Måste jag ha cykelljus? Visste du att de flesta cyklar inte kommer med cykelljus och att reflexer bara räddar liv om andra ljus skiner på dem? Har du inget ljus på cykeln är risken därför stor att mötande trafik inte hinner se dig i tid. Med rätt cykelljus kan du bli visibel flera kilometer bort - även från sidan! Läs vår guide till rätt cykelljus för dig och vad som händer om du inte har det. 

Måste jag ha cykelljus? Visste du att de flesta cyklar inte kommer med cykelljus och att reflexer bara räddar liv om andra ljus skiner på dem? Har du inget ljus på cykeln är risken därför stor att mötande trafik inte hinner se dig i tid. Med rätt cykelljus kan du bli visibel flera kilometer bort - även från sidan! Läs vår guide till rätt cykelljus för dig och vad som händer om du inte har det. 

Måste jag ha cykelljus? En guide till olika cykelljus och varför de räddar liv 

Ja. Absolut ja. Du måste ha cykelljus. Vad händer om du inte har cykelljus? Du sätter både dig och dina medtrafikanter i fara, dessutom är det böter om polisen skulle se dig utan. Kanske är det så där du bor att du möter få bilar, cyklister och fotgängare och tänker att “det gäller inte mig”. Det räcker med ett par sekunder och ofta går en olycka så fort att du inte hinner reagera. Cirka 2000 personer skadas varje år i cykeltrafiken och cirka 20–30 personer dör. Alla olyckor beror inte på ljus, men eftersom cyklister är oerhört oskyddade i trafiken, behöver man vara extra uppmärksam på vilken utrustning som krävs för att hålla sig så säker som möjligt. 

Det finns olika cykelljus för olika cyklar och olika tillfällen, har du koll på alla? Vet du vad kindbeam är till exempel? Låt oss berätta, så att du kan hålla både dig och andra, säker i trafiken, på stigen eller den öde landsvägen. (För du vet väl vad som annars finns på landsvägar om du inte möter bilar? Japp. Djur. Stora djur.) 

rätt cykelljus

Olika sorters cykelljus 

  • Dynamodriven – vanlig förr, där en liten generator satt fram på hjulet för att få igång lyset genom att du trampar. Här fick man räkna med lite motstånd när man cyklar. 
  • Navdynamo – Samma princip, men dynamon sitter inne i hjulet, väl skyddad mot väder och vind. För att montera detta finns ett par saker du måste veta innan, bland annat storlek på hjul, bromssystem och hur många ekrar du har. 
  • Batterilampor – precis vad det låter som. Batteridrivna cykelljus där batteriet antingen är utbytbart eller integrerat med lampan så att det går att ladda 
  • Uppladdningsbara lampor – cykelljus som kan laddas hemma, antingen via USB eller sladd 
  • Elcykelljus – drivs av e-cykelns batteri och laddas samtidigt som cykeln. Skulle din elcykel inte komma med några lampor, går det att köpa till MEN se till att dessa är kompatibla med en elcykel, inte alla är det. 
vilka cykelljus?

Vilken cykellampa ska jag köpa? 

Vilken cykellampa du ska köpa beror på hur du använder din cykel. Ute i skog och mark en del? Då behöver du en starkare lampa, vi skulle rekommendera en med minst 1000 lumen, kanske också komplettera med en pannlampa eller liknande. Även om 1000 lumen är en bra indikation på hur mycket ljus som strålar ut från lampan, säger det ingenting om bredden av ljus, eller hur långt ljuset når. Detta är något du behöver veta, även om de flesta moderna cykelljus idag har en anpassad bredd för dess lumen. 

Cyklar du i city vill du ha ett ljus som passar ihop med det befintliga ljus som finns på gatorna – ljus från byggnader, gatulampor, bilar och andra cyklister. Satsa på lampor mellan 100-500 lumen, då bländar du heller inte andra cyklister, eller ännu bättre: satsa på ett cykelljus som har kindbeam. Många cykelljus som är särskilt framtagna för pendling har också sidoljus, vilket gör dig synlig även från sidan. 

 

FAQ cykellampor 

Hitta svaret på de vanligaste frågorna man ställer om cykelljus, skulle du inte hitta svaret här, är du varmt välkommen att kontakta oss för hjälp med belysning till just din cykel. 

Vad är lumen på en cykellampa? 

Lumen indikerar hur mycket ljus som strålar från lampan. Ju högre lumen – desto mer ljus. Olika lumen är bra för olika tillfällen, bara för att något är högt, betyder det inte alltid att det är bäst. Tvärtom – ett för starkt lumen på ditt cykelljus kan blända andra trafikanter och orsaka olyckor. 

Vad är kindbeam? 

Kindbeam låter dig ha ett starkt, brett ljus, utan att det bländar dina medtrafikanter. 

Får man böter om man inte har cykelljus? 

Ja, då kan du få böter, vilka varierar. Du kan också få böter även om du har lampor men de inte är på, eller om du använder blinkande ljus. (I Sverige får du ha blinkande ljus om de överstiger 200 blinkningar i minuten men är du osäker på detta, använd inte blinkfunktionen) 

Vad säger lagen om cykelljus? 

Enligt lag måste du ha ljus på cykeln när det är mörkt, både fram och bak. Det räcker inte med endast reflexer, du ska ha både och. Blir du påkommen utan cykelljus, innebär det böter. Dessutom gör du trafiken osäker för både dig själv och de andra i trafiken. Detta gäller inte om du cyklar under dagtid eller om du leder cykeln. 

Får man ha pannlampa på sig när man cyklar? 

Ja, du får fästa ljuset på kroppen eller hjälmen – men se upp så du inte bländar andra cyklister. 

 

lumen, cykelljus

Bontrager Ion Pro RT / Flare RT

Ett kraftfullt ljusset som låter dig se i mörkret och vara synlig under dagen.
Läs mer

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.