Sykle om vinteren – Her er de beste tipsene! Å sykle på vinteren, er faktisk skikkelig kult!

Sykle om vinteren – Her er de beste tipsene! Å sykle på vinteren, er faktisk skikkelig kult!

Flere og flere oppdager at det ikke bare er mulig å sykle om vinteren, men at det er morsomt også. Det du trenger er en robust sykkel, funksjonelle klær og riktig utstyr. Tar du i tillegg litt ekstra godt vare på sykkelen, har du mange problemfrie og herlige mil foran deg i vinter. Her finner du noen konkrete tips til bedre og morsommere vintersykling.

Klær for vintersykling

Å holde hendene og føttene varme er avgjørende for å sikre en fin vintersyklingsopplevelse, ikke minst om vintersyklingen inngår som en del av din treningsrutine.

Om du skal kle deg for en sykkeltur i snø og kulde er det lag-på-lag-oppskriften som gjelder. Et lag nærmest huden, et mellomlag og et skallplagg. I og med at sykling er en pulsøkende aktivitet, er det relativt enkelt å holde overkroppen varm.  

Det mest kritiske er å holde hender, føtter og hodet varmt:  

 • Sko. Reale sko med overtrekk er gull verdt når kulden og nedbøren setter inn.
 • Vanter. Hanskene må ikke være for klumpete – du må kunne bruke gir- og bremsehåndtak. Prøv fôrede, men lette fingerhansker. Alternativet når det er ordentlig kaldt, er trefingerhansker.
 • På hodet. Det er vanskelig å kombinere tjukke luer med hjelm. Under hjelmen kan du i stedet ha en tynnere vindtett lue. Eventuelt kan du ha en lue med skjerm for å slippe at det renner fra hjelmen og ned på briller og øyne. Er det ordentlig kaldt, kan en balaklava være et smart alternativ.

Bontrager Avert MTB regnjakke god beskyttelse for kald vind eller overraskende nedbør.

 

Bontrager Windshell cykelbalaklava holder godt på varmen og får plass under hjelmen.

Bontrager Velocis Softshell lobsterhandske beskytter mot vann, vind og kulde sånn at du holder hendene dine varme under sykkelturen.

Vintersykling

Sykkel til vintersykling 

Det viktigste når det gjelder vintersykling, er selvfølgelig en god sykkel, gjerne med brede grovmønstrede dekk. Mountainbike, stisykkel eller terrengsykkel – kjært barn har mange navn. Mange som liker å sykle om vinteren, bruker denne robuste modellen som kan brukes i all slags vær på asfalt, gjørmete stier og ikke minst når temperaturen synker. En slik sykkel kan brukes året rundt til å sykle til jobben, stisykling og annen sykkeltrening. De fleste klarer seg med standard mountainbikedekk, men bor du i et ordentlig kaldt klima med snø, is og hålke, kan det være lurt å bytte til piggdekk for at du skak sykle trygt.

Trek Marlin Overdimensjonert ytelse til en underdimensjonert pris.

Roscoe

Trek Roscoe en terrengsykkel som kommer med bredere dekk for ekstra bra feste.

Trek Powerfly Equipped en El-MTB fullutstyrt med skjermer, bagasjebærer og lys. En fantastisk vintersykkel.

Utstyr for vintersykling

 • Skjermer. Når du sykler om vinteren, er skikkelige skjermer en viktig detalj for å holde deg og medsyklister tørre og rene.
   
 • Piggdekk / grove dekk. Er underlaget isete eller dekket av hardpakket snø, er piggdekk å anbefale. Er det løsere snø eller bart, klarer du deg med brede grovmønstrede dekk, for eksempel de som brukes på mountainbikes, i stedet for piggdekk. Om dekket har refleks langs siden, er dette en bonus.
 • Bremser.
  Det er skivebremser som er det beste, ikke bare når det regner, snør eller sludder.
 • Synlighet. Vintersykling på våre breddegrader skjer ofte når det er mørkt. Derfor er det svært viktig at du synes ordentlig. Skaff deg ordentlige front- og baklys. I tillegg bør du sette reflekser på eikene og bruke klær med refleksstoff.
 • Sykkelbriller. For å beskytte øynene mot regn, snø, kulde, støv og annet bøss bør du bruke sportsbriller. Lyst glass når det er mørkt, eller mørkere glass eller fotokromatisk glass når det er sol. 
Vintercykling på mountainbike

Vedlikehold for vintersykling

Det er viktig å vaske sykkelen når den blir skitten og våt. Dette er spesielt viktig om veiene saltes der du sykler. Kjeden bør vaskes og smøres ofte. Kan sykkelen oppbevares innendørs, holder den lenger og krever mindre vedlikehold. Står den ute, kan et overtrekk være en god beskyttelse.

Tips hur du tar hand om din cykel.

 

Derfor bør du sykle om vinteren

 • Det er morsomt! Å kjempe mot vær og vind gir en ekstra dimensjon til det å transportere seg selv ved hjelp av egen kraft.
 • Du sparer penger om du bytter bil med sykkel når du skal på jobb.
 • Hvis du velger sykkel i stedet for bil om vinteren, er du ekstra snill mot miljøet. I tillegg slipper du å skrape bilrutene og koste snø av bilen.
 • Vintersykling innebærer at du holder treningen i gang hele året.
 • Når du har syklet en hel vintersesong, vil du garantert oppleve våren og lyset som følger med, enda sterkere.
   

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.