En cykel värd en mästare Mads Pedersen med sin specialtillverkade Madone

En cykel värd en mästare Mads Pedersen med sin specialtillverkade Madone

En regnig och blåsig söndag i september klaffade allt för Trek-Segafredos Mads Pedersen. Redan från början av 2019 års upplaga av UCI:s världsmästerskap i landsvägscykling i Yorkshire, hade vädret varit en utmaning för deltagarna.

Det första rycket kom när fältet närmade sig 250-kilometersstrecket, men alla utbrytningsförsök hämtades in, och det var inte förrän loppet gick in på sin sista etapp i Harrogate som det hettade till på allvar.I slutstriden upp mot målet kämpade tre cyklister:

Mads, Matteo Trentin (Italien) och Stefan Küng (Schweiz). Alla tre var starka, alla tre var tålmodiga. Alla tre var starka, alla tre var tålmodiga. Men när Trentin försökte rycka, reagerade Mads ögonblickligen – vilket skulle visa sig vara ett avgörande ögonblick i den danska toppcyklistens karriär.

Mads korsade mållinjen jublande och med händerna i luften.

Hans arbete var klart för dagen. Men vid Treks huvudanläggning i Waterloo, Wisconsin, hade arbetet precis börjat. Världsmästaren förtjänade en världsmästarcykel – och han förtjänade att få cykla på den redan vid nästa tävling, Tour d’Eurométropole, helgen därpå.

”Mads seger var en fantastisk prestation”, sa art directorn Brian Lindstrom. ”Genom att specialtillverka en världsmästarcykel till honom ville vi hedra både den nya mästaren och essensen av Madone med hjälp av en ren, enkel och stilfull design.”

Bara några få dagar efter Mads historiska seger, presenterade Trek en cykel som uppfyllde alla de här kriterierna – och Mads tävlade med sin nya cykel mindre än en vecka efter att han hade gått vinnande ur världsmästerskapet. Världsmästardesignen skapades av Lindstrom och den grafiska designern Micah Moran, och den förverkligades av produktdesignern Kyle Doney i Treks Project One-lackverkstad.

Pedersens specialbyggda Madone SLR har en klassisk vit basfärg med iögonfallande världsmästarränder på överröret och gaffelkronan.

Den har också Trek-Segafredos teamdekaler och personliga specialanpassningar i form av en världsmästerskapsdekal samt orden ”All or nothing” och ”Underdog” på diagonalröret.

Den unga dansken, som avslutade sin säsong efter Tour d’Eurométropole i Italien med Tre Valli Varesine och Milano-Torino, förstår verkligen vilken tyngd som ligger bakom världsmästarränderna.

”Jag kan fortfarande inte tro det”, sa Mads Pedersen. ”Att förtjäna världsmästarränderna är en dröm för alla cyklister, och jag ser fram emot att fortsätta prestera under resten av säsongen och framöver.”

Mads cyklar på en 58∘cm Madone SLR Disc. För honom är Madones skivbromsar avgörande; det var de som gav honom självförtroendet att satsa för fullt under de besvärliga väderförhållandena som rådde under världsmästerskapet.”

I Yorkshire hjälpte de mig genom att jag kunde bromsa senare i snäva kurvor, så att jag kunde spara energi och lätt vinna några placeringar”, sa han, ”så skivbromsarna var definitivt en stor fördel som hjälpte mig att kamma hem guldmedaljen.”

Hans specialbyggda cykel har utrustats med en rad olika Bontrager-komponenter, bland annat Bontrager Aeolus XXX 6-hju, en Bontrager XXX-styrstam, ett Bontrager XXX Aero VR-CF-styre, och en Bontrager Ajna Pro-sade. Cykeln har också en komplett SRAM Red eTap AXS-komponentgrupp.

Treks program för specialbyggda cyklar, Project One gör drömcyklar till verklighet. Och för Mads representerar cykeln den största drömmen en proffscyklist kan ha – en dröm som slog in för 23-åringen från Danmark den där regniga dagen i Yorkshire som han aldrig kommer att glömma.

Photo of a blue Trek Madone SL 7 Disc

Design your dream ride

We’ll create your dream bike the way we create every Project One: with the skill that only the most-experienced builders and artists can offer.
Start here

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.