Evolutie van de e-MTB John Riley en Travis Ott over de ontwikkeling van de E-Caliber

Evolutie van de e-MTB John Riley en Travis Ott over de ontwikkeling van de E-Caliber

Trek heeft met de introductie van de E-Caliber een zeer lichte elektrische XC-mountainbike met compleet uitneembaar aandrijfsysteem op de markt gebracht. We ondervroegen John Riley (Trek MTB Product Director) en Travis Ott (Trek MTB Brand Manager) over wat de E-Caliber onderscheidt van alle andere e-MTB’s.

 

Tekst: Gerko van der Graaf/ridez.cc
Beeld: Trek

Big motor, Big power

John Riley: “E-bikes hebben de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt. Bij Trek is op dit moment bijna de helft van onze verkochte fietsen een e-bike. Tot nu toe hadden we alleen mountainbikes met Bosch-systemen in ons assortiment. Die aandrijving zit al vanaf onze eerste generatie e-MTB’s gemonteerd in de Powerfly en meer recent in de Rail en de vernieuwde Powerfly FS. Dit zijn allemaal fietsen in het segment Big motor, Big power.”

Travis Ott: “We zagen dat bepaalde groepen in de markt niet werden bediend. In het XC- en lichte trail-segment zijn er veel rijders die helemaal geen big motor, big power willen en deze groep werd bijna genegeerd door de industrie. In traditionele crosscountry-landen, zoals bijvoorbeeld de Benelux, rijd je meestal op een terrein waarop dit soort e-bikes in feite overbodig zijn. Het klassieke rijgevoel van een XC-bike wordt totaal naar de achtergrond gedrukt door het té grote vermogen.”

Met de E-Caliber is niets nog onbereikbaar

Equalizer en Enhancer

Riley: ”Daarom hebben we de E-Caliber geïntroduceerd, een fiets in de nieuwe categorie Small motor, Small battery: een compacte motor en een kleine accu met een lichte ondersteuning waarbij we de fiets positioneren als crosscountry of  downcountry (lichte trails). Op dit soort terrein functioneert een fiets met zo’n kleine motor simpelweg veel beter omdat hij lichter en wendbaarder is en een veel natuurlijker rijgevoel geeft.

Het punt is dat we in het verleden e-bikes altijd als de grote Equalizer aanprezen: een fiets waarmee minder sterke rijders toch met de groep mee konden rijden. De motoren waren echter zo sterk dat de zwakste rijder vanzelf de sterkste werd en dat was frustrerend voor de niet-e-biker. De nieuwe E-Caliber is veel meer een equalizer: je hebt twee rijders, de ene op de traditionele fiets is sterker, de ander heeft een e-bike met net dat beetje ondersteuning waardoor hij/zij goed kan bijblijven, maar wel flink mee moet trappen.

Een ander aspect waaraan we tegemoet wilden komen is dat van de Enhancer: als je goede benen hebt, kun je alles aan. Echter, op een mindere dag wil je toch lekker kunnen rijden, maar dan niet helemaal kapot aankomen. Dan is een lichte fiets met een lichte ondersteuning ideaal,  juist op zware beklimmingen of lange tochten.

Een derde aspect is dat de zwaar ondersteunde e-bikes vanwege de motorconstructie boven de ondersteuningsgrens van 25 km/u een flinke weerstand geven en je voelt dan ook het hoge gewicht. Je kunt dan misschien tot maximaal 30 of 32 km per uur kunt rijden, maar dat voelt onnatuurlijk aan. We wilden juist met de nieuwe fiets door het lage gewicht en door de bijzondere motorconstructie dat je vrijwel geen weerstand voelt boven de ondersteuningsgrens.”

De E-Caliber op de top van de berg

Supercaliber + Fazua = E-Caliber

Riley: ”De basis van de nieuwe E-Caliber was onze Supercaliber omdat de techniek achter deze fiets fantastisch is. De geïntegreerde IsoStrut-demper gaf ons precies wat we wilden, namelijk een rijgevoel dat dicht tegen een hardtail aanzit, maar toch voldoende comfort geeft op ruigere trails. Het Supercaliber-platform is grotendeels intact gelaten, maar wel aangepast aan het gebruik als e-bike. De voorvork heeft 120 mm (i.p.v. 100 mm) veerweg en we hebben de geometrie iets gewijzigd. Het enige is dat het chassis iets zwaarder is dus we hebben de luchtdruk in de demper een paar psi verhoogd.

Aan dat platform wilden we zoals gezegd een licht en klein elektrisch systeem toevoegen en toen kwam de Duitse startup Fazua in beeld. In eerste instantie waren we nog niet zo enthousiast over het Fazua-systeem. Het was weliswaar licht en compact, maar de tuning van het systeem was te veel gericht op racefietsen en citybikes. Toen kwamen ze met de Black Pepper motorsoftware en dat veranderde alles.

Naast de nieuwe motorsoftware waren er nog een paar zaken die ons overtuigden van de kwaliteit van dit systeem. Ten eerste heeft Fazua in recordtijd een volledig nieuwe en zeer compacte remote-bediening ontwikkeld met een touch-bediening en led-indicatie. Zo kun je heel intuïtief tussen de drie ondersteuningsniveaus Breeze, River en Rocket schakelen.

Verder hebben ze een zeer gebruiksvriendelijke app ontwikkeld waarbij je heel eenvoudig zelf de karakteristiek van de motor kunt aanpassen. Dat kan in een preset-modus waarbij je bijvoorbeeld de progressiviteit van de ondersteuning met een schuifregelaar in de app kunt aanpassen. Maar er is ook een geavanceerde custom-modus waarbij je zelf helemaal de maximale power, de verhouding tussen je eigen input en de mate van ondersteuning, en de progressiviteit kunt aanpassen.

Een ander pluspunt was dat de app ook GPS-navigatie heeft. Je kunt vooraf een track uploaden en dan laat de software zien of je voldoende accucapaciteit hebt. Dat is geniaal want je kunt de rit programmeren en je weet vooraf dat je voldoende stroom hebt.“

Bereik niet langer een breekpunt

Ott: “Het bereik baarde ons in eerste instantie nog wat zorgen want een 250 watt accu is natuurlijk niet zo groot. We wilden niet dat de accu een beperkende factor zou worden bij de verkoop van de fiets. We hebben honderden testritten gemaakt en we haalden probleemloos tussen de 50 en 70 km en tussen de 600 en 1000 hoogtemeters, afhankelijk van de mate van ondersteuning. En dat is ruim voldoende voor de gemiddelde rit.”

Riley: “Het mooie is dat het complete Fazua-aandrijfsysteem inclusief accu volledig uit het frame kan worden gehaald. Je kunt het dan vervangen door een lege huls waarin je gereedschap of eten kunt meenemen. Je bespaart dan 2,9 kg op het totale gewicht van de fiets! Dus als je stevig wilt trainen met het gevoel én het gewicht van een traditionele XC-fiets, dan laat je de motor thuis. Wil je langere tochten maken, met snellere vrienden rijden of toch die zware beklimming doen, dan zet je de aandrijfunit erin. Dat maakt dit systeem uniek ten opzichte van andere lichte e-MTB’s waarbij de motor en accu onlosmakelijk ingebouwd zijn.”

De Fazua motor en accu zijn uitneembaar

Een nieuwe categorie

Riley: “We wilden een fiets ontwikkelen die een nieuwe categorie e-bikes zou definiëren: big motor/big battery-fietsen versus small motor/small battery. Twee systemen waarbij we de consument de keuze laten of hij/zij zware ondersteuning wil of juist het natuurlijke rijgevoel van een lichte, wendbare fiets met een lichte ondersteuning. Omdat het Fazua-systeem volledig uitneembaar is, bespaar je veel gewicht en heb je naast je e-bike ook een lichte, traditionele XC-mountainbike. In combinatie met een full suspension is dat een grote stap voorwaarts in de markt. We zullen in de toekomst overigens het concept van small motor/small battery ook vaker in andere typen fietsen gaan zien.”

Ott: “In bepaalde markten zal de zware ondersteuning wellicht favoriet blijven, maar in veel landen waar rijders een meer traditionele XC-mindset hebben, wordt onze nieuwe E-Caliber een interessante keuzeoptie. Het biedt hardcore XC-rijders een andere rijervaring, veel dichter bij wat ze gewend zijn. En voor oudere of minder sterke rijders is het de ideale optie om toch met een lichte ondersteuning langere en zwaardere trails te kunnen blijven rijden.”

E-Caliber

Trek E-Caliber

De nieuwe E-Caliber smult van lange afstanden, kickt op snelheid en bezit precies de juiste vering en het vermogen om van elke singletrack-rit een onvergetelijk avontuur te maken.
Ontdek de E-Caliber

About the Author: Trek Benelux

Onze missie: We maken alleen producten waar we zelf gek op zijn, we geven onze klanten uitstekende service en dienstverlening en veranderen de wereld door meer mensen op de fiets te krijgen.