Allemaal samen Vier Internationale Vrouwendag met fietsende vrouwen van over de hele wereld

Allemaal samen Vier Internationale Vrouwendag met fietsende vrouwen van over de hele wereld

Een vrouw in Manchester springt op het zadel om voedsel en medicijnen te bezorgen tijdens de lockdown. Een Paralympiër in Colorado Springs gaat op pad voor een trainingsrit. Een moeder in Cleveland organiseert een toertocht voor nieuwe rijdsters in haar omgeving.

Voor vrouwen over de hele wereld zijn fietsen een bron van vrijheid, kracht en eenheid – zelfs onder de zwaarste omstandigheden. Maar zoals elke rijdster weet, is de eerste pedaalslag het moeilijkste deel van elk avontuur.

Onthoud altijd – zelfs als je alleen rijdt, ben je nooit echt alleen. Maar er zijn fietsende vrouwen in elke uithoek van de wereld die zich sterk maken voor jou.

Hieronder leer je een paar van die vrouwen kennen. Breng samen met hen een ode aan de Internationale vrouwendag door vandaag een nieuwe rijdster te verwelkomen in de fietsgemeenschap.

Latoya Shauntay Snell | Trek ambassadrice | NYC, VS

”Als een zwarte plus-size vrouw ben ik me bewust van de kracht van mijn aanwezigheid. Ik denk vaak bij mezelf hoe krachtig de beeldvorming zou zijn als er meer mensen zoals ik zouden deelnemen aan uithoudingssporten. Welke plekken ik jaren terug al zou hebben bezocht of welke angsten ik opzij zou hebben geschoven als ik toegang had gehad tot een organisatie die het me mogelijk maakte om verder te kijken dan mijn eigen straat.”

Ariana Dormitorio |Filipijns nationaal kampioene MTB en Aziatisch kampioene MTB | Filipijnen

”In een sport die door mannen wordt gedomineerd, streef ik ernaar om meer vrouwen te inspireren om te gaan fietsen. Ik wil laten zien dat je nog steeds plezier kunt hebben en een meisje kunt zijn terwijl je een outdoorsport bedrijft. Er zijn tegenwoordig nog zoveel misvattingen, maar ik geloof dat het een van mijn plichten is om die misvattingen uit de wereld te helpen en barrières te doorbreken.

Diana Hildebrand | Trek ambassadrice | Ohio, VS

”Wij vrouwen inspireren elkaar elke dag, maar een vrouw op een fiets geeft nog eens een extra dosis Stoerheid, met een hoofdletter S! We worden langzamerhand het toonbeeld van representatie en inclusiviteit binnen de fietsindustrie. We laten ons horen en nemen deel aan gesprekken over infrastructuur, veiligheid en het doorbreken van sociaal-economische barrières. We inspireren jonge meiden nu meer dan ooit om iets te proberen dat voorheen als ’out of the box’ werd beschouwd, maar ze moeten er nu voor gaan.”

Sarah Alsammak | Trek ambassadrice | Bahrein

”De eerste keer dat ik op de fiets zat was in Victoria, Canada, waar mijn familie op vakantie was. Zodra ik terugkeerde naar Bahrein was het moeilijk om te gaan fietsen want ik zag geen enkel Bahreins meisje dat doen. Maar in 2006 ontmoette ik mijn eerste fietsvriendin en ik ging uiteindelijk heel vaak met haar rijden. Toen de sociale media in onze regio van de grond kwam, begon ik meer foto’s van mezelf op de fiets te plaatsen en werd benaderd door meer Bahreinse meiden met vragen over fietsen en of ze met me konden meefietsen. We begonnen met vijf meiden en we noemden de groep de Cycling Bees, naar mij geel-zwarte Madone. Nu hebben we elke week meer dan 50 vrouwen die gaan fietsen!

Tayler Wiles | Trek-Segafredo atlete | Californië, VS

“Mijn teammaatjes inspireren me om verder te gaan dan ik ooit voor mogelijk hield. We doen zoveel voor elkaar, gaan zo diep en het is een ongelofelijk gevoel om onderdeel te zijn van zo’n team.  Ik heb zoveel geweldige fietsende vrouwen ontmoet, ook buiten het wedstrijdcircuit en sommige van mijn beste vriendinnen heb ik ontmoet via het fietsen. Ik vind het ook fantastisch dat fietsen een sport is waar je voor altijd deel van kunt uitmaken – leeftijd is geen beperking. Ik werd er wel eens afgefietst door sterke vrouwen die veel ouder waren dan ik!

Melissa Stockwell | Trek triatlete, paralympiër | Colorado, VS

”Fietsen geeft me de vrijheid om even te ontsnappen aan alle dagelijkse beslommeringen en alleen het asfalt, de wind en de zon in mijn gezicht te voelen. Nadat ik mijn been had verloren, was het leren fietsen met één been het meest bevrijdende gevoel ooit – ik bewees met elke pedaalslag dat ik nog steeds naar buiten kon gaan en doen wat ik wilde.”

Sarah Galligan | Trek ambassadrice | Manchester, VK

”Fietsen heeft me kracht en leiderschapservaring gegeven. En omdat ik niet hou van machtsongelijkheid, wil ik andere vrouwen kracht geven via het fietsen. Ik weet uit ervaring dat het zijn van wegkapitein en clubleider ze ook helpt buiten de sport. Daarom ben ik er trots op om lid te zijn van de adviesgroep voor externe diversiteit & inclusie van de Britse wielerunie – zo kan ik zien hoe fietsen kan worden gebruikt om vrouwen en minderheden in onze gemeenschappen mondiger te maken.

Tanisha Critchlow | Trek ambassadrice | NYC, VS

”Fietsen heeft me de mogelijkheid gegeven om nieuwe plekken te bezoeken, nieuwe mensen te ontmoeten, actief te blijven, te worden uitgedaagd en rust te vinden terwijl ik dat deed. Als ik fiets, dan weet ik altijd dat het een geweldige dag zal worden, ongeacht hoe eenvoudig of moeilijk de route is.”

Yasmeen Watson | Trek ambassadrice | Pennsylvania, VS

”Het zien hoe allerlei soorten vrouwen met allerlei verschillende achtergronden en ervaringen gingen fietsen, was alles wat er nodig was om mij eigen fietsavonturen te beginnen. Ik heb geleerd dat leeftijd, afkomst, lengte of andere factoren vrouwen niet tegenhoudt om te gaan fietsen en ik vind het geweldig om daar ooggetuige van te zijn.”

Mikayla Parton | Trek atlete | Fort Williams, Schotland

”Zien hoe andere vrouwen over bepaalde obstakels op een trail rijden of een snelle tijd neerzetten, is heel inspirerend voor me en geeft me het gevoel dat ik dat ook kan. Als ik zag hoe Casey Brown meedeed in de race op Proving Grounds, dat was ongelofelijk en laat zien waar vrouwen in het mountainbiken toe in staat zijn.”

Marijn de Vries | Trek ambassadrice | Nederland

”Ik begon met wielrennen toen ik 28 jaar oud was. Toen ik 30 was, nodigde Leontien van Moorsel me uit om te komen trainen bij haar UCI damesteam. Marianne Vos moedigde me aan om te gaan racen. ”Je bent nooit te oud,” zei ze. Leeftijd is niet van belang in het professionele vrouwenpeloton. Ik was zes jaar professional, maar ik was dat zeker niet gaan doen zonder de aanmoedigingen van de beste vrouwen ter wereld.”

Vali Höll | Trek RockShox Race Team | Oostenrijk

”Fietsen is voor mij de beste manier om mezelf te laten zien. Ik ben eigenlijk heel verlegen als ik nieuwe mensen ontmoet en ik praat weinig met mensen die ik niet ken. Maar als ik mensen ontmoet die ook fietsen, is het veel gemakkelijker voor mij om me open te stellen en onderwerpen te vinden om over te praten.”

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.