Varustautuminen Touria varten: Osa 2 Kolmiosaisen sarjan toisessa osassa, jossa tarkastellaan lähes jokaista Trek-Segafredon Ranskan ympäriajon aikana käyttämää tuotetta, käsittelemme palautumista ja varusteita, jotka ovat tärkeitä sekä ajajille että heidän laitteilleen.

Varustautuminen Touria varten: Osa 2 Kolmiosaisen sarjan toisessa osassa, jossa tarkastellaan lähes jokaista Trek-Segafredon Ranskan ympäriajon aikana käyttämää tuotetta, käsittelemme palautumista ja varusteita, jotka ovat tärkeitä sekä ajajille että heidän laitteilleen.

WorldTour-tiimin varustaminen Ranskan ympäriajoa varten on valtava hanke, johon sisältyy paljon enemmän kuin kahdeksan ajajan ja kahdeksan pyörän kokoaminen lähtöviivalle. Pyörät ovat monimutkaisia insinöörityön taidonnäytteitä, jotka vaativat hienosäätöä ja jatkuvaa huoltoa. Ajajien kehot ovat ehkä vieläkin monimutkaisempia, ja jokainen niistä tarvitsee yksilöllisesti räätälöidyn ruokavalion sekä palautumisrutiinin. Tiimin varustaminen yli kolmen viikon Ranskassa olon ajaksi edellyttää kymmenien eri puolilla maailmaa työskentelevien ihmisten välistä koordinointia.

Hyvässä sijoituksessa Ranskan ympäriajossa on kyse yhtä paljon huollosta kuin suorituskyvystäkin. Sen lisäksi, että ajajien on oltava nopeita, heidän on myös järjestettävä taukonsa hyvin ja räätälöitävä ruokavalionsa ja palautumisrutiininsa siten, että he voivat kilpailla tehokkaasti päivästä toiseen.

Heidän pyöränsä tarvitsevat lähes yhtä paljon rakkautta ja huolenpitoa. Trek-Segafredon mekaanikot työskentelevät väsymättä varmistaakseen, että tiimin kalusto on huippukunnossa, jotta mekaanisten ongelmien riski kisan ratkaisevien hetkien aikana on minimaalinen.

Tiimi kuluttaa suuren määrän tuotteita pitääkseen itsensä kisakunnossa ympäriajon aikana.

Trek-Segafredon teknisen johtajan Matt Shriverin mukaan sen varmistaminen, että pyörät toimivat kunnolla kolme viikkoa kestävän kisan ajan vaatii yli 7,5 litraa Finish Line EcoTech -rasvanpoistoainetta, kuusi 1,2 desilitran pulloa ketjuvoiteluainetta, purkin rasvaa kaikkien kiekkojen ja laakerien kattamiseksi ja vähintään kymmenen 7 desilitran purkkia levyjarrujen puhdistusainetta.

Ruokavalion osalta luvut ovat vielä ällistyttävämpiä. Trek-Segafredon huoltajan Elvio Barcellan mukaan tiimi kuluttaa ympäriajon aikana seuraavat määrät Enervit-tuotteita: 800 energiageeliä, 400 energiapatukkaa, 30 kiloa juomasekoitusta kisan aikana ja 2 kiloa palautumisjuomajauhetta.

Tiimibussiin, autoihin, pakettiautoihin ja kuorma-autoihin ahdettujen tuotteiden määrä vaatii lähes jatkuvaa kommunikaatiota yhteistyökumppaneiden ja tiimin välillä, jotta ne saapuvat ajoissa ympäriajon jokaiselle etapille. Kuten pyörien runkojen ja komponenttien osalta, Trek-Segafredo tekee edellisen kisakauden lopussa tilaukset niistä tuotteista, joita se ajattelee tarvitsevansa tulevan kisakalenterin aikana ympäriajo mukaan lukien. Tiimin pitkäaikaiset suhteet sen moniin yhteistyökumppaneihin tekevät tästä prosessista suhteellisen stressittömän.

Lähikuva Trek Madone -pyörästä, jossa on paikallaan Enervit-juomapullot

Enervit ja Trek-Segafredo tekevät erityisen tiivistä yhteistyötä, sillä ruokavalio voi olla hyvin yksilöllistä. Ennen uuden kisakauden alkua – marraskuun tai joulukuun aikana – Enervitin edustajat tapaavat Trek-Segafredon henkilöstöä (erityisesti tiimin ravitsemusterapeutin Stephanie Scheirlynckin) kuunnellakseen tiimin palautetta ja esitelläkseen tuotevalikoiman. Koska Enervit ei ulkoista tuotantoa, se pystyy olemaan joustava ja luomaan uusia tuotteita, jotka on räätälöity erityisesti Trek-Segafredon tavoitteita varten.

”Loimme Stephanien kanssa erityisen Carbo Trek -juoman”, kertoo Filippo Casarotto, Enervitin urheilun ja fitnessin brändijohtaja. ”Pyrimme aina toteuttamaan tiimin pyynnöt, koska valmistamme yli 80 prosenttia tuotteistamme yrityksemme sisällä.”

Lähikuva maantiepyörän ketjun voitelusta

Finish Line on huoltanut Trek-Segafredoa voiteluaineilla, rasvanpoistoaineilla, puhdistusaineilla ja kiillotusaineilla yli 10 vuoden ajan. Yrityksellä on jakelukeskuksia ympäri maailmaa, kuten belgialainen jakelija NOW Company, joka on valmiina täyttämään kaikki ympäriajon jakelupyynnöt.

”Finish Line on tukenut Trek-Segafredoa tämän kattavan toimitusketjun ansiosta”, kertoo Alex Barouh, Finish Linen globaalin myynnin johtaja. ”Olemme ylpeitä siitä, että toimitamme tärkeät huoltotuotteet tiimimekaanikoiden käsiin muutaman päivän kuluessa kunkin pyynnön esittämisestä.”

Trek Speed Concept -pyörä kiinnitettynä harjoitusvastukseen

Covid-19-pandemia on aiheuttanut logistisia ongelmia monille Trek-Segafredon yhteistyökumppaneille, mikä on puolestaan aiheuttanut toimitusongelmia ja lisännyt pyöräilyn sekä kaikkien siihen liittyvien tuotteiden kysyntää. Sujuvasti toiminut prosessi muuttui yhtäkkiä paljon monimutkaisemmaksi.

Saris valmistaa H3-älytrainereita, joita Trek-Segafredo käyttää ympäriajon aikana. Tiimi kuljettaa mukanaan 10 kpl Ranskan halki – kahdeksan bussissa kullekin ajajalle sekä kaksi varatraineria tiimin kuorma-autossa. Trek-Segafredon käyttämät mallit ovat täysin samanlaiset kuin yleisesti saatavilla olevat mallit. Jotta Saris voisi valmistaa ne turvallisesti tehtaallaan Madisonissa, Wisconsinissa, sen oli hankittava henkilösuojaimet ja muutettava tehtaan tilajärjestelyjä, jotta työntekijät voisivat noudattaa turvaetäisyyksiä. Niiden oli samaan aikaan myös vastattava tuotteidensa valtavaan kysyntään.

”Se on vieläkin jatkuva haaste”, kertoo Brian Turany, Sarisin kategoriapäällikkö. ”Toimitamme komponentteja lentoteitse enemmän kuin haluaisimme, mutta se on ainoa tapa vastata kysyntään. Onneksi tiimi huoltaa ja hoitaa varusteitaan hyvin, joten meidän ei ole tarvinnut tehdä huoltoreitillä varastojen hätätäydennyksiä.

Sarisin hankinta- ja osto-osasto on nyt enemmän kuin koskaan yrityksen tärkein työntekijäryhmä.”

Joskus ongelmat ovat väistämättömiä. Feedback Sports on tarjonnut yhteistyökumppanitiimeilleen luotettavasti pyörätyökaluja ja trainereita 15 vuoden ajan ja lisännyt asteittain tukeaan tuotteiden suosion kasvaessa. Tulevia suuria ympäriajoja varten he suunnittelevat tekevänsä mukautettuja pyörätelineitä, jotka juhlistavat heidän tiimejään ja kisojen tunnelmaa. Kuten monet kestäviä tuotteita valmistavat yritykset, heilläkin on ollut tänä vuonna vaikeuksia vastata asiakkaidensa tarpeisiin haluamallaan nopeudella.

”Onneksi tuotteemme ovat rakennettu kestämään, joten se ei ole ylitsepääsemätön ongelma. Tiimimme ovat olleet uskomattoman suopeita”, kertoo Thomas McDaniel, Feedbackin markkinointijohtaja. ”Meistä kuitenkin tuntuu, että olemme heille heidän pyytämänsä tuotteen velkaa, ja meitä häiritsee päivittäin se, ettemme pysty kunnolla vastaamaan kysyntään. Jotta tämä ei toistuisi, teemme nyt kesäkuun toisella viikolla tilauksen tuotteiden toimittamisesta Eurooppaan ensi kauden tiimileirejä varten, koska oletamme, että kohtaamme silloinkin samanlaisia toimitusongelmia.”

Trek-Segafredo -tallin urheilija palautumassa tiimin bussissa

Hyperice, joka valmistaa palautumistuotteita (esim. hierontalaitteita ja kompressiolahkeita), on myös kasvanut huomattavasti aikana, jolloin toimitus ja valmistus ovat olleet erityisen vaikeita. Esimerkiksi kanaviin juuttuneet alukset aiheuttavat merkittäviä logistisia ongelmia, mutta korkean profiilin asiakkaiden palveleminen mikrotasolla tuo myös mukanaan omat haasteensa.

Ranskan ympäriajossa jokaisella ajajalla on oma Hyperice Hypervolt -hierontalaite, ja tiimibussissa on kaksi paria Normatecin kompressiolahkeita, jotka ajajat jakavat (jotkut ajajista tosin pyytävät omat). Jos laite lakkaa toimimasta tai jos ajaja unohtaa laturin edellisen etapin hotellille, Hyperice ryhtyy toimiin ja toimittaa korvaavat tuotteet mahdollisimman nopeasti.

”Tarkkailemme Ranskassa, kuka tarvitsee mitäkin, ja lähetämme sen pikalähetyksenä, joka toimitetaan takuuvarmasti tiettyyn päivään mennessä – mahdollisesti yhden tai kahden etapin verran edelle, jotta se saadaan varmasti”, kertoo Jessica Miller, Hypericen Endurance-kumppanuuspäällikkö. ”Usein ajaja käyttää tuotetta bussissa enemmän kuin koskaan ja ilmoittaa haluavansa sellaisen. Ajaja ottaa sitten yhteyttä ja me toimitamme sen hänelle seuraavalle etapille, jotta hänellä on oma henkilökohtainen tuote, jota hän voi käyttää loppuympäriajon ajan.”

Onneksi muutamat Trek-Segafredon yhteistyökumppanuuksista ovat suhteellisen kaaoksen kestäviä. Unior tarjoaa yleensä tiimin mekaanikoille uudet työkalut talvella ennen kisakauden alkua. Normaalioloissa Unior vierailisi tiimin luona kisoissa saadakseen suoraa palautetta tuotteistaan. Näitä henkilökohtaisia keskusteluja ei voitu käydä pandemiavuoden aikana, mutta tiimillä oli jo kaikki tarvittava.

”Koska työkalumme kestävät koko eliniän, meidän tarvitsee vain lisätä uusia työkaluja, jotka kehitetään vuosittain tiimin antaman palautteen perusteella”, kertoo Bruce Fina, Uniorin markkinointi- ja myyntipäällikkö. ”Onneksi meillä on ollut vahva suhde tiimiin jo vuosien ajan, joten pystymme hoitamaan kaikki tarpeet puhelin- ja sähköpostikeskusteluiden välityksellä.”

Onneksi jotkin asiat ovat ajattomia.

Tietoa kirjoittajasta: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.