Satulan korkeuden säätäminen Oikea satulakorkeus takaa mukavuuden ja tehokkaan polkemisen jokaisella ajokerralla.

Satulan korkeuden säätäminen Oikea satulakorkeus takaa mukavuuden ja tehokkaan polkemisen jokaisella ajokerralla.

Kun satulasi on oikealla korkeudella, ajat mukavammin, kärsit vähemmän polvikivusta ja saat enemmän voimaa jokaiseen polkaisuun. Videomme ja ohjeemme käyvät vaiheittain läpi kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää satulan asettamisesta oikeaan korkeuteen.

Tarvitset seuraavat asiat:

Monitoimityökalu tai 4–5 mm:n kuusiokoloavain ja tukeva seinä. Jos sinulla on hiilikuitupyörä, sinun kannattaa käyttää momenttiavainta tavallisen kuusiokoloavaimen sijaan.

Aseta aloituskorkeus

Aloita löysäämällä satulatolpan kiristintä, jotta voit nostaa tai laskea satulaa. Jos kiristimessä on pikalinkku, sinun tarvitsee vain kääntää vipu auki. Jos kiristin toimii pultilla, löysää kiristintä monitoimityökalulla tai avaimella. Aseta aloituskorkeus nostamalla satula lonkkaluusi korkeudelle seisoessasi pyöräsi vieressä (unohda korkokengät tässä kohtaa). Varmista ettet nosta satulatolppaa siihen merkityn kiinnitysrajan yläpuolelle. Kiristä sen jälkeen satulatolpan kiristin.

Löydä oikea korkeus

Asetu tukevan seinän viereen pyöräsi kanssa – tarkoitus on käyttää seinää tukena, kun testaat satulakorkeutta. Nosta seuraavaksi toinen jalkasi vaakaputken yli maahan ja purista jarrua. Ota kädellä tukea seinästä ja asetu satulaan. Polje muutama kierros taaksepäin ja pysäytä sen jälkeen toinen poljin kello kuuden kohdalle.

Aseta päkiä kyseiselle polkimelle ja suorista jalkasi. Jos et pysty suoristamaan jalkaasi kokonaan, nosta satulaa. Jos polvesi on suorana, mutta joudut kurkottelemaan yltääksesi kunnolla polkimelle, laske satulaa. Nouse pyörän päältä ja tee satulan korkeuteen isoja tai pieniä muutoksia tarpeen mukaan. (Pyöräillessä käyttämäsi kengät ovat hyvä apu hienosäädössä.)

Tiedät että korkeus on oikea silloin kun pystyt koskemaan maahan vain varpaillasi istuessasi satulassa. Jos jalkapohjasi koskettavat maata kokonaan, satula on liian matalalla. Kun uskot löytäneesi oikean korkeuden, varmista että satula on suorassa kohdistamalla satulan kärki vaakaputken suuntaiseksi ja kiristä lopuksi satulatolpan kiristin.

Käy koeajamassa

Viemällä pyöräsi lyhyelle koeajolle pystyt parhaiten arvioimaan, onko satulasi oikealla korkeudella. Ota mukaasi monitoimityökalu, jotta voit säätää korkeutta tarvittaessa saman tien!

Tarkkaile seuraavia asioita koeajon aikana:

Jos tunnet polvissasi kipua tai sinun on noustava satulasta usein saadaksesi polkemiseen lisää voimaa, satulasi on todennäköisesti liian matalalla.

Jos joudut liikuttamaan lanteitasi puolelta toiselle yltääksesi polkimille, satulasi on todennäköisesti liian korkealla.

Täydellisen satulan löytäminen

Satulan oikea korkeus on kriittisen tärkeä asia ajomukavuuden kannalta, mutta jos huomaat pehmytkudoskipua kohdissa, joissa kehosi koskettaa satulaa, on mahdollista että satula ei sovi anatomiallesi. Satuloita on saatavilla monen eri muotoisia, leveyksiä ja tyyppejä, jotka voivat auttaa epämukavuuden lievittämisessä. Voit käyttää Bontragerin satulaopasta apuna etsiessäsi sopivaa uutta satulaa.

Tietoa kirjoittajasta: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.