Team IKO op de fiets Waarom schaatsers zo gek zijn op fietstrainingen

Team IKO op de fiets Waarom schaatsers zo gek zijn op fietstrainingen

Het klinkt misschien raar maar de gemiddelde profschaatser zit jaarlijks meer op de fiets dan dat ze op het ijs staan. Ook bij Team IKO is dit niet anders. Wij fietsen praktische elke dag, zowel in de zomer als ook in de winter worden de nodige kilometers gemaakt. Soms een lekker rustig ritje met een kopje koffie halverwege de route maar soms ook een intensieve training waarin we ons helemaal mogen uitleven op de fiets.

Maar waarom fietsen schaatsers eigenlijk zoveel?

Keihard werken aan je conditie

Allereerst is het op de fiets heel simpel om aan je conditie te werken. Door veel uren te maken op de fiets verbeter je het functioneren van je hart en longen. De snelheid, hartslag en wattages zijn goed vast te leggen en daardoor kunnen de trainers van Team IKO perfect analyseren wat het effect is van de training. Ook is fietsen relatief veilig als het gaat om blessures. Wanneer je vergelijkbare trainingsarbeid wilt verzetten via bijvoorbeeld hardlopen dan is de ervaring dat er bij schaatsers eerder blessures ontstaan. Ook de intensiteit van de training is goed te controleren: of de training nou rustig of hard moet worden uitgevoerd, op de fiets is alles mogelijk. De variatie in fietstrainingen is dan ook erg groot bij Team IKO. Een duurrit van 4 uur, een interval training van 10 x 1’ harder fietsen met 20” rust of een tijdrit fietsen van 12 minuten zo hard als je kan: alles komt voorbij. De trainers puzzelen een programma uit dat voor iedere individuele schaatser op maat wordt gemaakt. Om te kijken welke trainingen voor welke schaatser belangrijk zijn worden er verschillende fietstesten uitgevoerd. Deze fietstesten geven een beeld van het niveau van de sporter en op welke gebieden hij of zij zich kan verbeteren. Fietstrainingen kunnen vervolgens perfect op maat worden uitgewerkt om deze doelen te behalen.

Krachttraining

Lekker herstellen van je vorige training

De trainingen die wij op het ijs uitvoeren zijn vaak erg zwaar. Het lichaam maakt vaak veel lactaat aan tijdens het schaatsen, dit gevoel ken je vast wel als je een tijdje hard fietst. De benen voelen dan zwaar of verzuurd aan. Door middel van een rustige fietstraining kunnen we het lactaat goed afvoeren en herstel je sneller van de zware schaatstrainingen. De schaatsers van Team IKO gaan daarom vaak nadat ze in de ochtend hebben geschaatst in de middag fietsen. Zo zijn we weer goed hersteld voor de volgende training en kunnen we het maximale uit de ijstrainingen halen en perfect voorbereid aan de start verschijnen van de verschillende wedstrijden.

Team IKO op de fiets

Fietsen omdat we het gewoon ontzettend leuk vinden

Eigenlijk het allerbelangrijkste: we fietsen ook omdat we het gewoon hartstikke leuk vinden! Wat is er nou mooier dan een fietsrit maken door het prachtige Friese landschap? Of om een berg omhoog te fietsen in de Franse Alpen? Of om de omgeving te herkennen in het Japanse Obihiro waar we aan een internationale wedstrijd deelnemen. Want ook dan gaan onze fietsen altijd mee.

Fietsen is niet alleen leuk om te doen maar ook een belangrijk sociaal element in ons trainingsprogramma. Het merendeel van de fietstrainingen voeren we samen uit. Gezellig bijpraten tijdens een lange duurrit of halverwege een herstelrit even een bakje koffie doen samen (daarom ook wel ‘koffierondje’ genoemd door onze schaatsers). Maar ook kop over kop tegen de wind in fietsen en dan natuurlijk het liefst even iets harder gaan rijden dan je teamgenoot wanneer je op kop komt. Zo motiveren we elkaar om het maximale uit onszelf te halen en is fietsen niet alleen heel nuttig voor een schaatser maar ook gewoon ontzettend leuk om te doen!

Overleg op de fiets

Zelf aan de slag met twee sporten

Voor Team IKO heeft fietsen dus eigenlijk drie doelen: conditie verbeteren, herstellen en plezier maken. Wat is belangrijk om te weten wanneer je zelf twee sporten met elkaar wilt combineren, zoals Team IKO dat doet?

 • Werk aan je conditie op de fiets en aan je techniek in je andere sport
  Of het nu gaat om schaatsen, surfen, golfen of paardrijden: fietsen kan een perfecte manier zijn om aan je conditie te werken. Vervolgens kan je ervoor kiezen om in je andere sport bepaalde trainingen enkel en alleen aan je techniek te besteden. Zo perfectioneer je je techniek en pak je het conditionele aspect op de fiets.
 • Gebruik fietsen om te herstellen
  Heb je wel een zware training gedaan in je andere sport dan is fietsen weer een perfecte vorm om sneller te herstellen. Denk er dan wel om dat je heel rustig fietst. Lekker de handjes op het stuur en licht draaien. Als je deze fietstraining te intensief uitvoert, dan zal je niet herstellen en bereik je het tegenovergestelde effect.
 • Plan een vaste rustdag voor jezelf in
  Als je heel fanatiek bent en meerdere keren per week traint, dan is het wel lekker om een vaste dag te kiezen waarop je volledig rust neemt. Die dag train je niet en zorg je dat je maximaal herstelt. Heb je tijd (bijvoorbeeld in de vakantie) om twee keer per dag te trainen dan is het handig om bijvoorbeeld in de ochtend je andere sport te doen en in de middag je fietstraining. Het mag ook andersom. Maar ga niet twee conditionele trainingen op de fiets op 1 dag plannen maar maak combinaties tussen fietsen en je andere sport.
 • Have fun!
  Het allerbelangrijkste in alles wat je doet: maak er een feestje van!

About the Author: Trek Benelux

Onze missie: We maken alleen producten waar we zelf gek op zijn, we geven onze klanten uitstekende service en dienstverlening en veranderen de wereld door meer mensen op de fiets te krijgen.