyöräilyä? Onnittelut! Useat tutkimukset osoittavat, että työmatkapyöräily, sähkömoottorilla tai ilman, on erittäin hyväksi terveydelle. 

Työmatkapyöräilyllä terveemmäksi Oletko harkinnut työmatkapyöräilyä? Onnittelut! Useat tutkimukset osoittavat, että työmatkapyöräily, sähkömoottorilla tai ilman, on erittäin hyväksi terveydelle. 

”On helpompaa pyöräillä töihin kuin löytää kalenterista aikaa salitreeneille”, sanoo Lillehammerin Aktivklinikkenin fysioterapeutti Peder Sahlin. 

Pyöräily tuottaa merkittäviä terveyshyötyjä. Monille työmatkapyöräily on lisäbonus, sillä se ei vie ylimääräistä aikaa ja usein jopa säästää aikaa, jos kyseessä on lyhyehkö matka. Lisäksi se on usein hyväksi lompakolle ja ympäristölle. Pyöräilyn terveyshyötyjä on viime vuosina todennettu lukuisissa tutkimushankkeissa. Huomattavimpiin raportteihin kuuluu kaksi laajaa pohjoismaista tutkimusta, jotka osoittavat hyvin selvästi, että työmatkapyöräilyllä on merkittäviä myönteisiä vaikutuksia terveyteen: pyöräily työmatkalla vähentää useiden elintasosairauksien riskiä.

Nainen ja mies ajamassa Trek-sähköpyörillään kaupungissa

Matkan ei tarvitse olla pitkä

Sinun ei tarvitse pyöräillä kovinkaan pitkälle tai ajaa kovaa vauhtia nauttiaksesi näistä terveyshyödyistä. Jo yhden kilometrin mittainen pyöräily alkaa parantaa terveyttä. Se vähentää lihavuuden, korkean verenpaineen, korkean kolesterolin ja diabeteksen riskiä. Nämä tekijät ovat yleensä myös suurimmat syyt sydän- ja verisuonitauteihin, jotka ovat mm. Ruotsin yleisin kuolinsyy.  

Eräässä tutkimuksessa seurattiin 23 732:ta ruotsalaista 10 vuoden ajan. Kun tutkimus saatiin päätökseen, tutkijat pystyivät osoittamaan merkittävän eron työmatkapyöräilijöiden ja passiivisten liikennemuotojen (auto tai julkinen liikenne) käyttäjien välillä.

”Pyöräilyn terveyshyödyt näkyvät jo lyhyemmillä matkoilla. Mitä pidempään tutkimukseen osallistujat pyöräilivät, sitä suuremmat terveyshyödyt kuitenkin saavutettiin. Mielenkiintoista on, että vaikutukset olivat suurimmat niillä, jotka eivät olleet aiemmin liikkuneet”, Peder Sahlin kertoo.

Nainen ajamassa Trek-sähköpyörällään pitkin rantakatua

Terveys kohenee myös sähköpyörällä

Toisin kuin saattaa kuvitella, myös sähköpyörällä pyöräilyllä on terveyttä edistäviä vaikutuksia. Jalat, hapenottoelimistö ja sydän tekevät töitä kuten tavallisella pyörällä ajaessasi. Sähköpyörän valitseminen kuitenkin tarkoittaa, että voit itse säädellä pyöräilyn kuormittavuutta olosuhteita, matkaa ja omaa kuntoasi vastaavaksi. Sähköpyöräilyn tuottama hyöty korostuu siinä, että sen käyttö madaltaa työmatka- tai arkipyöräilyn kynnystä niille, jotka epäröivät, koska työmatka on mäkinen tai pitkä. Kun ajaminen on miellyttävämpää ja tiedät saavasi sähköavustukselta tukea tarvittaessa, pyörä on helpompi valita auton sijaan yhä useammalle matkalle. Sähköpyöräilyn ansiosta kaikki voivat helpommin saavuttaa pyöräilyn tarjoamia terveyshyötyjä. 

Helpompaa kuin salilla käyminen

Toinen, tanskalaiseen aineistoon perustuva tutkimus osoittaa, että jo yhden tunnin pyöräily viikossa vähentää sydänsairauksien riskiä. Pyöräily siis edistää terveyttä, olipa kyse kuntoilusta tai vain liikkumisesta paikasta toiseen. Tämä on tärkeää tietoa niille, jotka kokevat, ettei heillä ole aikaa liikunnan harrastamiseen. On paljon helpompaa pyöräillä töihin kuin löytää aikaa kuntosalilla käymiseen. 

Nainen pyöräilee Trek-sähköpyörällään ja osoittaa kohti kameraa

Pienennä riskejä

Ruotsalaistutkimuksen mukaan monien vakavien sairauksien riski pieneni pyöräilijöillä. Pyöräilijöillä oli: 

 • 39 % pienempi lihavuuden riski 
 • 11 % pienempi korkean verenpaineen riski 
 • 20 % pienempi korkean kolesterolin riski 
 • 18 % pienempi riski sairastua esidiabetekseen (diabeteksen alkuvaihe) 

Mitä pidempiä matkoja ihmiset pyöräilivät, sitä enemmän näiden sairauksien riski pieneni. Vaikutusten todettiin olevan suurimmat niiden kohdalla, jotka eivät olleet aiemmin liikkuneet. 

Nainen pyöräilee Trek-sähköpyörällä kaupungin keskustassa

Mitä vaikutuksia pyöräilyllä on?

 • Kunto kohoaa
 • Lihakset vahvistuvat
 • Sairauksien riski pienenee
 • Muisti paranee
 • Unen laatu paranee
 • Sairauspoissaolot vähenevät 
 • Stressitaso laskee 

Ruotsin kansanterveyslaitoksen (Folkhälsoinstitutet) julkaisu ”Barns miljöer för fysisk aktivitet” (Lasten liikuntaympäristöt) osoittaa, että kävelyä tai pyöräilyä harrastavat lapset hyötyvät myönteisistä terveysvaikutuksista, kuten koordinaation, motoristen taitojen ja kunnon paranemisesta sekä ahdistuksen, pelon, aggression ja masennuksen riskin pienenemisestä. Pyöräilijän itsensä lisäksi myös ympäristö luonnollisesti hyötyy päästöttömistä ajomatkoista.

Nainen pyöräilemässä kaupungissa Trek-sähköpyörällä

Lähteet

Anders Grøntved et al: Bicycling to Work and Primordial Prevention of Cardiovascular Risk: A Cohort Study Among Swedish Men and Women.

Journal of the American Heart Association 2016

Linkki tutkimukseen

Kim Blond et al: Prospective Study of Bicycling and Risk of Coronary Heart Disease in Danish Men and Women.

Circulation 2016

Linkki tutkimukseen

Sähköpyörien UKK

Askarruttaako sähköpyörän hankinnassa jokin? Olemme keränneet yleisimmät kysymykset käteväksi listaksi.
Tutustu

Tietoa kirjoittajasta: Trek

Missiomme: Valmistamme vain tuotteita, joita rakastamme, tarjoamme uskomatonta vieraanvaraisuutta asiakkaillemme ja muutamme maailmaa saamalla enemmän ihmisiä pyöräilemään.