Je klimvaardigheid op technische trails verbeteren Verbeter je rijtechniek en knal de allermoeilijkste klimtrails op

Je klimvaardigheid op technische trails verbeteren Verbeter je rijtechniek en knal de allermoeilijkste klimtrails op

Een technische klim vraagt net wat meer behendigheid dan een soepel lopende singletrack. Vaak moet je doordacht te werk gaan en verschillende technieken tegelijk combineren. Maak je de vaardigheden eigen die nodig zijn voor een betere klimtechniek en fiets gemakkelijker en met meer plezier hellingen op.

Het kan best wel een uitdaging zijn om een berg op te fietsen als je weet dat er onderweg lastige rockgardens en heftige wortelsecties te wachten liggen. Waarschijnlijk heb je al de nodige skills om dergelijke hordes te kunnen nemen, maar je moet die techniek natuurlijk wel op het juiste moment kunnen inzetten. Conditie, verzet, cadans en rijlijn spelen allemaal een rol op steile hellingen met ruige ondergrond. Wie de balans weet te vinden tussen kracht en techniek zal veel voldoening halen uit het bedwingen van pittige klimmetjes. Ga ervoor zitten en maak je klaar voor deskundig advies van Christina Chappetta @cchappetta1 van Pinkbike, over hoe je het beste hellingen bedwingt.

Rode Triple-X mountainbikeschoenen

Kies de perfecte mountainbikeschoen en laat al je kracht direct naar de pedalen vloeien..

Oranje Bontrager Blaze WaveCel-helm

Klaar voor de volgende klim met de perfecte fietshelm.

Mountainbikeband

Het kiezen van de juiste mountainbikebanden is cruciaal om optimaal te presteren op de trails.

Verzet en cadans

Hoe en wanneer je schakelt en hoe hard je trapt, is heel persoonlijk. Het is afhankelijk van je conditie, van wat je gewend bent en van hoe je de trail inschat. Maar los daarvan zijn er natuurlijk ook basisregels waar je op een steile hellling rekening mee moet houden om je kracht optimaal te benutten en om lang door te kunnen blijven fietsen.

1. Fiets sneller op vlakke gedeeltes
Schakel op een vlakke aanloop naar de volgende helling naar een groter verzet. De extra snelheid creëert momentum voor het eerste deel en zorgt ervoor dat je op reserve de top haalt.

2. Maak gebruik van afvlakkende stukken
Als de klim minder steil wordt en de ondergrond mooi vlak, schakel dan naar een lichter verzet en verhoog de trapfrequentie. Door met een hogere cadans te fietsen beperk je de aanmaak van melkzuur en blijf je je langer fit voelen.

3. Fiets met hoge cadans
Probeer om de hele klim door een hoge trapfrequentie aan te houden, elke klim opnieuw. Een hogere cadans doet een beroep op je hart-longsysteem en dat levert een betere conditie en een beter uithoudingsvermogen op. Na verloop van tijd gaat klimmen dan gemakkelijker.

Fietser rijdt rotstrail op

De trail leren lezen en het kiezen van je lijn

De juiste lijn kiezen is essentieel om ook de allermoeilijkste secties te kunnen overwinnen, en het is dus nuttig om je oog te oefenen in het maken van de juiste keuzes. De volgende tips helpen je om de trail te lezen en de ideale lijn te kiezen, zodat zelfs de wreedste rockgardens je niet meer van je stuk brengen.

1. Vooruit kijken
Richt je blik op wat er vóór je te wachten ligt, neem de veranderingen in ondergrond in je op en schat belangrijke secties in vóórdat je ter plekke bent. Zie je een moeilijke passage opdoemen, kies dan de lijn die je wilt nemen en leg die route alvast af met je ogen. Kom je even later ter plekke dan zijn je ogen alweer bezig met het volgende gedeelte, en volgen lichaam en fiets als vanzelf.

2. Grip optimaliseren
Neem natte wortels of rotsen altijd haaks op hoe ze georiënteerd liggen (indien mogelijk natuurlijk). Op die manier minimaliseer je de kans dat je wiel slipt en behoud je zoveel mogelijk momentum.

3. Wheelie over grote obstakels heen
Grotere obstakels die je bergop tegenkomt, vergen enige handigheid. Trek je stuur omhoog om met een mini-wheelie over grote stenen en omgevallen bomen heen te rijden. Pas er op steile gedeeltes voor op dat je het voorwiel niet té ver omhoog trekt om niet achterover van je fiets te vallen. Oefen eerst op het vlakke om aan te leren voelen wat voldoende is en oefen daarna geleidelijk aan op steilere stukken.

4. Korte, steile switchbacks
Kies de breedste draaimogelijkheid die er is zodat je fiets in de best mogelijke positie komt te staan voor het uitkomen van de bocht.

5. Lees de trail
Hoe meer je fietst, hoe beter je leert te voorspellen wat er gaat komen. Verken nieuwe trails zoals dat uitkomt en neem af en toe de tijd om te stoppen en te kijken, of de trail een stukje af te wandelen om te bepalen wat de beste lijn is. Oefen lastige stukken steeds opnieuw.

6. Oefen je techniek op stukken zonder risico
Oefen eerst op een matige klim met het optillen van je voorwiel om gevoel te krijgen voor de techniek die nodig is om hetzelfde te kunnen doen op echt spannende trails.

7. Gebruik je lichaam
Op zeer steile passages kan een stuwende beweging van pas komen. Kom uit het zadel en breng je lichaamsgewicht naar voren, zodat je een betere tractie krijgt en zodat je het achterwiel over obstakels heen kan tillen.

8. Wanneer je niet moet trappen
Volop kracht zetten op glibberige rotsen of natte boomwortels betekent op zijn best een verlies van energie en op zijn slechtst een flinke val. Duw niet te hard op je pedalen op nat hout en/of bemoste rotsondergrond. Voorkom contact met losliggende stenen bij het kiezen van je lijnen in lastig terrein, en leer om je pedaalslag zo te kiezen dat je geen last hebt van storende elementen op de grond.

9. Switchback-kunsten voor gevorderden
Gebruik je trial-techniek op trails: voorwiel-stops, stilstaan en bunnyhoppen in zeer krappe bochten. Spring en balanceer met je fiets om een moeilijke draai te maken en zorg ervoor dat je fiets in de juiste richting staat bij het verlaten van de bocht.

Fietser rijdt met bloemen omgeven trail op
Fietsers rijden over trail hoog boven boomgrens

Oefening baart kunst

Wat echt helpt om beter te leren klimmen, is veel klimmen. Regelmatig klimmen door mul zand, langs stoffige switchbacks of over listige bospaden, helpt je aan een betere conditie en maakt elke volgende klim bedwingen gemakkelijker. Rijd in alle mogelijke weersomstandigheden. Door bij verschillende weercondities te fietsen, verbetert je vaardigheid. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je plezier hebt!

Hebben we iets gemist? Deel jouw klimtips met ons.

Wil je meer basisbeginselen leren? Blijf ons volgen!

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.