Tiptop voorbereid voor een trailrit in de regen Als je het hele jaar wilt rijden, moet je een beetje nat worden

Tiptop voorbereid voor een trailrit in de regen Als je het hele jaar wilt rijden, moet je een beetje nat worden

Als je ergens woont waar de klei extra modderig is, zit er dik in dat je bij veel regen niet meer kunt fietsen. Maar in vrijwel elk ander gebied is de kans groot dat de trails wel wat vocht aankunnen en is er geen reden om bij regen thuis te blijven.

Of je nu kiest voor verharde trails vol stukken graniet of trails met precies genoeg welving om het water af te voeren, ga lekker de nattigheid in tot je grijnzend onder de modder zit. Wie in de Pacific Northwest (Canada) of het VK woont, vindt fietsen in de regen heel normaal, maar ook als je immuun bent voor neerslag, kun je tips gebruiken om buien te verwerken. We nemen alles door, van inpakken tot fietsen en schoonmaken, wat je vóór, tijdens en na je natte ritten moet weten.

Christina Chappetta @cchappetta1 vertelt ons hoe je de natte maanden doorkomt.

08:56

play video

Als het tijd is om natte trails op te gaan, is het heel belangrijk om te weten welke trails geschikt zijn voor nat weer. Blijf weg van flowtrails of trails waar dikke pindakaasmodder ontstaat. Een rondje over een natte flowtrail kan schade veroorzaken die bouwers weken kost om te herstellen. Hou het bij technische trails met een goede afwatering en voldoende rotsen en boomwortels om erosie te voorkomen.

Heb je trail in gedachten, hou je dan aan onze adviezen om je te wapenen met alles wat je nodig hebt als Moeder Natuur de sluizen opent.

Mountainbikehandschoenen

Begin maar met sleutelen met gereedschap dat geknipt is om de klus te klaren.

Mountainbike broeken

Begin maar met sleutelen met gereedschap dat geknipt is om de klus te klaren.

Mountainbikejack

Begin maar met sleutelen met gereedschap dat geknipt is om de klus te klaren.

Voorbereiding

1. Een goede onderlaag
In slecht weer moet je altijd kiezen voor lagen. Dat begint met een goede onderlaag. Trek eerst een ademend wollen of synthetisch ondershirt aan voor een goede vochtafvoer een temperatureregulatie en doe daaroverheen je favoriete thermische lange fietsbroek met bretels of zeem voor extra warmte bij je onderkant.

2. Bedek je achterwerk
Om water buiten en warmte binnen te houden, kiezen we voor een lange fietsbroek in de regen, maar als je rijdt in een warme zomerregen, is een waterdichte korte fietsbroek ideaal. Wil je extra warmte en bescherming, trek dan kniebeschermers aan als stevige barrière tegen de elementen.

3. Bovenlijf
Kijk bij het kiezen van een shirt naar de temperatuur. Als het kwik snel daalt, draag je een thermisch shirt met lange mouwen, maar als de temperatuur mild is, hou je het bij je vaste shirt. Doe daaroverheen een waterdichte jas met ritsopeningen om warmte kwijt te raken op de klim en af te sluiten op afdalingen om warm te blijven.

4. Pas op je vingers
Bescherm je pootjes met een stevig paar handschoenen en neem een extra paar mee voor op de top. Het zit er dik in dat je eerste paar onderweg naar boven een beetje fris en nat wordt. Je handen zullen je dankbaar zijn door de droge warmte op de afdaling. Waterdichte sokken zijn een uitstekend middel om je voeten lekker warm te houden, maar als je dat een brug te ver vindt, kun je met wollen sokken goed uit de voeten. Wol houdt warmte vast als het nat wordt, ideaal voor fietsen in de regen.

5. Bescherm je ogen
Een beschermende bril is op natte trails cruciaal. Zet een fietsbril of rijbril op om modder, zand en steenslag uit je ogen te houden. Hou overtollig opspattend water van je wielen tegen met een eenvoudig te installeren spatbord op je voorvork als extra barrière tegen de modder.

6. Prepareer de banden
Voor betere grip op glad en losliggend terrein, verlaag je de bandendruk met 1 of 2 PSI om het contactoppervlak tussen je loopvlak en de grond te vergroten.

Christina Chappetta in een bocht op nat terrein

De rit

1. Doe geen gekke dingen
Op gladde trails ontstaan linke situaties. Rij iets langzamer en kies je lijn zorgvuldig. Ga op een droge dag maar voor je PR.

2. Rem voor je leven
Stoppen is op natte trails veel lastiger. Natte remmen zijn minder stabiel dan droge en door snel remmen kun je makkelijk wegglijden. Rem eerder en minder hard en oefen in het moduleren. Kijk op de trail vooruit waar je het best kunt remmen en waar beter niet. Rem vooral niet op natte stukken hout.

3. Ken je terrein
Op sommige stukken graniet heb je feilloze tractie, ook als ze nat zijn. Boomwortels zijn vaak glad en link. Zoek uit welke rotten glad en mossig zijn en welke de grip bieden die je nodig hebt en stem je lijn daarop af. Als een raamwerk van boomwortels tegenkomt, kruis ze dan haaks waar mogelijk. Maar als ze de ideale lijn omlaag volgen, stuur er dan niet tegenin. Rol met ze mee en probeer niet te remmen terwijl je erop en erover gaat.

Christina Chappetta fietst over nat terrein

Ruim de boel op

1. Schoon ros
Was je fiets zo mogelijk meteen na je rit. Natte modder spoel je er makkelijk af. Als je het laat opdrogen en aankoeken, wordt het een stuk lastiger. Ook kan het de lak van je fiets beschadigen.

2. Heb je ketting lief
Reinig en smeer je ketting na elke natte rit, dan blijf hij soepel draaien en roestvrij.

3. Droog en warm
Trek modderige en natte kleren meteen na je rit uit en doe ze in een waterdichte tas. Als je na een koud, nat avontuur snel een warme trui aandoet, hou je het goede gevoel vast. Ook maak je dan niet de ultieme fout om je modder mee te nemen in de auto van de vriend die je naar huis brengt.

Heb je tips om lekker te kunnen fietsen in de regen? Zet ze in de commentaren hieronder!

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.