Trailtechnieken die je kunt oefenen op asfalt Tricks en technieken om te oefenen op de parkeerplaats of oprit

Trailtechnieken die je kunt oefenen op asfalt Tricks en technieken om te oefenen op de parkeerplaats of oprit

Een aantal van de belangrijkste mountainbike-vaardigheden kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben als we ze op de trails leren. In plaats van alles te oefenen op de singletracks, kun je ook gebruikmaken van je oprit of de parkeerplaats bij de start van de trail om de onderstaande 7 vaardigheden te leren.

Of je nu zit te wachten op een vriend die weer eens te laat is of je hebt weinig tijd en zoekt naar mogelijkheden om dicht bij huis wat te spelen, het oefenen van tricks op een verharde ondergrond is een prima manier om in beweging te komen, op te warmen en klaar te zijn voor je volgende rit. Wij hebben contact gezocht met Christina Chappetta @cchappetta1 van Pinkbike om vaardigheden – van stoppies tot wheelies – te leren op de parkeerplaats zodat je kunt oefenen op krappe bochten en de tricks kunt showen als je vriend eindelijk komt opdagen.

In plaats van duimendraaien terwijl je op je fietsmaat zit te wachten, kun je beter je fiets van de fietsendrager halen, je bandendruk controleren, en beginnen met het oefenen van deze zeven vaardigheden om het sturen op pittige beklimmingen en rotsachtige switchbacks te verbeteren. Je zult zien dat het wachten dan zo voorbij is en je bent goed opgewarmd om straks te gaan scheuren.

1. Voorwiel optillen
Een belangrijke techniek op steile, technische beklimmingen. Als je het optillen van je voorwiel oefent op de parkeerplaats, zal het je zoveel makkelijker afgaan op de trail. Leg een stok neer als markering van de plek waar je het voorwiel wilt optillen. Rol rustig naar de stok en hou je lichaam in een neutrale positie met je gewicht iets naar voren. Druk je voorvork in en til het voorwiel omhoog over de stok. Als het oefenen met de stok je goed afgaat, neem dan een stoeprand of verkeersdrempel.

2. Achterwiel optillen
Ook van deze techniek zul je het meeste plezier hebben in krappe bochten en op technische beklimmingen. Ook helpt het optillen van het achterwiel bij het rijden over gladde, natte rotsen zodat je niet wegglijdt en je fiets beter leert beheersen. Gebruik dezelfde stok als bij het optillen van het voorwiel en ga op de pedalen staan met je hielen naar beneden. Laat het voorwiel over de stok rollen en maak vervolgens een schepbeweging met je voeten om je achterwiel over de stok te trekken. De schepbeweging is zeer belangrijk als je rijdt met platte pedalen, want anders ben je alleen maar op je pedalen aan het springen. Net als bij het optillen van het voorwiel, oefen je net zo lang met een stok totdat het gemakkelijk gaat. Dan neem je een hoger obstakel zoals een verkeersdrempel of een stoeprand.

Een fietser doet op zijn mountainbike een wheelie op een parkeerplaats met op de achtergrond een muur met graffiti
Een fietser doet een stoppie op zijn mountainbike op een parkeerplaats met op de achtergrond graffiti

3. Wheelies
Als perfecte aanvulling op voorwiel-lifts zijn wheelies leuk om een beetje de blits te maken bij een feestje, maar nog leuker op de trail als je in het zadel zit en je voorwiel over een obstakel moet tillen. Begin je wheelie met het rijden in een lage versnelling, maar niet zo laag dan je heel hard moet trappen. Strek je armen voor je uit en maak je borst breed. Trek je stuur naar achteren en gebruik vervolgens je achterrem om te zorgen dat je niet te ver achterover leunt. Tik de rem slechts licht aan als je de voorkant iets omlaag wilt brengen. Oefen veel op het aanvoelen van de rem voordat je wheelies op de trail gaat toepassen.

4. Skinnies
De perfecte oefening die je zonder grote gevolgen op een parkeerterrein kunt aanleren, is het rijden van skinnies zodat je op de trail beter in staat bent om krappe rijlijnen te volgen en houten objecten te overwinnen. Zet je zadelpen naar beneden zodat je meer ruimte hebt voor je lichaam om te bewegen en te balanceren. Kies vervolgens de belijning in een parkeervak om op te oefenen. Houd je lichaam rechtop en je ogen gefocust op waar je naartoe wilt gaan. Als de lijnen van een parkeervak iets te smal aanvoelen, oefen dan je vaardigheden voor skinnies op een verkeersdrempel die iets breder is. Het ronde en verhoogde profiel van zo’n drempel geeft je ook iets meer een ’echt’ trailgevoel.

5. Surplaces
De belangrijkste techniek om je balans te verbeteren. Surplaces zijn handig op de trail omdat ze je een vertrouwde controle geven als je even wilt stoppen om een goede rijlijn te kiezen. Oefen de surplace door je remmen dicht te knijpen en je stuur van links naar rechts te bewegen om je balans te houden. Maak er een spelletje van met een vriend: ga in de tsurplace staan en kijk wie het langst zijn balans kan houden. Degene die zijn voet het laatst op de grond zet wint.

Bontrager vloerpompen

Terwijl je wacht op je fietsmaten, controleer dan met een betrouwbare fietspomp of de bandendruk goed is afgesteld voor de trail.

Bontrager Blaze WaveCel-Helm

Zelfs als je op de parkeerplaats oefent moet je voorzichtig zijn. Ga op zoek naar de juiste helm voordat je op pad gaat. Je hebt per slot van rekening maar één stel hersenen.

6. Stoppies
Stoppies zijn ideaal als je gecontroleerd wilt leren remmen met je voorwiel én als je wil leren om je gewicht op de fiets te verplaatsen. Rol naar voren en trek de voorrem zo hard aan dat het voorwiel tot stilstand komt. De achterrem niet aanraken. Je lichaam en de achterkant van je fiets zullen omhoog komen en naar voren bewegen, terwijl je stuur en je voorwiel op hun plek blijven. Als de achterkant teveel omhoog komt, laat je de voorrem een beetje los. De achterkant van je fiets zal dan vanzelf naar beneden zakken. Zodra je deze beweging enigszins onder controle hebt, kun je proberen om de achterkant van je fiets naar links of rechts te bewegen als deze in de lucht hangt, waarbij je als het ware om je voorwiel roteert. Dit is een uiterst nuttige beweging als je door hele krappe haarspeldbochten wilt sturen.

7. Bochten oefenen
Maak een slalomparkoers op de parkeerplaats door stokken net zover uit elkaar te leggen als je zelf prettig vindt, en stuur er tussendoor. Verander de afstanden tussen de stokken en speel met je snelheid om snellere bochten en nauwkeuriger lijnen te kunnen rijden op de trails.

Een lachende fietsster doet een superman op haar fiets

Heb je deze 7 onder de knie?

Waarom zou je stoppen als je tijdens je volgende feestje nog veel meer party tricks kunt laten zien? Ga lekker klooien en probeer een superman, een flying eagle of een Ferris wheel. Maak er een insta-waardige foto van en tag @trekbikes op je social media. Neem jezelf niet te serieus. Of je nu stopt aan het einde van je oprit of doorrijdt naar de dichtstbijzijnde singletrack, geniet van je rit!

Zijn er nog andere vaardigheden die je op de parkeerplaats wilt oefenen? Laat het ons weten in de comments.

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.