Vintermek: Underhåll din cykel för trevligare dagar på stigen Skrubba dig igenom vintern och ge cykeln lite extra kärlek under de kalla, mörka kvällarna

Vintermek: Underhåll din cykel för trevligare dagar på stigen Skrubba dig igenom vintern och ge cykeln lite extra kärlek under de kalla, mörka kvällarna

Om du cyklar vintern igenom eller stuvar undan cykeln i väntan på varmare tider är de långa kvällarna, kylan och de få timmarnas dagsljus utmärkta anledningar att ge din cykel lite extra kärlek. Kryp in i garaget med en kopp te eller något annat värmande, ta fram dina bästa verktyg och ta del av våra tips om hur du kan fräscha upp din cykeln under vintermånaderna.

Stigcykling på hösten och vintern kan vara riktigt givande och spännande, men tyvärr så sliter dessa gyllene tillfällen hårt på cykeln. Mycket lera, stänk, regn och snö kan gå hårt åt drivlinan. Lager och pivotpunkter kan kletas igen. Den goda nyheten är att vi under de här kalla månaderna kan tillbringa mycket mer tid inomhus, så varför inte ägna en stund den här helgen åt att ge din cykel lite extra kärlek. Du kommer att bli rikligt belönad under många cykelturer framöver.

10 tips för att förvandla din vinterslitna cykel till en sprittande fräsch springare.

1. Måla den svart (inte bokstavligen)

Några av oss har aldrig riktigt lämnat tonårens goth-fas och även om du idag har en garderob full av färger rekommenderar vi en helsvart klädsel när du ska ta dig an cykelunderhåll. Smörja, smuts och stänk fläckar direkt ned dina kläder, men på svart döljs det mesta. Om du inte har något lämpligt helsvart ställ rekommenderar vi ett verkstadsförkläde eller gamla utslitna plagg som du kan offra på ett skitgöra.

2. Rengöring

Det bästa är att skölja av cykeln efter varje vintercykeltur. Det förhindrar att leran torkar fast, eller fryser, på ramen. Det är särskilt viktigt när du ska ta in den i en verkstad. Skrubba cykeln med cykeltvätt-spray och ditt praktiska borstset och skölj sedan försiktigt med vatten. Tänk på att borsta försiktigt kring fästen, tätningar och lager för att undvika att trycka in smuts i dem. Torka av cykeln med en ren trasa och var noga med att rengöra tätningarna på gaffeln, droppersadelstolpen och dämparna om du har en heldämpad cykel innan du tar in den i verkstaden.

3. Kedjevård

Ställ cykeln i stället och använd en kedjerengörare eller en gammal tandborste till att rengöra varje länk. Kontrollera samtidigt slitaget. Kedjan är den del av drivlinan som brukar slitas fortare än någon annan och en ordentlig rengöring förlänger dess livslängd. När kedjan är rengjord ska du smörja den med ett våtsmörjmedel och låta smörjmedlet tränga in i rullar och länkar på kedjan under 5 – 10 minuter. Den högre viskositeten gör att våtsmörjmedel är bättre än torrsmörjmedel för vintercykling. Torka av eventuellt överskott av smörjmedlet för att förhindra att damm och smuts ansamlas på kedjan. Använd en ren och torr trasa.

4. Skydda ramen

Spraya cykelvax på en ren trasa eller polerduk och torka ramen. Det hjälper till att hålla den ren från vatten och lera framöver. Spraya inte cykelvax direkt på ramen, eftersom det kan orsaka problem om det kommer i kontakt med bromsbelägg eller bromsskivor.

rengör kassetten med en tandborste

5. Kontrollera muttrar och bultar

Dra åt alla bultar på cykeln till rätt moment med en momentnyckel. En momentnyckel är extra viktigt att använda när du ska dra åt bultar på kolfiberkomponenter och ramen, där för hård åtdragning kan förorsaka sprickor och allvarliga skador. Arbeta framifrån och bakåt. Börja med framaxeln och bromsadaptern, gå vidare till styrstam, styrlager och växel- och bromshandtag. Gå sedan ned till vevpartiet, uppåt mot pivotbultar, sadelstolpe och sadelklämma. Ta till sist bakänden med fokus på bakbromsadaptern, växelmekanismen och axeln.

6. Hjulkoll

Ge hjulen en översyn. Kontrollera om däckmönstret är slitet och byt till nya däck om det behövs. Fyll på slanglösa däck. Ta bort ventilkärnan och använd en liten flaska med tätningsmedel för att fylla på lite fräscht punkteringsskydd i däcken. Sätt tillbaka ventilkärnan och pumpa upp till lämpligt däcktryck. Lägg några minuter på att kontrollera ekrarna. De för ofta en bortglömd tillvaro under cykelsäsongen, så gör en snabb genomgång och dra åt dem för hand om det behövs.

7. Växelkoll

Växla igenom kassetten från högsta till lägsta och lägsta till högsta för att kontrollera att växlingen är exakt. I annat fall kan du justera in växlingspunkterna. Ta gärna hjälp av din cykelverkstad.

cykelverktyg som hänger på en vägg

Hitta rätt cykelhållare för bil för att enkelt ta dig till stigen och hålla bilens inredning ren.

flaska med cykelsmörjmedel

Vintercykling kan slita hårt på kedja och tätningar. Ge din cykel lite efterlängtad kärlek medsmörjmedel och lösningsmedel som klarar av vintervädret.

flaska med tätningsmedel för slanglösa däck

Hitta rätt cykelhållare för bil för att enkelt ta dig till stigen och hålla bilens inredning ren.

reparationsställ

Hitta rätt cykelhållare för bil för att enkelt ta dig till stigen och hålla bilens inredning ren.

8. Bromskraft

Ta bort bromsbeläggen från bromsoken och kontrollera slitaget. Om de är lite blankslitna kan du använda ett finkornigt sandpapper för att rugga upp ytan och ta bort beläggningar. Kontrollera bromsbeläggens tjocklek. Om bromsflänsarna sticker utanför bromsbeläggen är det ett tecken på att det är dags att skaffa nya bromsbelägg.

9. Pumpa upp

Det är inte vanligt att dämparna förlorar tryck under en säsong, men gör en kontroll när du ändå har cykeln i verkstaden. Kontrollera trycket i fram- och bakdämpare med en dämparpump och gör eventuella finjusteringar. Avsluta med att ge dämpningen ett stänk dämparspray på gaffelbenen så att allt löper friktionsfritt utan att kärva.

10. Och så lagren

Polera upp cykelns viktiga lager för att cyklingen ska fortsätta att vara bekväm. Under vintersäsongen kan cykelturerna vara extra smutsiga och att ta bort geggan förlänger livet på komponenterna. Dra ut vevarmarna för att rengöra vevlagret och ta bort gaffeln för att rengöra alla lager i styrhuvudet. Smörj sedan upp dem så att de är redo att ta sig an de frusna stigarna.

cykelmek i en verkstad

https://www.trekbikes.com/fi/fi_FI/py%C3%B6r%C3%A4ilyvarusteet/py%C3%B6rien-lis%C3%A4varusteet/py%C3%B6rien-ty%C3%B6kalut-ja-huolto/c/E319/

Eftersäsongsmek är en givande sysselsättning under vintersäsongen. Du skaffar dig bättre förutsättningar inför våren, skyddar cykeln inför vinterturer och du får tid att se över alla lager för att slippa gnissel under de kommande månaderna. Ge lite kärlek och få massor med bra cykelturer tillbaka.

Har vi missat något? Berätta för oss om dina bästa underhållstips för vintern i kommentarsfältet nedan!

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.