Opschakelen naar de Tour: Deel 2 Over onderhoud en herstel voor de fiets en de renners

Opschakelen naar de Tour: Deel 2 Over onderhoud en herstel voor de fiets en de renners

Een WorldTour-team in gereedheid brengen voor de Tour de France is een niet te onderschatten klus, waarbij het om veel meer gaat dan alleen acht renners en acht fietsen aan de startlijn krijgen. De fietsen zijn complexe machines die nauwkeurig moeten worden afgesteld en voortdurend onderhoud vergen. Rennerslichamen zijn zo mogelijk nog complexer, want elke renner heeft specifieke voeding en een specifiek herstelplan nodig. Een compleet team meer dan drie weken op de been houden in Frankrijk, vereist nauwkeurige afstemming tussen tientallen mensen die over de hele wereld werken.

In het tweede deel van een drieluik over alle mogelijke producten die Trek-Segafredo gebruikt tijdens de Tour de France, hebben we het over het herstel en de producten die het verschil kunnen maken, zowel voor de renners als voor het materiaal.

Of de Tour de France succesvol wordt, hangt net zoveel af van het onderhoud als van de sportieve prestaties. Renners moeten in de eerste plaats hard fietsen, maar ze moeten ook voldoende rust nemen, genoeg calorieën aanvullen en zorgen voor herstelvoeding op maat, zodat ze ook de volgende dag weer voluit kunnen koersen.

De fietsen hebben bijna evenveel aandacht nodig. De mechaniekers van Trek-Segafredo zijn onafgebroken bezig om alle fietsen tip-top in orde te houden en de kans op een mechanisch defect tijdens de wedstrijd te minimaliseren.

De ploeg verbruikt gedurende de Tour heel wat producten.

Volgens Trek-Segafredo’s technisch directeur Matt Shriver worden er in drie weken tijd ruim 7,5 liter Finish Line EcoTech ontvetter gebruikt, zes 120 ml-flacons kettingolie, een grote bus lagervet en minstens tien 700 ml-flessen schijfremreiniger om alle fietsen soepel te laten rollen.

Wat voeding betreft zijn de getallen nog indrukwekkender. Elvio Barcella, één van de verzorgers van Trek-Segafredo, somt de volgende lijst hoeveelheden Enervit-voedingsproducten op: 800 energiegels, 400 energierepen, 30 kilogram sportdrankpoeder en 2 kilogram hersteldrankmix.

Om die enorme aantallen producten voor elke etappe tijdig in de teambus, -truck en -auto’s te krijgen, is er voortdurende coördinatie tussen de partners en het team nodig. Net als wat frames en componenten betreft, bestelt Trek-Segafredo voorafgaand aan het seizoen alle nodige spullen voor de volledige wedstrijdkalender van het komende jaar, inclusief de Tour. Dankzij de langdurige samenwerkingsverbanden die het team er met veel van de partners op na houdt, verloopt dat proces nagenoeg vlekkeloos.

Lähikuva Trek Madone -pyörästä, jossa on paikallaan Enervit-juomapullot

Enervit werkt zeer intensief samen met Trek-Segafredo, en dat is niet zo vreemd, aangezien alle voeding persoonlijk op de renners is afgestemd. Ruim voor het nieuwe seizoen zitten deskundigen van Enervit samen met de staf van Trek-Segafredo – in het bijzonder voedingsexpert Stephanie Scheirlynck – en worden de teamwensen en het productaanbod besproken. Omdat Enervit zijn productie in eigen huis doet, kan er snel geschakeld worden om nieuwe voedingsproducten op maat van het team te creëren.

”In samenspraak met Stephanie hebben we een speciale wedstrijddrank ontwikkeld met de naam ’Carbo Trek’,” aldus Filippo Casarotto, Sport & Fitness manager van Enervit. ”Vaak kunnen we de wensen van het team honoreren, want we produceren meer dan 80% van onze producten in eigen huis.”

Lähikuva maantiepyörän ketjun voitelusta

Finish Line voorziet Trek-Segafredo al meer dan 10 jaar van smeermiddelen, ontvetters, reinigers en polishmiddelen. Het bedrijf heeft distributiecentra over de hele wereld, waaronder het Belgische bedrijf NOW Company, dat paraat zal staan om alle voorraad voor de Tour te voorzien.

”Onze brede distributieketen maakt het mogelijk om een team als dat van Trek-Segafredo te ondersteunen,” zegt Alex Barouh, directeur Global Sales van Finish Line. ”We doen er alles aan om onze onderhoudsproducten zo snel mogelijk na een bestelling van de mechaniekers af te leveren.”

Trek Speed Concept -pyörä kiinnitettynä harjoitusvastukseen

De coronapandemie heeft veel van Trek-Segafredo’s teampartners logistieke hoofdbrekens bezorgd, vanwege vervoersproblemen en vanwege de gestegen vraag naar fietsen en daaraan gerelateerde producten. Een goed geolied proces verliep plotsklaps heel wat moeizamer.

Saris maakt de H3 fietstrainers die Trek-Segafredo in de Tour gebruikt. Het team neemt er in Frankrijk 10 mee – acht in de teambus, voor elke renner één, en twee reservetrainers in de teamtruck. De types die Trek-Segafredo gebruikt zijn dezelfde als die in de winkel te koop zijn. Saris kocht beschermingsmiddelen aan en maakte de werkplaatsindeling van de fabriek in Madison (Wisconsin) coronaproof zodat de werknemers de trainers veilig konden produceren. Tegelijkertijd moest er worden voldaan aan een gigantisch gestegen vraag.

”Dat was een uitdaging die tot op de dag van vandaag voortduurt,” aldus Brian Turany, productgroepmanager bij Saris. ”We sturen meer onderdelen per luchtvracht dan we zouden willen, maar anders kunnen we de vraag niet bijbenen. Gelukkig is het team heel zorgvuldig in het onderhouden van de uitrusting en is er nog geen noodbevoorrading van de service course nodig geweest.”

”Nog nooit waren de afdeling Inkoop en Verkoop bij Saris zo belangrijk als nu.”

Soms is een opstopping onvermijdelijk. Feedback Sports voorziet zijn partner-teams al 15 jaar lang op een betrouwbare manier van fietsgereedschappen en -trainers, en breidde zijn ondersteuning stap voor stap uit naarmate hun producten populairder werden. Voor toekomstige grote ronden zitten er speciale fietsstandaarden in de pijplijn, ter ere van hun teams. Maar net als zoveel andere bedrijven hebben ze dit jaar moeite gehad om tijdig aan alle klantwensen te voldoen.

”Gelukkig is het geen groot probleem want onze producten hebben een lange levensduur, en de teams zijn enorm flexibel geweest,” zegt Thomas McDaniel, marketingmanager van Feedback Sports. ”Toch zit het natuurlijk dwars dat we niet altijd hebben kunnen leveren wat er besteld is. Om te voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt, en er vanuit gaande dat de leverproblemen nog even blijven aanhouden, hebben we begin juni al een order geplaatst om onderdelen voor volgend jaar op tijd voor de teamtrainingskampen in Europa te krijgen.”

Trek-Segafredo -tallin urheilija palautumassa tiimin bussissa

Ook Hyperice, dat herstelproducten fabriceert, zoals massagetoestellen en compressielaarzen, heeft een behoorlijke bedrijfsgroei doorgemaakt in een tijd waarin de bevoorradingsketen vaak haperde. De blokkade van het Suez-kanaal door een containerschip stuurde de wereldwijde logistiek ernstig in de war, maar ook op microschaal had het behoorlijke consequenties.

Voor de Tour de France heeft elke renner zijn eigen Hyperice Hypervolt massagetoestel, en in de teambus staan twee paar Normatec compressielaarzen waar alle renners gebruik van kunnen maken (al hebben sommigen graag hun eigen paar). Mocht er een toestel kapot gaan of er wordt eens een oplader vergeten, dan zorgt Hyperice ervoor dat een reparatie of vervanging zo snel mogelijk wordt geregeld.

”Voor de Tour werken we met gegarandeerde levertijden, in de praktijk één of twee dagen vooruit, zodat de zending zeker niet gemist kan worden,” legt Jessica Miller, manager Partners Duursporten, uit. ”Vaak gebeurt het dat een renner een van onze producten intensiever gebruikt dan gewoonlijk tijdens het seizoen en dat hij er zelf eentje wil hebben. Wij zorgen er dan voor dat er liefst de volgende etappe al een exemplaar naar hem toekomt, zodat hij dat voor de rest van de Tour persoonlijk kan blijven gebruiken.”

Gelukkig zijn de meeste Trek-Segafredo-partnerschappen behoorlijk chaos-proof. Unior voorziet de mechaniekers gewoonlijk in de winter van nieuw gereedschap. Onder normale omstandigheden zou Unior langskomen bij de wedstrijden om directe feedback over hun producten te noteren. In het coronatijdperk kon dat natuurlijk niet, maar gelukkig had het team al alles wat het nodig had.

”Omdat ons gereedschap een leven lang meegaat, hoeven we enkel die producten aan te leveren die nieuw ontwikkeld zijn,” zegt Unior marketing- en verkoopmanager Bruce Fina. ”Dankzij de jarenlange stabiele samenwerking die wij met het team hebben, kunnen we vrijwel alle verzoeken via telefoon of e-mail afhandelen.”

Gelukkig blijven sommige dingen voor altijd.

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.