Han cyklar el-mountainbike hela vintern Michael tävlar i mountainbike, ändå väljer han ändå att få en extra boost vid vinterpendling

Han cyklar el-mountainbike hela vintern Michael tävlar i mountainbike, ändå väljer han ändå att få en extra boost vid vinterpendling

Det är svårt att tänka sig någon som lever cykel och cykling mer än Michael Stjernquist. Han tävlar på elitnivå. Han cyklar över 300 dagar per år. Och han cykelpendlar 11 kilometer enkel väg varje dag till jobbet som butikschef för en cykelbutik. Sedan förra vintern är det en el-mountainbike som fått mest tramptid för Michael.

– Jag höll på med en massa olika sporter när jag liten. Fotboll, hockey, innebandy och mycket annat. Men det var när jag började cykla på allvar, i tioårsåldern, i början av 1990-talet, som jag upptäckte att det var det jag verkligen brann för, säger han och fortsätter:

–Jag hade bara en gammal skruttcykel men det var superkul ändå. Det passade mig perfekt. Jag gillade både att meka och att sticka iväg på cykeln efteråt. Jag blev nog rätt nördig direkt

Cyklist står still med mountainbike

Cykling blev det stora intresset

Michael grävde ner sig i cykelbroschyrer, läste cykelmagasin och gick med i en cykelklubb. På första träningen beordrade tränaren att alla skulle vara med på en tävling kommande helg.

Det blev rivstarten på Michaels engagemang i cykling. Året därpå körde han 20 tävlingar. Och så har det fortsatt. 2019 tog han pallplats både på Cykelvasan och Lidingöloppet MTB, en ovanligt stark prestation med tanke på att Michael har både heltidsjobb och familj med tre barn.

Michael cyklar över stockar

Michael cyklar på Supercaliber under tävlingssäsongen

Michael Tävlar på mounatinbike

Kör elcykel mountainbike på vintern

När han testade elmountainbike första gången öppnades ännu en dörr till cykelvärlden.

– Det var i samband med att vi skulle introducera Trek E-caliber i Norden som jag provade elcykel i skogen första gången. Det skulle tas några bilder och det hade kommit lite snö. Det var hur kul som helst.

Efter det lånade Mikael en el-mtb av butiken där han jobbar, och han berättar att det då hade kommit så mycket snö att det var omöjligt att cykla vanlig mountainbike i skogen.

– Men med elassistans funkade det sjukt bra. Det var bara att mata på i uppförsbackarna och då förstod jag att jag skulle kunna cykla ännu fler dagar per vinter om jag hade en elcykel. Så jag köpte en el-mtb direkt, en Trek Rail 7.

 

Pendlar med el-cykeln

Idag använder Michael sin el-mountainbike så gott som dagligen. Under den kallaste vinterperioden använder han extra feta däck, 2,8″ med 400 dubbar per däck. Det blir givetvis något trögare att ta sig fram på men med elassistansen är det inga problem, vilket väglag det än handlar om.

Även om Michael tillhör eliten i Sverige och klarar sig bättre än de flesta utan el så föredrar han oftast att pendla till jobbet med elcykeln.

– När jag träffar kunder i butiken brukar dom tro att el-mountainbike är till för den som inte orkar cykla ordentligt. Men så är det inte. Jag väljer inte elcykeln för att jag är lat eller bekväm av mig. En elcykel är ju inte som en moped eller motorcykel – du måste trampa för att ta dig framåt, säger han och förklarar:

– När du trampar får du assistans av elmotorn upp till 25 km/h. Och jag lovar, jag kan köra mig ordentligt trött även på elcykeln. Det är bara det att jag kan cykla snabbare och längre med elassistans. Och kanske hoppar man inte över cyklingen när man vet att man kan få hjälp av elmotorn även när man känner sig lite trött eller sliten.

Många som provar elcykel blir förvånade

Han förklarar att det är många som provar elcykel första gången och blir förvånade. Dels hur enkelt det är att lära sig hur det funkar, dels att man faktiskt upplever att man blir en bättre cyklist.

– Jag tror många fler skulle kunna tänka sig att cykelpendla året runt om dom provcyklade en el-mountainbike, säger Mikael.  Backar som tidigare var omöjliga med vanlig mountainbike blir långt mycket lättare att ta sig upp för. Dessutom klarar du att cykla längre mycket snabbare.

Michael menar att elcykeln tar fram det bästa hos cyklisten.

– Jag älskar ju att känna mig i toppform. Och när jag cyklar el-mountainbike så känns det alltid som att man har bra ben och är i form. Jag kan verkligen trycka på uppför och det är en fantastisk känsla. Det är cykelglädje helt enkelt.

Michael på en el-mtb i skogen

Namn: Michael Stjernquist

Bor: Barnarp, en mil söder om Jönköping, Sverige

Född: 1981

Mil per år: År 2021 blev det drygt 1000 mil fördelat på 328 cykeldagar och 500 timmar.

Tre viktiga vintercykelprylar: sportglasögon, riktigt bra cykelbyxa och pannlampa.

 

Michael Stjernquists fyra bästa tips till dig som funderar på en el-mountainbike:

  1. Du kan behöva lite mer kläder när du cyklar med elassistans eftersom det går snabbare och du får mer fartvind på dig. Skydda speciellt fötter, händer och huvud.
  2. Säkerheten. När du får mer kraft blir du snabbare och om det är halt underlag ökar risken att däcken tappar greppet. Jag stretade länge emot dubbdäck men har insett att de är helt suveräna när det är halt.
  3. Cyklar gillar inte salt. Om du cyklar där det är saltat måste du skölja bort saltet så snart som möjligt efter cykelturen. Håll också kedjan ren och smörj in men torka av allt överflödigt så fastnar det mindre smuts.
  4. Cykeln trivs bäst inomhus mellan cykelturerna. Har du cykeln med batteriet i rumstemperatur torkar cykeln och batteriet räcker längre. Tänk på att alltid ladda batteriet i rumstemperatur.

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.