Maastopyörän vaihteiden vaihtaminen Vaihteiden oikeanlainen käyttö tekee jokaisesta seikkailusta paremman 

Maastopyörän vaihteiden vaihtaminen Vaihteiden oikeanlainen käyttö tekee jokaisesta seikkailusta paremman 

Maastopyöräilijät kohtaavat hyvin erilaisia maastotyyppejä polkuja kolutessaan, ja vaihteiden oikeanlainen käyttö voi auttaa selvittämään pitempiä ja jyrkempiä nousuja sekä teknisiä kohtia reitillä. Myös pidemmät lenkit voivat tuntua helpommilta ja vaihteiden sujuva käyttö voi auttaa saamaan kaiken irti joka pyörälenkistä.

Miten siis tiedät, käytätkö oikeaa vaihdetta? Ja mistä tiedät, milloin sinun tulee vaihtaa raskaammalle tai kevyemmälle? Aloitetaan ihan perusteista.

Useimmat maastopyörät on varustettu kahdella vaihdevivulla kummallakin puolella ohjaustankoa. Oikealla puolella olevat vaihdevivut ohjaavat takavaihtajaa ja vasemmalla puolella olevat etuvaihtajaa. Huomaa: Joissain maastopyörissä on vain yksi eturatas edessä ja laajempi valikoima vaihderattaita takana, mikä poistaa etuvaihtajan ja -vivun tarpeen vasemmalla puolella.

Kun näitä vaihdevipuja käytetään, ketju liikkuu rattaalta toiselle. Etuvaihtajan (vasemman) siirtäminen muuttaa välityssuhdetta enemmän, kun taas takavaihtajan (oikean) siirtäminen aiheuttaa pienempiä vaihteensiirtoja.

Oikea puoli – liikuttaa takavaihtajaa takarattaiden välillä (pienemmät säädöt)

Pyörän oikea vaihdevipu ohjaa takavaihtajaa, joka siirtää ketjua rataspakassa olevien takarattaiden välillä. Rataspakassa pienemmät rattaat ovat itse asiassa raskaampia, nopeampia vaihteita ja suuremmat rattaat ovat kevyempiä, hitaampia vaihteita.

Työntämällä pienempää vaihdevipua takavaihtaja vaihtaa ketjun pienemmälle takarattaalle – raskaampi mutta nopeampi vaihde. Suuremman vaihdesiivekkeen työntäminen vaihtaa ketjun suuremmalle takarattaalle – hitaampi mutta kevyempi vaihde.

Vasen puoli – liikuttaa etuvaihtajaa eturattaiden välillä (suuremmat säädöt)

Yhdellä eturattaalla varustetut voimansiirrot ovat käymässä yhä yleisemmiksi, joten maastopyörässäsi ei ehkä ole etuvaihtajaa (ja tämä on OK – voit halutessasi ohittaa tämän osion).

Jos maastopyörässäsi on etuvaihtaja, käytät vasemmalla olevia vaihdevipuja liikuttamaan ketjua kampisarjaan kiinnitettyjen eturattaiden välillä. Vasemmalla kädellä vaihtaminen aiheuttaa dramaattisempia muutoksia vaihteistossa ja voi olla hyvin hyödyllistä, kun sinun pitää tehdä suuri vaihteen säätö nopeasti.

Vasemman puolen vaihdevivuilla on vastakkainen vaikutus oikean puoleisiin vaihdevipuihin nähden, joten suuremman siivkkeen painaminen työntää ketjua ylös suuremmalle eturattaalle – raskaammalle vaihteelle. Raskaampi vaihde vaatii polkemisessa enemmän voimia, mutta jokainen polkaisu liikuttaa pyörää pidemmän matkan eteenpäin.

Pienemmän siivekkeen painaminen vetää ketjun alas pienemmälle eturattaalle – kevyemmälle vaihteelle. Tämä tekee polkemisesta helpompaa, mutta pyörä ei liiku yhdellä polkaisulla yhtä pitkää matkaa tai yhtä nopeasti.

Käytä pienempää eturatasta eli kevyempää vaihdetta, kun poljet ylämäkeen. Käytä suurempaa eturatasta eli raskaampaa vaihdetta, kun haluat polkea kovaa edetäksesti nopeasti.

Ketjun ristiin menon välttäminen

Jos sinulla on etuvaihtaja, on hyvä välttää raskainta vaihdetta yhdellä vaihtajalla ja kevyintä vaihdetta toisella. Tämä ketjun ristiin kulkeminen rasittaa ketjua runsaasti ja hankaa sitä usein etuvaihtajaa vasten. Tämä synnyttää ärsyttävää ääntä ja voi vaikuttaa haitallisesti rattaisiin.

Parhaan vaihteen löytäminen

Täydelliseen vaihdeyhdistelmään ei ole reseptiä – kyse on henkilökohtaisesta valinnasta. Mukavimman ja tehokkaimman poljinnopeuden eli ”kadenssin” löytämiseksi kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja.

Kuten aiemmin mainittiin, eturattaan vaihtaminen (vasen puoli) saa aikaan suurempia muutoksia vaihteissa, kun taas oikea vaihtaja (oikea puoli) saa aikaan pienempiä vaihdemuutoksia. Harjoittelun kautta huomaat, että eturattaan vaihtaminen auttaa huomattavasti mäkisellä seudulla ajamiseen, kun taas takarattaiden vaihtaminen sopii välityssuhteen hienosäätöön itsellesi sopivan poljinnopeuden etsimisessä. Seuraavan kerran kun olet pyöräilemässä, kokeile aktiivista ennakoimista – milloin on aika vaihtaa, jotta sinulla on oikea vaihde jo tullessasi paikkaan, jossa eri vaihde on tarpeen.

Ja muista – jos polkeminen tuntuu liian raskaalta, sinun pitää luultavasti vaihtaa kevyemmälle vaihteelle. Jos sinusta tuntuu, että poljet tiuhaan etenemättä oikein mihinkään, kokeile raskaammalle vaihteelle vaihtamista.

Tärkeä vinkki: polje kevyesti vaihteensiirron aikana!

Vaihteen vaihtamiseksi on poljettava, mutta vaihteensiirto tapahtuu parhaiten (ja sulavimmin) silloin kun poljet kevyesti. Jos polkimia painetaan voimakkaasti vaihtamisen aikana, vaihteensiirto on yleensä kömpelö ja äkillinen. Tällä on merkitystä erityisesti ylämäissä, joten mäen lähestyessä kannattaa vaihtaa kevyempään vaihteeseen ennen nousun aloittamista! Jos sinun tarvitsee vaihtaa kevyempään vaihteeseen nousun aikana, yritä vähentää polkimiin kohdistuvan voiman määrää vaihdon aikana.

Haluatko henkilökohtaisia neuvoja?

Suuntaa paikalliselle Trek-jälleenmyyjällesi saadaksesi lisätietoja ja kaiken hyödyn irti jokaisesta ajomatkasta.

A woman and man riding down a trail

Maastopyöriä moneen menoon

Tutki ympäristösi oikopolut, kinttupolut ja metsätiet kaikenlaisiin seikkailuihin suunniteltuijen maastopyörien avulla.
Löydä itsellesi sopiva!

Tietoa kirjoittajasta: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.