“Det händer inte oss” Läs allt du behöver veta om Trek Hope 2023, vårt bidrag till Barncancerfonden, samtidigt som vi förändrar världen genom att få fler människor på cykel. 

“Det händer inte oss” Läs allt du behöver veta om Trek Hope 2023, vårt bidrag till Barncancerfonden, samtidigt som vi förändrar världen genom att få fler människor på cykel. 

Trek Hope gör att vi på ett roligt sätt tillsammans kan samla ihop pengar till Barncancerfonden. Sedan vi började sprida ordet om Trek Hope, har flera Trek-älskare och återförsäljare hört av sig med sina historier om barn och cancer. Vi delar med oss av några berättelser för att ytterligare öka medvetenheten.  

Visste du att det är ett barn varje dag som drabbas av cancer? Och att 75% av dem får komplikationer senare i livet? Familjer lider både ekonomiskt och psykiskt när ett barn blir drabbat – där kommer Barncancerfonden in. De finns där både under och efter behandling.  

Här kan du läsa om Fredrik – barncanceröverlevande, som driver det populära mat & grill instagramkontot “Freddevidgrillen” och som dessutom var initiativtagare till den ideella organisationen “Superhjältar mot cancer”. Du får också läsa Antons historia, Trek-återförsäljare och pappa vars 9-åriga son Svante diagnostiserades med cancer förra året. 

Fredrik fick cancer vid 2.5 års ålder 

Fredrik – en av de mest levnadsglada människorna som finns. Kanske just på grund av det han gick igenom som barn. Man slutar ta saker och ting för givet när varje dag är en gåva. 1977 – Fredrik då 2,5 år gammal, ramlar på sin cykel och slår i magen. På vårdcentralen visade det sig snabbt att det inte bara handlade om ett slag i magen. I hans lilla buk hittades en tumör stor som en vuxen mans knytnäve vid njuren – Wilms tumör. Under operationen upptäckte man ännu en tumör vid blindtarmen, tillsammans med flera andra metastaser. Prognosen såg mörk ut. 

“När man är liten har man svårt att ligga still, vilket man måste göra under vissa behandlingar, därför fick jag lugnande. Det absolut värsta var att till slut fanns ingenstans kvar att sticka, så de satte nålar under fötterna. Jag minns fortfarande den smärtan.” 

Östra sjukhuset i Göteborg blev Fredriks hem under flera års tid. Han berättar att det var tufft för hela familjen, på den tiden fanns inget Ronald McDonald hus eller stöd för familj och syskon, så hans syskon bodde ofta hos släktingar medan mamman och pappan byttes av på sjukhuset. Cellgifter och strålning påverkade den lilla kroppen, håret ramlade av i stora tussar tills det inte fanns något kvar. 

Även om ärren sitter djupt, är Fredrik idag frisk och känner sig starkare än någonsin. Inget barn ska någonsin behöva gå igenom det han gått igenom och han delar gärna med sig av sina erfarenheter för att öka medvetenheten runt Barncancerfonden och deras arbete. 

Fredrik Svensson, Instagramprofil, canceröverlevande och känns ibland igen som Batman från “Superhjältar mot cancer”, som han själv var med och startade.

Knölen var en elakartad tumör på Svante 9 år 

Förra året vändes livet upp och ner för Svante och hans familj. En knöl upptäcktes på halsen – en knöl som visade sig vara en elakartad tumör. Ewings Sarkom blev domen, en ovanlig cancerform som främst drabbar ungdomar. 

Efter konstaterandet gick allt i en rasande fart. På ett år hade de varit inlagda ungefär 16 gånger, i 4–6 nätter åt gången. En fruktansvärd resa som ingen ska behöva gå igenom. Tuffa behandlingar där Svante varit en hjälte, trots illamående, trötthet och förlorad ork. Behandlingen inleddes med kurer av cellgifter, tills den blev liten nog att kunna opereras.  

Det beslutades att ena nyckelbenet skulle opereras bort, eftersom det var där tumören satt. Oro byttes mot lycka – 8 dagar efter behandlingen åkte han längdskidor. 

I april 2023 avslutades Svantes behandlingar till familjens stora glädje. Även om Svante kommer att behöva göra återbesök var tredje månad i fem år, för att sedan gå på kontroller tills han är 18, är det en otrolig seger. I stället för att umgås digitalt med sina vänner, kan han nu vara ute – gå i skolan, cykla och fiska. 

Donera

Donera valfritt belopp till vår insamling via länken nedan.

DONERA HÄR

Köp ett armband

Leta upp din närmsta cykelåterförsäljare av Trek där du kan köpa ett Trek Hope- armband - hela summan går direkt till Barncancerfonden.

Dela din bild

Visa oss när du är ute och cyklar och uppmärksamma Trek Hope genom att använda #trekhope i dina sociala medier.

Tack Barncancerfonden och andra välgörare 

Det vi gör – gör skillnad. Under tiden Fredrik blev sjuk, fanns inte samma förutsättningar för att ett barn skulle bli friskt från sin cancer. Det fanns inga fallskärmar för familjer som led ekonomiskt och psykiskt när sjukdomen tog över, inga Ronald McDonald hus som ordnade fredagsmys, Halloweenfester och annat, för att familjerna till det sjuka barnet skulle få vara tillsammans. Ingen Barncancerfond som finansierade ny forskning eller som såg till att närstående också fick stöd under extremt tuffa tider. 

När Svante blev sjuk fanns dessa fallskärmar på plats och de fick allt stöd de behövde, just på grund av sådana organisationer som bland annat Barncancerfonden. Vi vill att fler barn ska överleva, att de ska ha ett gott liv, ett roligt liv, fyllt med glädje, skrubbsår på knäna, kladdiga glassfingrar och race i pumptracken. Därför gör vi Trek Hope. Därför hoppas vi att just du är med och stödjer vår – och alla andras sak, i Treks insamling till Barncancerfonden. 

Stötta Trek Hope 

För tredje året i rad ska Trek Hope gå av stapeln i alla nordiska länder – med högre mål än någonsin. Under september månad och särskilt under Trek Hope-dagen den 9 september, bjuder Trek tillsammans med återförsäljare in till arrangerade cykelturer runt om i landet för att uppmärksamma och samla in pengar till den viktiga forskningen inom Barncancer 

Cykla, köp ett armband, tagga sociala medier, dela insamlingen och stöd hoppet om liv. För varenda liten unge. 

Trek Hope för cykelfantaster och nybörjare 

Det som är så fantastiskt med Trek Hope, förutom att man stödjer en väldigt god sak, är att man faktiskt får göra det tillsammans. När många samlas får det effekt och uppmärksammas på ett sätt som är svårt att göra ensam. Därför vill vi på Trek se dig på din cykel, oavsett märke, stil och nivå. Ta med familj, barn, vänner, skjutsa din mormor eller kom själv – du är bland vänner! 

Donera till Barncancerfonden

Här kan du donera valfritt belopp till vår insamling hos Barncancerfonden. Tack för din gåva!
TREK HOPE INSAMLING

About the Author: Trek