Het inspecteren van je mountainbike vóór elke rit Voer deze snelle controlestappen uit voordat je op pad gaat

Het inspecteren van je mountainbike vóór elke rit Voer deze snelle controlestappen uit voordat je op pad gaat

Om problemen onderweg op de trails te voorkomende is het belangrijk om je fiets vóór elke rit te inspecteren. We gebruiken als ezelsbruggetje de M-methode om alle stappen te doorlopen. Elk van de vijf punten van de letter M vormt een inspectiepunt. Je begint met het achterwiel, gaat vervolgens omhoog naar de zadelpen, daarna naar de pedalen, weer omhoog naar het stuur en je eindigt bij het voorwiel. Bekijk de video en lees de onderstaande instructies om te leren hoe je voorafgaand aan elke rit je fiets kunt inspecteren.

Stapsgewijze controle van je mountainbike

M-punt #1

Het eerste punt van de ’M’ is het achterwiel.

Zet een pomp op het ventiel en kijk of de band de juiste spanning heeft. De aanbevolen bandenspanning staat geprint op de zijwand van je band. Pomp de band zo nodig op. De ideale bandendruk is een kwestie van persoonlijke smaak en is afhankelijk van een groot aantal factoren zoals waar je gaat rijden en of je banden tubeless zijn of niet. Begin met een bandenspanning in het midden van het aanbevolen drukbereik en maak vanuit dat startpunt kleine aanpassingen.

Je wilt genoeg bandenspanning om te voorkomen dat de velg de bodem raakt, maar niet zoveel dat je grip verliest. Als je bandenspanning te laag is, loop je het risico op stootlekken. Als je spanning te hoog is, heb je geen goede grip en verlies je controle over de fiets.

Protip: Als je tubeless rijdt, adviseren we om elke 6 maanden vers dichtmiddel toe te voegen.

Controleer de remblokken op slijtage en draai het wiel rond om te kijken of de remblokken niet aanlopen. Als ze wel aanlopen en je hebt gecontroleerd dat het wiel correct in het frame zit, dan moet je de remmen mogelijk bijstellen.

M-punt #2

Bekijk vervolgens de zadelpen en beweeg het zadel heen en weer. Zorg dat de zadelpenklem goed vast zit zodat het zadel en de zadelpen stevig op hun plaats blijven zitten.

Test de werking van je seatdropper. Druk de hendel in en druk tegelijkertijd het zadel met de hand naar beneden. Druk daarna de hendel weer in en controleer of het zadel probleemloos omhoog komt.

Til vervolgens de achterzijde van de fiets op tot enkelhoogte en laat hem stuiteren. Luister of je geratel of ongewone geluiden hoort. Dat zou kunnen betekenen dat er iets los zit of versleten is. Breng je fiets dan naar de plaatselijke Trek-dealer voor onderhoud.

Closeup van een crankset

M-punt #3

Vervolgens gaan we naar de crankset – het middelpunt van de M. Draai beide pedalen rond en controleer of je gekraak of ander geluid hoort.

Grijp vervolgens de beide pedalen vast en beweeg ze heen en weer. Zo controleer je of er speling in de pedalen of het cranksysteem zit.

Draai de crank achterwaarts en luister of je gekraak of gepiep hoort in de ketting of het schakelsysteem.

Een krakende ketting moet meestal worden gesmeerd. Bij vreemde geluiden van het schakelsysteem moet je de fiets voor inspectie naar de dealer brengen.

M-punt #4

Ga van de cranks omhoog naar het stuur. Til de voorzijde van de fiets op tot enkelhoogte en laat hem stuiteren. Luister of je geratel of andere vreemde geluiden hoort, net als bij het achterwiel.

Controleer zorgvuldig of het stuur en de stuurpen goed vast zitten – bekijk de video voor nadere instructies.

Controleer de remblokken op slijtage. Knijp in de remmen en controleer of ze aangrijpen zonder dat je de hendel volledig tegen het stuur trekt. Als de remmen niet correct werken, zijn vervangende onderdelen te vinden bij je plaatselijke Trek-dealer, die ook het onderhoud kan uitvoeren.

M-punt #5

Het laatste punt van de ’M’ is het voorwiel. Herhaal de procedure zoals bij het achterwiel.

Koppel de pomp aan het ventiel en kijk of de band een spanning heeft in het midden van het aanbevolen drukbereik. De aanbevolen druk staat geprint op de zijwand van je band. Als de druk te laag is, pomp de band dan op tot in het aanbevolen drukbereik. Als je tubeless rijdt, controleer dan de hoeveelheid dichtmiddel.

Draai ten slotte je voorwiel rond en controleer of het wiel vrij loopt en niet tegen de remblokken schuurt. Als ze aanlopen en je hebt gecontroleerd of het wiel goed in de dropouts zit, dan moet je mogelijk de remmen bijstellen.

BONUSPUNTEN: Controleer je vering

Controleer na een paar ritten de instellingen van je vering door de afstand te meten tussen de O-ring en het demperhuis of de onderste vorkpoten. Na een normale rit moet de afstand die de O-ring is verschoven, overeenkomen met de maximale slag voor je schokdemper of de veerweg van je vork. Als je niet de volledige veerweg kunt gebruiken, is het zinvol om de druk in de demper/vork te verminderen. Als de O-ring te ver verschoven is of zelfs van de demperschacht is geschoven, moet de druk worden verhoogd.

Let erop dat individuele voorkeur en rijstijl zeer belangrijke factoren zijn bij het vinden van de ideale instelling voor jouw vering. Experimenteer met verschillende sag-instellingen en rebound totdat je een combinatie vindt die het best past bij de manier waarop jij op je mountainbike rijdt.

Met de Suspension calculator kun je de vering optimaal afstellen op jouw gewicht.

Bekijk de Suspension calculator >>

Dat is alles! Redelijk eenvoudig, nietwaar? Naast het controleren van je fiets voor elke rit en het uitvoeren van basisonderhoud (bijvoorbeeld bandenspanning en ketting invetten) zorgt een regelmatige servicebeurt bij je plaatselijke Trek-dealer ervoor dat je fietsonderdelen soepel blijven werken en problemen worden opgelost voordat ze ontstaan. Je kunt jouw plaatselijke Trek-dealer vinden met behulp van de zoekfunctie voor verkooppunten.

Zoek je verkooppunt >> 

Uitrusting voor mountainbikers

Epische avonturen starten met een perfecte uitrusting
Bekijk het hier

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.