Så åstadkommer du en bekväm cykel Tips som ger en perfekt bike fit, rätt sadel med mera.

Så åstadkommer du en bekväm cykel Tips som ger en perfekt bike fit, rätt sadel med mera.

Det roliga med att cykla kan snabbt bli till en pina om du sitter obekvämt i sadeln och inte vet varför. Men ingen fara, det finns en massa sätt att få till en skönare sits! Här hittar du våra råd för att åstadkomma en så bekväm cykling som möjligt, särskilt om du tänker cykla länge.

Gör en bike fit

Till att börja med bör då få cykeln inpassad hos din lokala återförsäljare. De kan visa vad de justerar och varför, så att du kan bli av med problemen en gång för alla. Och om du får problem med obekväm cykling i framtiden, har du bättre hum om vad du kan justera på egen hand. Hitta en lokal återförsäljare i närheten och ring för att kolla om de gör bike fit’s och boka då en tid.

Hitta rätt typ av sadel

Det bästa första steget mot bekväm cykling är att skaffa en sadel som är konstruerad efter hur du cyklar. En sadel för landsvägscykling är inte bekväm på en stadscykel, och en cruiser-sadel är inte bekväm på en triathlon-cykel. Och, även om det är lockande, ta inte råd från andra cyklister! Alla har olika åkstilar och kroppstyper, och det är högst individuellt vilken typ av sadel som man gillar, så det bästa är att ta dig tid att hitta sadeln som passar bäst för dig. Din lokala återförsäljare kan hjälpa dig att hitta en utmärkt sadel, och du kan också förbereda dig genom att använda vår sadelguide.

Välj rätt storlek och position för sadeln

De flesta sadlar finns i flera olika storlekar; rätt storlek ger bästa möjliga komfort. Att välja rätt storlek på sadeln är den del av inpassningsprocessen, men även om du inte gör en fullständig inpassning hos din lokala återförsäljare, kan de fortfarande hjälpa dig att välja rätt storlek eller felsöka sadeljusteringar.

Om du själv ställer in din sadel, börja med att montera den så vågrätt som möjligt och finjustera sedan därifrån vid behov. En bra tumregel är att din rumpa ska täcka hela sitsen när du cyklar. Om du sitter för långt fram eller bak, behöver sadelns position troligen justeras, eller så använder du fel storlek på sadeln.

Proffstips: Om du försöker några gånger utan att lyckas ställa in sadeln helt rätt, rekommenderar vi att du bokar in en inpassning på din lokala verkstad.

Skaffa ett bra par cykelshorts

Kläderna du cyklar i kan göra hela skillnaden för hur rumpan känns efter några mil i sadeln. Det finns en massa olika typer av cykelshorts med inbyggt foder, från tävlingsbibshorts i toppklass till träningsshorts med uttagbar stoppning. Om du är nybörjare när det gäller cykelshorts och är osäker på när det är bra att använda dem, ta en titt på de här tipsen som vi sammanställt.

Träna utan cykeln

Regelbunden styrketräning gör benen och sätesmusklerna starkare, så att du lättare kan cykla långa sträckor utan att bli fullständigt ledbruten dagen efter. Se också till att träna bålmusklerna, för att åstadkomma bättre stabilitet på cykeln, så att du inte sliter så hårt på axlarna och armarna.

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.