Skal jeg have cykellygter? Vidste du, at de fleste cykler ikke har lygter monteret, når du køber dem, og at reflekser kun virker, hvis andres lygter skinner på dem? Hvis du ikke har en lygte på din cykel er der stor risiko for, at modkørende ikke ser dig i tide. Med den rigtige cykellygte, kan du blive set på flere kilometers afstand - selv fra siden! Læs vores guide til den rigtige cykellygte for dig og hvad der kan ske, hvis du ikke har den. 

Skal jeg have cykellygter? Vidste du, at de fleste cykler ikke har lygter monteret, når du køber dem, og at reflekser kun virker, hvis andres lygter skinner på dem? Hvis du ikke har en lygte på din cykel er der stor risiko for, at modkørende ikke ser dig i tide. Med den rigtige cykellygte, kan du blive set på flere kilometers afstand - selv fra siden! Læs vores guide til den rigtige cykellygte for dig og hvad der kan ske, hvis du ikke har den. 

Skal jeg have cykellygter? En guide til forskellige lygter, og hvorfor de redder liv  

Selvfølgelig! Du skal have cykellygter på. Du udsætter både dig selv og dine medtrafikanter for fare, hvis du kører uden lygter. Desuden koster det dig også en bøde, hvis politiet ser dig uden. Omkring 2.000 mennesker kommer hvert år til skade i trafikken, og omkring 20-30 mennesker dør. Ikke alle ulykker skyldes manglende lys, men da cyklister er ekstremt ubeskyttede i trafikken, skal du være ekstra opmærksom på, hvilket udstyr der er nødvendigt for at kunne færdes så sikkert som muligt. 

Der findes mange forskellige lygter til forskellige slags cykler og forskellige lejligheder, men kender du dem alle? Ved du for eksempel, hvad kindbeam er? Lad os fortælle dig det, så du kan holde dig selv og andre sikre i trafikken. 

Forskellige slags cykellygter  

  • Dynamo – En ret almindelig lygte på ældre cykler, hvor en lille generator på forhjulet sørger for strøm til lygten.  
  • Navdynamo – samme princip, men dynamoen sidder inde i hjulet, godt beskyttet mod vind og vejr. For at montere denne er der et par ting, du skal vide på forhånd, herunder hjulstørrelse, bremsesystem og hvor mange eger du har.  
  • Batterilygter – præcis hvad det lyder som. Batteridrevne cykellygter, hvor batteriet enten kan udskiftes eller er integreret i lygten, så det kan oplades.  
  • Elektrisk cykellygte – drevet af elcyklens batteri, der oplades samtidig med cyklen. Hvis din elcykel ikke leveres med lygter, er det muligt at købe nogle, MEN sørg for, at de er kompatible med netop din elcykel. 

Hvilken cykellygte skal jeg købe?  

  • Hvilken cykellygte du skal købe afhænger af, hvordan du bruger din cykel. Cykler du primært gravel eller mountainbike i skoven eller andre steder uden lys, har du brug for en stærkere lygte. Vores råd er, at du vælger en med mindst 1000 lumen. Selvom 1000 lumen er en god indikation på hvor meget lys der udsendes fra lygten siger det ikke noget om lysets bredde, eller hvor langt lyset rækker.   
  • Hvis det er på landevejen, du bruger en stor del af din tid på cyklen, kan du med fordel vælge et sæt lygter der også sikrer, at du bliver set i dagslys. Vores Ion 200 RT / Flare RT sæt sikrer, at du kan blive set på op til 2 kilometers afstand. Desuden kan du tilslutte lygterne til dine Garmin® og Bontrager ANT+ enheder, så du kan styre dem og se batterilevetid. Du kan se sættet lige her! Hvis du cykler mest gravel og mountainbike, kan du med fordel vælge en forlygte som giver endnu mere lys samtidig med, at du stadig kan tilslutte den til din cykelcomputer. Her kan vores Ion Pro RT-forlygte være et rigtig godt alternativ. Du får 1300 lumen, 5 forskellige indstillinger, og så oplades den nemt via det medfølgende micro-USB kabel. Du kan se den her! 
  • Hvis du cykler i byen, bør du have en lygte, der matcher det eksisterende lys på gaden – lys fra bygninger, gadelygter, biler og andre cyklister. Vores Ion 50 R/Flare R Metro lygtesæt er et enkelt USB-opladeligt for- og baglygtesæt, der kan hjælpe dig med at blive set efter mørkets frembrud. Det alsidige design og medfølgende beslag gør det nemt at montere den på enhver cykel uden brug af værktøj. Micro-USBopladeren gør, at sættet kan oplades fuldt på 3 timer. Et nemt og alsidigt lygtesæt, der passer til stort set alle cykler. Se det her 
  • Hvis dine daglige pendlerture er af den længere slags, kan du med fordel vælge et lygtesæt der tilbyder et stærkere lys og som samtidig sørger for ikke at blænde de modkørende trafikanter. Til dette har vi udviklet vores Trek Commuter lygter, der begge har Kindbeam teknologi, hvilket betyder, at lyset holdes på vejen foran dig uden af blænde modkørende. De to lygter fås med enten 450 eller 1000 lumen og kan oplades med de medfølgende micro-USB kabler. Det kan se vores Commuter Comp lige her, og vores Commuter Pro her. 
lumen

FAQ cykellygter  

Hvad er lumen på en cykellygte?  

Lumen angiver hvor meget lys der udstråles fra lygten. Jo højere lumen – jo mere lys. Forskellige lumen er gode til forskellige lejligheder, bare fordi noget er kraftigt, betyder det ikke altid, at det er det bedste. Tværtimod – en for kraftig lumen på din lygte kan blænde andre trafikanter og forårsage ulykker. 

Hvad er Kindbeam? 

Kindbeam sørger for at du får et stærkt og bredt lys, der ikke blænder dine medtrafikanter.  

Får man en bøde, hvis man ikke har cykellygter?  

Ja, så kan du få en bøde, som varierer. Du kan også få en bøde, selv om du har lygter på, men de ikke er tændt, eller hvis du bruger blinkende lygter. (I Sverige må du gerne have blinkende lygter, hvis de blinker mere end 200 gange i minuttet, men hvis du er usikker på det, skal du ikke bruge blinkfunktionen).  

Hvad siger loven om cykellygter?  

Ifølge loven skal du have lygter på din cykel, når det er mørkt, både foran og bagpå. Det er ikke nok kun at have reflekser, du skal have begge dele. Hvis du bliver taget uden cykellygter, betyder det en bøde. Derudover gør du trafikken usikker for både dig selv og de andre i trafikken. Dette gælder ikke, hvis du cykler om dagen, eller hvis du fører cyklen.  

Kan man have en forlygte på, når man cykler?  

Ja, du kan sætte lygten fast på kroppen eller hjelmen – men pas på, at du ikke blænder andre cyklister. 

Vi har rigtig mange forskellige lygter, og du kan helt sikkert finde lige netop den du skal bruge. I finder hele vores sortiment lige her. Vi har også lavet et guide til valg af lygter som du finder lige her 

 

Bontrager Ion Pro RT / Flare RT

Et kraftfuldt lygtesæt der lader dig blive set både både om dagen og aftenen.
Læs mere

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.

Tags: