Take My Keys Dertig dagen door weer en wind door het Twentse landschap

Take My Keys Dertig dagen door weer en wind door het Twentse landschap

Take My Keys; het is dé challenge voor een bewuster leven in de breedste zin van het woord. Dertig dagen je auto laten staan en alles op de fiets doen. Geen probleem, vindt NPO Radio 2 DJ Paul Rabbering. Met veel plezier deed hij de aftrap van deze aanstekelijke uitdaging, nu gevolgd door de Twentse Jorieke Scheffer. Zij werd uit de vele enthousiaste inzendingen gekozen en verruilde, dertig dagen geleden, haar autosleutels voor een Trek Allant+ 9.9 S.

✍️ Christine Ros
? Patrick Dorr
é

Jorieke Ready to go

Het is de donkerste, misschien wel natste en koudste tijd van het jaar als Jorieke haar e-bike verwelkomt. Moeite om haar autosleutels weg te leggen heeft ze niet. Ze heeft er juist zin in. ,,Met heel zomerse omstandigheden lukt het me nog wel eens om naar mijn werk te fietsen, maar verder is het echt geen doen.’’ De HR Officer gaat 2 á 3 keer in de week van Hengelo naar Ruurlo, zo’n 40 km enkele reis. Het landbouwverkeer en de zware vrachtwagens op haar route maakt het vaak een crime om met de auto te gaan. ,,Dan blijf ik steken achter een trekker, of tuf ik met 60 achter een vrachtwagen waar ik eigenlijk 80 mag. En dan heb je ook nog eens al die rotondes’’, zucht ze. Dus nam Jorieke tot voor kort wekelijks haar stadsfiets mee in de trein, want alleen met het OV is haar werk lastig bereikbaar. ,,Daar doe ik ongeveer net zolang over als wanneer ik met de Allant+ naar mijn werk ga, zo ongeveer een uur. Alleen kent helemaal op de fiets gaan stiekem toch meer voordelen. Ook al heb ik echt alle herfstige weertypes meegemaakt die Nederland kent.’’

Donkere dagen

Het is zes uur in de ochtend als de wekker gaat in het Overijsselse Hengelo. Elke ochtend fietst Jorieke in het donker weg en elke werkdag rijdt ze wederom zonder zonlicht naar huis. Het kwik hangt rond het vriespunt en de vergezichten die het uitgestrekte Twentse landschap met daglicht kent zijn opgezogen door de lange nachten. Maar koud heeft ze het niet. ,,Een dun sportjack en thermoshirt houden me lekker warm. Het mag dan een e-bike zijn, ik ben wel degelijk in beweging en dat is heerlijk!’’ Al snel heeft ze een autovrije binnendoorweg gevonden langs het Twentekanaal, over fietspaden, paralel aan de provinciale weg waar ze zich niet hoeft tegen te laten houden door de trekkers en slingert ze heerlijk door het buitengebied. ,,In het donker is het prachtig. Ik heb ruim zicht door de enorme goede lamp die op de fiets zit. De kerstlichtjes op boerderijdaken vergezellen me en er snuffelen honden met verlichting aan hun riem. Super gezellig. Ook is het een pluspunt dat ik meteen het platteland in duik. De landweggetjes maken het leuk en ik kom maar een paar dorpjes tegen. Met gemak tik ik de veertig kilometer per uur aan terwijl ik toch aan mijn conditie werk. Dat is heerlijk, want als het zo vroeg donker is vind ik het altijd lastig om nog te sporten. In het weekend een rondje op de mtb, maar daar blijft het wel bij. En nu trap ik toch mooi even 70 km op een dag weg. Wat gelijk staat aan twee uur beweging, met een frisse neus op het werk komen en de dag van me af laten glijden zodra ik door een rustige omgeving aan de terugreis begin.’’

Op trek-tocht

Een droog setje kleding, handdoek, haar laptop en de accu van de fiets stopt ze in de in de tas die aan de Allant+ 9.9 S hangt. ,,Als ik op mijn werk kom heb ik nog zo’n 30% batterij over en zodra ik wegga is ‘ie helemaal vol. Dat gaat eigenlijk heel snel. Nu moet ik wel zeggen dat ik bijna alles op turbostand doe, want de fiets is heerlijk stabiel, verrassend wedbaar en het gaat zo lekker hard op die manier. Ik heb er ook echt veel complimenten over gekregen. Wat een stoer ding, zeiden mijn collega’s. Eén keer is het me overkomen dat ik – iets minder stoer dus – de laatste twee kilometers het idee had dat de accu leeg was. Een beginnersfout, want met de afstand die ik aflegde had ik natuurlijk ook een stukje op de Tour of Sportstand moeten rijden. Daarentegen ben ik een keer na werkoverleg om 20.00 uur naar huis gereden op een windstille avond en reed ik met gemak zorgeloos 45. De fiets en de stabiliteit die je ervaart hebben daar geen moeite mee, ik ook zeker niet! Al ben ik dan wel blij dat ik zulke snelheden ben gewend van de racefiets.’’

Voor alles binnen een straal van 25 kilometer stapt ze nu op de Allant+. Tot groot plezier van haar vrienden, vertelt ze lachend. ,,Haha, ik had een borrel en vol verbazing riepen ze: Wat doet die helm hier? Nou ik dus, gewoon lekker op de fiets. Nu moet ik zeggen dat ik altijd buienradar check, want weggaan in de regen is niet echt mijn ding. Maar toen het die avond toch onverwacht over me heen miezerde – en geloof mij, daar kun je heel nat van worden – bleek het helemaal niet vervelend te zijn. Met een helm op en regenjasje aan is er eigenlijk niks aan de hand.’’

Jorieke en haar Allant+ 9.9S

Fiets vs Auto

Dertig dagen later, heel wat gezonde blosjes verder en een vrolijk en fit gevoel rijker is Jorieke erover uit. De fiets, met een beetje ondersteuning, is echt een goed alternatief voor de auto. ,,Vooral voor de kant die ik op moet. Dat is een dunbevolkt gebied, perfect om lekker door te trekken. En ik ben zo benieuwd naar hoe het is in de lente. Dan kijk je eindeloos uit over het Twentse en Achterhoekse landschap en is buiten zijn nóg fijner. Al ben ik ook echt zo gelukkig dat ik op deze manier in de winter actief blijf. Het liefst ga ik hiermee door dus! Waar ik alleen wel benieuwd naar ben is naar de slijtage op lange termijn versus de kosten die je aan de auto hebt,’’ vraagt ze zich af.
Waar de prijs voor benzine inmiddels rond de twee euro per liter danst, is het kostenplaatje van de autogarage immers ook niet niks, weet ze. ,,Die twee wil ik wel eens naast elkaar leggen. Plus, ik zou dan wel een extra accu willen, zodat de reikwijdte op mijn geliefde turbostand net wat ruimer is.’’ Waarmee Jorieke een punt heeft. De actieradius van een e-bike wordt tenslotte bepaald door verschillende factoren. Naast de kwaliteit, wat bij de Allant+ natuurlijk goed zit, is je eigen fietsgedrag net zo goed van invloed. De turbostand verbruikt nou eenmaal meer dan wanneer je hem terugzet naar Tour. Je kunt de accuduur enorm verlengen door zelf iets harder te trappen, maar ook minder luchtweerstand creëren door een lager tempo te rijden en je bandenspanning op peil houden is een tip. Welke tip Jorieke nog heeft voor de mensen die de challenge ‘Take My Keys’ willen aangaan? ,,Neem wat extra eten mee, want ook al heb je relatief weinig inspanning voor iemand die tussen de 35 en 40 km per uur rijdt, je bent wel degelijk in beweging. En daar moet je onbezorgd van genieten.’’

 

 

Detailfoto van de Allant+

Allant+

Allant+ is onze sportiefste collectie elektrische fietsen, met ondersteuning tot 25 of 45 km/h.
Bekijk Allant+

About the Author: Trek Benelux

Onze missie: We maken alleen producten waar we zelf gek op zijn, we geven onze klanten uitstekende service en dienstverlening en veranderen de wereld door meer mensen op de fiets te krijgen.